Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Likvidēta Sabiedrības veselības aģentūra

© Dāvis Valbaks, f64

Lai racionāli izmantotu veselības aprūpes nozares līdzekļus, no šodienas ir likvidēta Sabiedrības veselības aģentūra (SVA), kuras funkcijas pārņems Veselības ministrija un citas nozares iestādes.

SVA funkcijas, kas saistās ar infekciju slimību epidemioloģisko uzraudzību pārņems Latvijas Infektoloģijas centrs. Veselības ministrija pārņems funkcijas, kas saistās ar iedzīvotāju veselības veicināšanu, ārkārtas situāciju pārvaldīšanas koordinēšana tiks nodota Katastrofu medicīnas centra kompetencē, savukārt Veselības inspekcijai tiks nodota vides faktoru uzraudzība, bet sabiedrības veselības datu uzraudzība - Veselības ekonomikas centram.

Kā norāda veselības ministre, profesore Baiba Rozentāle: "Veselības aprūpes nozares pārvaldē tiek veikts ļoti straujš administratīvo tēriņu samazinājums. Esam izvērtējuši veicamās funkcijas un secinājuši, ka varam strādāt efektīvāk. Ar 1.septembri ir likvidēta Sabiedrības veselības aģentūra, bet ar 1.oktobri - Medicīnas profesionālās izglītības centrs un Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju valsts aģentūra. Reorganizācijas rezultātā Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūru pārveidos par Veselības norēķinu centru ar krietni mazāku darbinieku skaitu, kuri nodarbosies tikai ar līgumu slēgšanu un norēķinu veikšanu ar ārstniecības iestādēm un aptiekām par iedzīvotājiem sniegto veselības aprūpi un kompensējamām zālēm. Pēc 1.oktobra nozares administrācijā strādās mazāk kā 600 darbinieki - tik maz nekad nav bijis - tādēļ pārmetumi par lielas administrācijas uzturēšanu ir nevietā."

Atgādinām, ka no 15.septembra gandrīz uz pusi samazināts arī Veselības ministrijas centrālais aparāts un līdzšinējo 155 darbinieku vietā strādās 89 darbinieki, kā arī 3 ministres biroja darbinieki.

Jau ziņots, ka līdzekļus, kas ietaupīti ministrijas un padotības iestāžu reorganizācijas rezultātā - 400 tūkstošus latu - jau šajā gadā tiks novirzīti endoprotezēšanas operāciju veikšanai.