Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

FIGŪRAS NOSLĒPUMI: Noslēpt trūkumus, izcelt komplimentējošo

Dimants. Trīsstūris. © Scanpix

Vienkāršākais veids, kā izcelt savas labās puses, bet noslēpt problēmzonas, ir pārzināt, kas piestāv un nepiestāv konkrētam auguma tipam.

Ja mode būtu vienkārša, vai tad ikviens neizskatītos lieliski? Tā izteicies amerikāņu modes konsultants Tims Gans, atklāti norādot, ka tik ikdienišķa lieta kā apģērbs nav tik vienkāršs, kā, virspusēji raugoties, varētu šķist. Ar to iespējams padarīt sevi valdzinošu un neatvairāmu vai gluži pretēji – izcelt visas problēmzonas, kuras citkārt gribētu noslēpt. Lai tas nenotiktu, ir jāpārzina savs ķermenis un jāapzinās, kas konkrētam tipam piestāv, lai izvēlētos tikai tādu apģērbu, kas komplimentē augumu, nevis izsmej to.

Lai noskaidrotu ķermeņa tipu raksturojumu un to, kas ir un nav piemērots konkrētajam tipāžam, Neatkarīgo konsultēja stiliste Gita Šildere. Viņa pastāstīja, kas vislabāk piestāv, bet no kā vajadzētu atturēties konkrēto auguma aprišu īpašniecēm.

Smilšu pulkstenis. Sievietēm ir izteikta sēža, salīdzinoši plati pleci un izteikta vidukļa līnija, tāpēc to ierasts dēvēt par ideālu, jo ir vissievišķīgākais.

Jāizvēlas: Vienīgais ķermeņa tips, kurš var atļauties valkāt praktiski jebkura veida apģērbu. Tomēr, ja izveidojies liekais svars, ir jāņem vērā problēmzonas.

Jāizvairās: Jostas pārspīlēti var uzsvērt jau izteikto vidukli, tāpēc nebūtu ieteicams ar tām likt uzsvaru, ja vien tieši tāds nav mērķis.

Trīsstūris. Tipāžs, kuram gurni platāki par plecu daļu. Šim figūras tipam ir raksturīga zema simetrija – gurni mēdz būt salīdzinoši plati un kopskatā ar pārējo tēlu it kā noslīdējuši uz leju.

Jāizvēlas: Galvenais uzdevums ir koncentrēt akcentus uz ķermeņa augšdaļu – izvēlēties uzkrītošus aksesuārus (lielas, pamanāmas rotas, auskarus; arī hūtes, kas šobrīd ir aktuālas). Jāņem vērā, ka veiksmīgi izskatīsies Merilinas Monro tipa kleitas, kas iezīmē piecdesmitos gadus, kā arī balona tipa svārki. Ieteicams izvēlēties topus ar V veida izgriezumu, kā arī pievērst uzmanību rišām, volāniem, vestēm un citiem interesantiem elementiem, kas liktu izskatīties pievilcīgi tieši ķermeņa augšdaļai.

Jāizvairās: Nebūs piemēroti zīmuļtipa svārki un svārki ar zemu vidukli. Bikses labāk izvēlēties taisniem vai nedaudz paplašinātiem galiem, kas radīs līdzsvaru ar gurniem. Nav ieteicamas apspīlētas bikses.

Apvērsts trīsstūris. Tam raksturīgs, ka pleci ir visplatākā ķermeņa daļa. Šis auguma tipāžs bieži novērojams peldētāju vidū (ir izteikti attīstīta roku un plecu muskulatūra).

Jāizvēlas: Lai izvēlētos vispareizāko apģērbu un aksesuārus, jāņem vērā, ka akcenti vienmēr jāvērš uz gurnu un kāju daļām. Jāizvēlas kleitas ar kuplu lejasdaļu, arī A silueta, saulītes tipa. Brīvas, plandošas kleitas vizuāli būs līdzsvarā ar smagnējo plecu daļu. Bikses būtu vēlams izvēlēties taisnas, ar buktēm. Džinsiem var būt dažādi akcenti – plēsumi, dilumi vai aplikācijas, kas pievērsīs uzmanību kājām un novērsīs uzmanību no augšdaļas. Interesants un labs risinājums ir dažādu krāsu/rakstu zeķbikses. Arī cimdi un mazas rokassomiņas jeb clutch var būt efektīvs aksesuārs un risinājums, kas pievērsīs uzmanību tajās vietās, kur nepieciešams, novēršot uzmanību no plecu daļas.

Jāizvairās: Augumam pieguļoša kleita vēl vairāk izcels plecu daļu.

Taisnstūris. Samērā veiksmīgi ir veidota gurnu un plecu līnija, bet viduklis ir neizteiksmīgs, tāpēc galvenais uzdevums – radīt ilūziju, ka tas ir izteikts un veido smilšu pulksteņa veidolu.

Jāizvēlas: Lai optiski izceltu vidukli, jānēsā jostas gan uz kleitām, gan blūzēm, pat žaketēm. Jostai var būt tikai vizuāla funkcija, tai nav jāiežmiedz viduklis. Labi noder kontrastējošas krāsas vidukļa zonā, tāpat svārki un bikses ar paaugstinātu vidukli.

Jāizvairās: Taisna piegriezuma kleitas nebūs laba izvēle, jo tās augumam nepiešķir nepieciešamās līknes. Arī bezformīgs, bezveidīgs apģērbs nelīdzēs veidot nepieciešamo ilūziju, kurai jāizceļ auguma augšējā un apakšējā daļa.

Dimants.

Šo tipāžu raksturo izteikti plats viduklis; gurni un pleci ir salīdzinoši šauri. Dimanta sieviešu uzdevums ir noslēpt vēdera zonu, jo tā ir problemātiskākā.

Jāizvēlas: Uzkrītoši aksesuāri auguma šaurākajās un tievākajās vietās padarīs ķermeni proporcionālāku. Jāizvēlas plandošs, brīvs, rakstains apģērbs. Piestāvēs arī wrap tipa kleitas (daļēji apvijas ap augumu), ampīra stila kleitas (ar piegriezumu zem krūtīm un uz leju), kā arī grieķu stila kleitas (brīvs, asimetrisks piegriezums). Svārkus vēlams izvēlēties A silueta, kā arī ar paaugstinātu vidukli.

Lieliski derēs žaketes ar uzplečiem, kā ar blūzes ar rišām/volāniem, akcentējot šauro plecu daļu.

Jāizvairās: Jāizvairās valkāt bikses ar zemu vidukli, kā arī pieguļošus topus un kleitas. Nevajadzētu izvēlēties smagu, reljefu audumu.

Aplis.

Šis tipāžs no dimanta figūras tipa atšķiras galvenokārt ar to, ka sievietēm-aplim bieži ir liels liekais svars, tāpēc izveidojas neizteiksmīga figūra. Uzdevums ir slēpt liekos kilogramus, kur tas nepieciešams.

Jāizvēlas: Apģērbs ar vertikālām līnijām, taisnas bikses, pagarinātas jakas, zem tām izvēloties raiba raksta topu vai blūzi, būs laba izvēle. Ja sieviete nav īsa auguma, piemēroti ir arī gari svārki.

Jāizvairās: Der atcerēties, ka biezie, smagie audumi tā arī izskatīsies, tāpēc labāk izvēlēties plānu trikotāžu, zīdam un šifonam līdzīgos audumus topos un blūzēs, tos kombinējot ar siltāku žaketi/jaku vai vesti.