Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

29. janvāra jubilārs: Mārtiņš Sirmais

© f64

Pavārs un uzņēmējs Mārtiņš Sirmais atzīst, ka šogad viņa dzimšanas dienas svinēšanas plānus savā pārziņā ņēmis krievu kulta režisors Kirils Serebreņņikovs. «Esmu uzaicināts uz viņa veidoto Raiņa sapņu pirmizrādi, kas tieši šovakar notiek Nacionālajā teātrī. Kopā ar sievu došos baudīt mākslu,» nosaka jubilārs. «Ja šogad tā lemts svinēt, tad tā arī nosvinēšu.»

Pazīšanās ar režisoru sākusies nejauši – laikā, kamēr Kirils Serebreņņikovs strādā Rīgā, viņš nākot ēst uz Mārtiņa Sirmā vadīto restorānu. «Mūsu restorāns atrodas ļoti tuvu teātrim, ātri var atskriet paēst, un viņš to dara regulāri, bieži vien kopā ar teātra direktoru Ojāru Rubeni,» pragmatiski skaidro pavārs. Un, tā kā restorānam esot atvērtais plānojums, proti, virtuve nav apmeklētājiem slēgta telpa, tad komunikācija ar klientiem esot absolūti normāla izpausme. Mārtiņš Sirmais atzīst, ka pēdējos gados dzimšanas dienas viņš izvēlas pavadīt bez publiskām ballītēm, jo «gribas nolīst maliņā, lai izvairītos no apsveikumiem un dāvanām».

Svētdien Mārtiņš Sirmais dodas uz Madridi, lai piedalītos Eiropā lielākajā kulinārajā forumā – izstādē Madrid Fusion. «Milzīgs pasākums, nu, apmēram 30 Skonto halles, un tur sapulcējušies manas nozares pasaules grandi. Es visu laiku esmu braucis uz līdzīgiem pasākumiem Francijā, pirmo reizi būšu Spānijā. Visa nākamā nedēļa man būs gandrīz kā atgriešanās skolas solā, jo visas dienas no rīta līdz vakaram pavadīšu lekcijās un semināros, vakarā – aliņš un gulēt,» saka Mārtiņš Sirmais. Pavārs atzīst, ka šāda domāšanas uzirdināšana esot nepieciešama regulāri, citādi varot iesīkstēt, un to jau savā dzīvē viņš esot izbaudījis. «Kulinārijā stagnācija ir tikpat slikta kā stagnācija modē. Ir jābrauc uz šādiem pasākumiem, lai zinātu, kas šobrīd ir aktuāls, par ko kolēģi runā, kas ir gaisā,» atzīst Mārtiņš Sirmais. «Kulinārijā nav tik brutāli kā modē, kur katrai sezonai sava krāsa vai apģērba garuma tendences, tomēr arī kulinārijā ir mode, piemēram, šķīvju izvēlē, vai, kā pirms kāda laika bija ierasts, ēdienu likt piramīdā,» smejot saka Mārtiņš Sirmais.

Drīz sāksies arī gatavošanās televīzijas raidījuma Kulta ēdieni jaunajai sezonai, raidījuma veidotājiem jau ieplānota ekspedīcija uz Izraēlu un Indiju, nesen filmējuši Spānijā. «Šī būs jau trešā sezona, beidzot komanda būs pa īstam sastrādājusies un salīmējusies, un tad jau varēs celt kvalitātes latiņu,» uzskata Mārtiņš Sirmais. Raidījuma galamērķu izvēlēšanās recepti viņš neatklāj, vien piebilst, ka «katrs gadījums ir ļoti individuāls, tomēr visus apvieno galvenā ideja – kulta ēdieni». Profesionālie ceļojumi vienlaikus viņam pašam esot ļoti labs izziņas materiāls, jo arī viņš daudz ko nezinot par kulināriju, turklāt – lasīšana vai skatīšanās ir nesalīdzināma ar pieredzi, ko gūst ,«ēdienu reāli bāžot mutē».

Šogad Mārtiņam Sirmajam ar biznesa partneriem ir plāns vērt vaļā vēl vienu restorānu, un šādi plāni, protams, prasot gana daudz laika un enerģijas. Sekas, protams, esot tās, ka pašam arvien retāk sanākot stāvēt pie plīts, «bet atbildīgos momentos – daudz un intensīvi».