Stradiņa universitāte slēgusi līgumu ar Bērnu slimnīcas korupcijas skandālā iesaistīto firmu

Stradiņu universitāte slēgusi sadarbības līgumu ar Bērnu slimnīcas korupcijas skandālā iesaistīto būvfirmu, šodien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Kā vēsta raidījums vēsta, Valsts kontroles (VK) atzinumā par Rīgas Stradiņa universitāti (RSU) atklājies, ka universitāte maksājusi galvu reibinošas summas vadošajiem darbiniekiem. Rektors pērn saņēmis 7000 latu lielu mēnešalgu, bet 2008.gadā viņa atalgojums bijis 11 000 latu mēnesī. Atalgojums pasniedzējiem bijis desmit reižu mazāks. Universitāte tērējusi līdzekļus komandējumiem un pieļāvusi grāmatvedības un pārkāpumus. Tomēr kā smagāko pārkāpumu kontrole min universitātes rīcību, remontējot savus īpašumus - sporta bāzi un kopmītnes.

Sava sporta kluba rekonstrukcijai RSU saņēma septiņu firmu piedāvājumus. Lētākais bija 50 000, dārgākais 124 000 latu. Sešas firmas Stradiņa universitātes iepirkumu komisija atsijāja, kādai nebija atsauksmes no citiem klientiem, citai nebija uzskaitīti visi plānotie būvmateriāli. Kā saimnieciski visizdevīgāko Stradiņa universitāte izvēlējās pašu dārgāko - SIA "Pamats” piedāvājumu".

Studentu kopmītņu remontam RSU vispār nekādu konkursu nerīkoja. Tika pieņemti darbā 12 cilvēki, kas šos remontdarbus veica. Visi no SIA "Pamats", arī uzņēmuma sekretāre. Lai gan sākotnēji tika plānots, ka remonts izmaksās 15 000 latu, remonts izmaksāja vairāk nekā 60 000 latu.

VK uzskata, ka šajā gadījumā var runāt par līdzekļu piesavināšanos, jo pastāv bažas par iepriekšēju vienošanos, vēsta "Nekā personīga".

Par šo gadījumu informēta arī prokuratūra, lūdzot izvērtēt iespējamo saikni, vai šeit nepastāv faktiski atbildība par to, kādā veidā vienus līdzekļus samaksā, pēc tam atkal kompensē savādāk ar darbinieku pieņemšanu darbā.

Universitātē ir sākta dienesta izmeklēšana un no amata atstādināts tās direktors Aivars Caucis, kurš toreiz nolēma kopmītnes remontēt bez konkursa un parakstīja darba līgumus ar SIA "Pamats" strādājošajiem.

Pašlaik prokuratūrai jālemj, vai rosināt kriminālprocesu par RSU sadarbību ar SIA "Pamats".

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais