Muzikālā banka Ventspilī atzīmēs jubileju

© publicitātes

Šosestdien, 24. janvārī, Olimpiskajā centrā Ventspils notiks Latvijas radio 2 roka un popdziesmu aptaujas Muzikālā banka 2014 apbalvošanas ceremonija. No pulksten 19 pasākuma tiešraide būs dzirdama Latvijas radio 2, bet pulksten 21.15 ceremoniju varēs vērot arī LTV1.

Aptaujas noslēguma ceremonija Ventspilī jau ierasti notiks iespaidīgi un krāšņi – šogad šovs notiks aptaujas piecpadsmit gadu svinību noskaņās. Iepriekšējos gados šoviem bija dažnedažādi vadmotīvi, bet jubilejas gads šoreiz daudz par to izvēli prātot nelika. «15 gadu jubileja – tas ir mūsu vadmotīvs. Mēs jau piecpadsmito sezonu esam pie sava klausītāja, tāpēc mazliet pajokosimies par balvu pasniegšanas ceremonijas tēmu. Skatuve būs it kā terasveidīga ar oskarveidīgām kāpnēm, būs arī sarkanais paklājs. Ja kādreiz mums brīnišķīgās Armanda Jēkabsona balvas bija gatavas tikai kādas divas dienas pirms apbalvošanas ceremonijas, tad šoreiz palūdzām Armandu tās izgatavot jau iepriekš, lai mēs tās varētu atspoguļot arī skatuves dekorācijā. Pasākums plānots kā neliels smaids par Oskara ceremoniju,» stāstīja pasākuma režisors Valdis Pavlovskis.

Šogad pasākums tiks vadīts no īpašas Latvijas radio 2 studijas, kas tiks uzbūvēta Ventspils hallē, tādējādi tuvinot radio plašākam interesentu lokam. Saglabājot tradīciju, kopā ar Latvijas radio 2 raidījuma Muzikālā banka vadītājiem Baibu Palkavnieci un Kasparu Mauriņu apbalvošanas ceremonijai būs vēl divi vadītāji – mūziķi Miks Dukurs un Edmunds Rasmanis no grupas PeR. «Speciāli vedam pulti, mikrofonus un galdu, un vienā no telpām Ventspils Olimpiskajā centrā tiks izbūvēta kārtīga radio studija. Parasti no zāles vada radio tiešraidi, bet šoreiz Baiba ar Kasparu vadīs no šīs studijas dzīvajā ēterā. Skatuves vidū būs liels videoekrāns, uz kura mēs arī redzēsim viņu darbību šajā studijā. Savukārt divi atraktīvi puiši no mūziķu vidus – Miks Dukurs un Edmunds Rasmanis – vadīs visu to padarīšanu zālē.»

Šoreiz būs novitātes arī balvu pasniegšanas ziņā. Pati galvenā, protams, Armanda Jēkabsona darinātais patafons, arī visi piecpadsmit finālisti jau ierasti saņems šī mākslinieka darinātās piemiņas veltes, taču pārsteiguma balvas šoreiz saņems arī tie, kuri būs guvuši augstākās atzīmes Muzikālās bankas ekspertu un pašu Muzikālās bankas mūziķu vērtējumos. Turklāt visi fināldziesmu izpildītāji savus priekšnesumus gatavo tā, lai izpelnītos zālē sēdošo atsaucību, jo pirmo reizi tiks piešķirta Zāles skatītāju simpātiju balva. «Ja mēs vienmēr esam šiem priekšnesumiem palīdzējuši – uz skatuves bijis vai nu simfoniskais orķestris, vai koris Kamēr, tad šoreiz esam aicinājuši pašus mūziķus padomāt par oriģinālu un aizraujošu priekšnesumu. Pēc katra no tiem Miks un Edmunds lūgs zālei aplausus, kuru skaļumu no viena konkrēta punkta mērīs ar īpašu decibelu mērītāju. Kurš savāks visskaļākos aplausus, tas arī saņems Zāles skatītāju simpātiju balvu,» stāstīja Valdis.

