Par gada spārnotajiem teicieniem pasludina Sudrabas un Kaimiņa citātus

© f64

Par gada spārnotajiem teicieniem pasludina deputātes Ingunas Sudrabas (NSL) sacīto "Nē, tā es neesmu." un deputāta Artusa Kaimiņa (LRA) frāzi "Tu zini, kas es esmu?". Spārnoto teicienu finālistu sarakstā ir divas tematiskās grupas - politikas aktualitātes un publiskais personiskums.

Gada spārnoto teicienu finālistu sarakstā iekļauti tādi teicieni kā "Lēti politiķi maksā dārgi", "Nē, tā neesmu es!", "Induļa un Ārijas kredīts!", "Mēs vēlamies Tev pačukstēt kādu noslēpumu", "Tu zini, kas es esmu?", "Nācija ir šokā.", "Masu dezinformācijas līdzekļi.".

Par gada vārdu pasludina "ausīšus". Šo vārdu konkursam bija iesniegusi kādas mazas meitenes, kas to lietojusi, mamma. Vārds apzīmē priekšmetu, kas silda ausis.

Žūrija gada vārdu kopas finālistiem noteica tādus vārdus kā plastalas, sirdsprojekts, aprisinājums, lamu pirksts, labs i'!, derīgot, ausīši un kremlini.

Vārdi veidojušies, gan balstoties uz ikdienā lietojamu priekšmetu latviskošanu, piemēram, krokšu saukšana par plastalām, gan arī politiskajām aktualitātēm. Tā, piemēram, tika saņemta arī tāda vārdu kopa kā "Kolorādo lenteņi" - šī kopa raksturojot Georga lentes.

Par gada nevārdu pasludināja vārdu "aplikācija". Kā norādīja akcijas rīkotāji, šis vārds, kas nozīmē programmatūru datoram vai citai ierīcei, šādā formā vairs nepastāv citās valodās, norādot, ka neveikla angļu valodas vārda latviskošana notikusi tikai latviešu valodā.

Par finālistiem tika pasludināti tādi vārdi kā "sieviešu aukstā gaļa", "melnais ledus", "pigmeju pundurezis", "kā rezultātā", "stāvizrāde", "aplikācija", "kaimingauts", "veiksmes stāsts". Kopumā šai kategorijai pieteikti 268 vārdi un vārdu kopas.

Par sieviešu auksto gaļu ziņojis kāds konkursa dalībnieks, kurš šādu vārdu salikumu manījis kāda pārtikas produkta nosaukumā. Nevārdu kategorijā iekļautos vārdus un to kopas raksturoja tādas pazīmes kā nepareizi, neveikli vai neloģiski latviskojumi, kā arī to lietošana, kas piedod ironisku vai nievājošu attieksmi.

Svarīgākais