Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Valdība lauž līgumu ar LU par Salaspils kodolreaktora apsaimniekošanu

© f64

Valdība šodien atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikumu lauzt līgumu ar Latvijas Universitāti (LU) par Salaspils kodolreaktora apsaimniekošanu un to nodot Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) pārziņā.

VARAM valsts sekretāra vietniece Alda Ozola medijiem pastāstīja, ka līgums ar LU jālauž līdz šā gada 1.aprīlim. Tad objekts pāries LVĢMC pārziņā.

Ministrija šodien prezentēja ilgtermiņa un īstermiņa priekšlikumus saistībā ar kodolreaktoru. Īstermiņa risinājumi paredz, ka šogad uzturēšanai un neatliekamajiem darbiem kopumā nepieciešami aptuveni 300 000 eiro. Šodien pēc garām diskusijām panākta vienošanās, ka daļa no izdevumiem tiks segta no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", bet daļa - no VARAM jau piešķirtā finansējuma. Ozola norādīja, ka patlaban līdzekļu sadalījums nav zināms - par to vēl notiks vienošanās starp VARAM un Finanšu ministriju.

No VARAM finansējums varētu tikt ņemts no Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta, veicot līdzekļu apropriāciju.

Kā ilgtermiņa risinājums ir objekta demontāža līdz tādam stāvoklim, kad tas vairs nerada draudus. Ņemot vērā, ka kopējais finansējums ir aptuveni 5,5 miljoni eiro un darbi veicami aptuveni četru gadu laikā, VARAM ik gadu prasīs finansējumu katra nākamā gada valsts budžetā, iesniedzot to kā jaunās politikas iniciatīvu.

Tas gan nenozīmē, ka nauda tiks krāta un tērēta, kad būs visa nepieciešamā summa, paskaidroja Ozola. Katru gadu norisināsies demontāžas darbi, izmantojot tam piešķirto naudu. Reāli tas nozīmēs, ka katru gadu par vairāk nekā miljonu eiro tiks palielināts VARAM bāzes finansējums, ja valdība šādu līdzekļu pieprasījumu akceptēs.

LU prorektors Indriķis Muižnieks pauda, ka ir gandarīts par šādu lēmumu, jo no universitātes pleciem ir noņemtas rūpes par objekta apsaimniekošanu. Tomēr LU turpinās objektā īstenot ieceri par ciklotronu centru.

Kā ziņots, LU 19.janvārī valdības sēdē paziņoja, ka nopietni apsver domu pārtraukt Salaspils kodolreaktora apsaimniekošanu.

Šādu lēmumu LU pamatoja ar finansējuma trūkumu kodolreaktora apsaimniekošanai. LU prorektors Muižnieks toreiz norādīja, ka gadījumā, ja valdība nepiešķirs LU tās prasīto finansējumu, kas nepieciešams objekta apsaimniekošanai, LU ir tiesības pārtraukt sadarbības līgumu. LU aprēķināja, ka šogad apsaimniekošanai vajadzīgi aptuveni 285 000 eiro, bet turpmākos divus gadus - ap 200 000 eiro gadā.

Savukārt ministrija valdības sēdē solīja informatīvo ziņojumu, kurā ir iekļauti priekšlikumi ilgtermiņa un īstermiņa risinājumiem saistībā ar reaktoru.

Lēmums par Salaspils kodolreaktora demontāžu valdības līmenī pieņemts jau 2009.gadā, tomēr līdz šim tam līdzekļi nav atrasti. Pagājušā gada rudenī valdība neatliekamiem darbiem Salaspils kodolreaktorā piešķīra 118 891 eiro. Līdzekļi bija vajadzīgi, lai salabotu abas ārējās radioaktīvā ūdens tvertnes. Bet šogad piešķirti vēl 15 000 eiro neatliekamiem darbiem.