Jaunā pase: modernais pret tautisko

Kopš pagājušās nedēļas Latvijas pilsoņi var saņemt pasi, kuras noformējumā izmantoti Dziesmu un deju svētku motīvi © Publicitātes foto

Tikai dažas dienas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) nodaļās tiek izsniegtas jauna parauga Latvijas pilsoņa pases, bet dokumenta dizains jau nokaitējis sabiedrību. Iespējams, tāpēc, ka, neprotot nolasīt Dziesmu svētku karogā atainotos tēlus, cilvēkiem radušās dažādas asociācijas. Diskutē pat par to, vai Latvijas himnas notis iekšlapās ir pareizas vai nepareizas.

PMLP skaidro, ka beidzās iepriekšējo pasu sagataves jeb rezerves, tāpēc bija nepieciešams pasūtināt jaunas. Vienlaikus ticis mainīts arī dizains, un pašlaik dokuments ir piedzīvojis lielākās dizaina izmaiņas.

Sociālajos tīklos pases lappusē un Dziesmu svētku karogā atainotais zintnieks Vaidelotis jau nodēvēts par Mozu. Sociālantropologs Klāvs Sedlenieks izteicies, ka jaunajai pasei uz vāka attēlotais pagānu priesteris pie elku altāra «noteikti patiks dažādo konfesiju pilsoņiem». Izskan arī viedokļi, ka ar vēsturiskiem un patriotiskiem motīviem noformēta pase katram pilsonim atgādina par latvisko dzīvesziņu. Kinooperators Reinis Traidās norāda, ka pase no somas tiek izvilkta 3–4 reizes gadā, lai to parādītu nogurušam ierēdnim vai muitniekam, turklāt pase nav personīgais dizaina aksesuārs.

Mākslinieks Kristiāns Brekte Neatkarīgajai sacīja, ka pasei jābūt laikmetīgai, jo daudzi cilvēki ceļo un pasi kā vizītkarti redz un novērtē citās valstīs. Sociālajos tīklos cilvēki norādījuši uz Norvēģijas pasēm – tās esot modernas un gaumīgas. Patiesi, norvēģu pasu jaunais dizains ir atzīts par norvēģa identitātei vispiemērotāko, kā arī izmantots skandināvu mākslai raksturīgais minimālisms. Ultravioletajā gaismā saskatāms norvēģu lepnums – mirgojoša Norvēģijas ainava no dienvidiem uz ziemeļiem.

Savukārt Latvijas pilsoņa jaunās pases dizainam visprecīzāk jāraksturo jēdzieni «identitāte» un «ceļošana». Tāpēc nolemts, ka to spēj atklāt Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku filozofija, jo svētkos piedalās un tos apmeklē ne tikai Latvijā dzīvojošie cilvēki. Jaunā dizaina pases lapās attēlots motīvs no Līgo karoga, fragments no Latvijas himnas pirmiespieduma, Latvijas Republikas ģerbonis, motīvs no Dziesmu un deju svētku gājiena, Lielvārdes jostas fragmenti, bet ūdenszīmē attēlots tautas deju pāris, kokle, Latvijas Republikas himnas vārdi, nošu raksts un auseklītis.

Katra valsts pasēs laiku pa laikam ievieš jaunus drošības līdzekļus, un arī Latvija nevar būt izņēmums. Kāpēc vienlaikus jāmaina pases dizains? «Tāpēc, ka 2007. gada parauga pasēm jau pamatā tika izmantots 2002. gada pases modeļa dizains ar nelielu «feisliftu». Pases dizains ir nesaraujami saistīts ar izmantotajiem aizsarglīdzekļiem, tāpēc viena un tā paša dizaina ilgstoša izmantošana samazina dokumenta aizsardzību pret viltošanu. Jā, galvenais uzdevums, izgatavojot jaunā parauga pases, bija jaunu, modernizētu drošības elementu iestrāde,» precizē PMLP sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laura Laiva. «Jaunais pases dizains ir  izstrādāts saskaņā ar dizaina koncepciju, kuru sagatavoja Pilsonības un  migrācijas lietu pārvalde kopā ar pasu sagatavju izgatavošanas kompānijas Giesecke & Devrient GmbH dizaineriem.» Tas nenozīmē, ka dizains tiks mainīts ikreiz, līdzko beigsies pasu sagataves.

PMLP atgādina, ka iepriekš izsniegtās pases nav jāmaina, ja vien tās ir derīgas.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.