Mazajiem uzņēmējiem grūtības saņemt valsts finansējumu

© f64

Mazajiem uzņēmējiem grūtības saņemt valsts finansējumu, šodien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Mazo uzņēmēju atbalstam jau pērn tika uzsākta programma "Atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai". Tai rezervēti 23 miljoni latu Eiropas Sociālā Fonda un valsts naudas. Par to vairāk nekā tūkstotis varēs mācīties uzņēmējdarbībai nepieciešamās zināšanas un 600 saņems finansiālu palīdzību sava biznesa uzsākšanai. Programmai bija jāsākas jau pērnā gada jūnijā, bet līdz šim brīdim nekādu vērā ņemamu rezultātu nav. Uzņēmēju atbalstam tikuši vien 2% paredzēto līdzekļu, norāda raidījums.

Atsaucoties valdības aicinājumam krīzes laikā pašiem uzņemties atbildību un kaut ko darīt, daudzi jauni uzņēmēji pērnā gada maijā izlēma pieteikties programmai ALTUM un uzsākt savu biznesu. Daudzi jau pavasarī nodibināja uzņēmumus un izstrādāja biznesa plānus. Projektu realizēja "Latvijas Hipotēku un zemes banka". Tā solīja apmācības, konsultācijas biznesa plāna sagatavošanā un iespēju saņemt aizdevumu līdz 54 000 latu.

Topošo uzņēmēju interese bija liela. Vairāk nekā tūkstotis interesējās par iespēju piedalīties programmā. Aizdevumiem pieteicās 466. Tomēr banka nesteidzās. Iesniegtos projektus sāka vērtēt tikai augusta beigās.

Šobrīd pusgada programmas darbības laikā atbalstījusi 29 biznesa projektus un 20 noraidījusi. Atbalstītas ir visdažādākās nozares. Viens atvēris bioloģiskās pārtikas veikaliņu, cits sācis pārdod dziju. Vēl kāds remontēs automašīnas, izveidos zobārstniecību, atvērs ēdnīcu. Lielākā daļa uzņēmēju pēc biznesa projekta iesniegšanas atbildi no bankas gaidījuši divus trīs mēnešus. Daudziem jau noslēgti līgumi, bet nauda projektu realizācijai vēl nav pārskaitīta. Kādam tā solīta tikai aprīlī.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) atzīst, ka finansējuma ilgā gaidīšana nav normāla. "Tā ir problēma, ar ko mēs cīnāmies ilglaicīgi," norādījis Kampars. Līdzekļu piešķiršanas tempam vajadzētu būt ātrākam.

Svarīgākais