Ar īpaši ceremonijai gatavotiem priekšnesumiem Kristapa Krievkalna instrumentālās grupas pavadījumā koncertu papildinās arī Muzikālās bankas eksperti. Piemēram, klasiķis Gunārs Freidenfelds būs pārstāvēts ar dziesmu Kaktuss (to dziedās Antra Stafecka). Diriģentam Romānam Vanagam būs skaņdarbs kopā ar J. Mediņa mūzikas skolas zēnu kori – Armands Alksnis izpildīs Pink Floyd leģendāro Another Brick In The Wall. Savukārt Sonora Vaice ar Jāni Ķirsi dziedās Džakomo Rosīni slaveno Kaķu duetu – beidzot grupas Framest vadītāju varēs ieraudzīt klasiskā dziedātāja ampluā. Ingus Ulmanis piedāvās kādu dziesmu no Lādezera repertuāra, Atis Auzāns būs ar savu Jersikas orķestri, bet Inga Bērziņa izpildīs kādu klasisko Gunāra Rozenberga džeza skaņdarbu. Jāpiebilst, ka īpaši svinīga solās būt pasākuma atklāšana, kuru kuplinās arī muzikālā apvienība Vintāža.

Protams, lielāko intrigu radīs pats Top 15 – kurš tad šoreiz paņems banku, kas divus gadus pēc kārtas bija izdevies Donam? Šoreiz favorītu netrūkst – jau minētais Dons, Musiqq, Aija Andrejeva, Dzelzs vilka Jauno Jāņu orķestris, Ūdris & Balode, varbūt vēl kāds – šis muzikālais pasākums vienmēr bijis pilns pārsteigumiem. Diemžēl pašmāju bohēmisti Rolands Ūdris jeb Ūdrītis ar Ilonu Balodi būs vienīgie no finālistiem, kuri ar savu klātbūtni sestdien Ventspili nepagodinās – šarmanti skandalozais pāris joprojām atrodas Kanāriju salās. «Bet viņi mums atsūtījuši ļoti kvalitatīvu muzikālo sveicienu! Tajā viņi dzied savu dziesmu Nāk un padzeras, kas tur ierakstīta zem klajas debess, un pat sveiciena vārdus piedzejojuši klāt! Viņi mums dziedās uz ekrāna,» stāstīja Valdis Pavlovskis. «Man ir liels prieks, ka šogad šis piecpadsmitnieks no visiem viedokļiem ir ļoti kvalitatīvs un daudzveidīgs: gardēžiem ir, piemēram, astronauti un Aija Andrejeva, ir arī kāds rokiņš Ivo Fomina personā – prieks, ka viņš atkal ticis Top 15, bet ir arī jaunas grupas, piemēram, Ryga vai Dabasu durovys, finālā ticis arī Muzikālajai bankai pavisam jauns projekts, kas ir [Dzelzs vilka] Jauno Jāņu orķestris – es domāju, ka Muzikālā banka pierāda, ka šī aptauja ir dažādiem vecumiem un dažādām gaumēm,» prātoja režisors. «Starp citu, Muzikālās bankas finālā ir atgriezies Raimonds Pauls! Klātienē līdz šim viņš mūs ar savu klātbūtni nav pagodinājis, bet būs vismaz neklātienē – ar dziesmu,» jokoja Valdis. Jā, finālā tiešām tikusi Maestro dziesma Lai kas arī nenotiktu – to izpilda Marta Ritova un Emīls Balceris.

Top 15*

2 pasaules – Jānis Stībelis & Marta Ritova

Ceļš uz mājām – Rassell & Sabīne Berezina

Debesis karstas – Igo

Lai kas arī nenotiktu – Marta Ritova un Emīls Balceris

Mani vēl – Ryga & Ērika Eglija

Mans ceļš – Ivo Fomins

Nāk un padzeras – Ūdris & Balode

Nelaid projām – Roberts Pētersons

Pāriet bailes – Dons

Salā jūra Daugaviņa – Dzelzs vilka Jauno Jāņu orķestris

Sejas grāmata – Dabasu durovys

Sekundes – Musiqq

Soļi – Aija Andrejeva

Vēstule no Parīzes – Andris Ērglis

Zilonis – Astro’n’out

* Dziesmas sarindotas alfabēta secībā

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais