Jakāns: paaugstinot nodokļus, rodas motivācija tos nemaksāt

© Aigars Eglīte

Nodokļu paaugstināšana ir viens no stimuliem nodokļu maksātājiem izvairīties no nodokļu maksāšanas, šodien šodien Latvijas Radio raidījumā "Aktuālais temats" sacīja patlaban no amata atstādinātais ieņēmumu dienesta priekšnieks Dzintars Jakāns.

Jakāns uzsvēra, ka ir normas, no kurām ir praktiski neiespējami izvairīties, jo šie nodokļi ir viegli administrējami, piemēram, nekustamā īpašuma nodoklis, dzīvojamo platību nodoklis un ikgadējais automašīnu nodoklis.

Viņš sacīja, ka, viņaprāt, nav pareizi ar nodokļiem aplikt subsīdijas, jo subsidēšanas mērķis ir stimulēt, piemēram, lauksamniecību.

Viņš kritizēja arī jaunieviesto nodokli par dienesta auto, salīdzinot Latvijas nodokļa likmi ar Igauniju, kur šis nodoklis ir zemāks, tādejādi tas dod stimulu nodokli maksāt un "nedomāt shēmas", kā no tā maksāšanas izvairīties.

"Shēmas parasti nodokļu maksātājs sāk domāt, ja naudas summas ir lielas. Igaunijā šis nodoklis tiek piemērots desmit līdz 15 latu apmērā. Zinu nodokļu maksātājus, kuri kādreiz ir automašīnas iegādājušies uz juridiskajām personām, bet tagad tās par nelielu samaksu vai par brīvu uzdāvina fiziskajām personām. Tas nav nelikumīgi un, visticamāk, šī nodokļa ieviešana arī nodokļu maksātājus mudināja ko tādu darīt. Ja šis nodoklis būtu desmit vai 15 lati, vai arī tikai valsts amatpersonām, tad es domāju, ka valsts amatpersonas neizvairītos no tā maksāšanas," sacīja Jakāns.

Kā vienu no viegli administrējamiem nodokļiem Jakāns minēja arī mājokļa nodokli, kuram gan vēl līdz šim nav izstrādāta metodoloģija, līdz ar to nav zināms, kad tas varētu tikt ieviests. Pēc Jakāna teikta izriet, ka, ja vēl nav izstrādātas metodikas, tad, iespējams, šo nodokli vajadzētu attiecināt uz citu gadu. Mājokļa nodokli administrēs pašvaldības, līdz ar to, kad tiks saņemts mājokļa nodokļa rēķins, ir atkarīgs no pašvaldībām.

Jakāns arī apliecināja, ka VID šonedēļ uzsācis sniegt konsultācijas par šā gada sākumā ieviesto nodokļu maksāšanas jautājumiem.

Jakāns pauda uzskatu, ka daudzskaitlīgo čeku un kvīšu iesniegšana VID saistībā ar attaisnoto izdevumu pamatošanu "būtu jāizskauž saknē" un šajā gadsimtā uz VID vairs nevajadzētu nest šos dokumentus.

Viņš arī norādīja, ka ir atsevišķas normas, ko VID jau iepriekš rosinājis FM izslēgt no likuma nodokļu maksātāju dzīves atvieglošanai. Viņš gan piebilda, ka ir jāsaprot Finanšu ministrija, kurai nepārtraukti gāžoties pāri lavīnas ar izmaiņām nodokļos, tāpēc "attīstība bieži vien kavējas".

Viņš sacīja, ka juridiskās personas savas saistības jau šobrīd var pildīt elektroniski, taču šobrīd fiziskām personām vēl tādas iespējas nav.

Jakāns atzīmēja, ka jautājumā par naudas sodu piemērošanu nodokļu maksātājiem visām VID struktūrām iepriekš tikusi nosūtīta informatīva rakstura vēstule, ka situācijās, ja pārkāpums neparedz izvairīšanos no nodokļu nomaksas, tad persona būtu jāatbrīvo no naudas soda.

"Ar sodiem nevajadzētu aizrauties," rezumēja Jakāns.