Pētersone: Ēnu ekonomikas apkarošanā veicies labi, atklāti vairāki grupējumi

© f64

Ēnu ekonomikas apkarošanā pērn ir veicies ļoti labi, atklāti vairāki noziedzīgi grupējumi, šorīt Latvijas Radio teica Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Aizvadītajā gadā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas ir atklāts gan būvniecības grupējums, gan krāpšanās cigarešu jomā. Gada nogalē VID krāpšanos ar nodokļiem, iejaucoties kases aparātu darbībā, atklāja arī sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu tīklā.

VID, veicot pārbaudes autoservisos, ir daudzmaz sakārtojis šo nozari, radio atzina Pēterone.

VID ģenerāldirektore akcentēja, ka pērn par 10 000 ir pieaudzis Uzņēmumu reģistrā reģistrēto uzņēmumu skaits, arī saimnieciskās darbības veicēju ir kļuvis par 8000 vairāk.

Kopumā pērn Latvijā, lai gan iedzīvotāju skaits sarūk, nodarbināto kļuvis par 11 000 vairāk. Par četriem procentpunktiem pieaudzis arī to nodarbināto skaits, kas saņem mēnešalgu 700 eiro apmērā, kas, pēc VID ieskata, ir alga, no kuras varbūtība par krāpšanas ar atalgojumu ir samērā maza. Tagad tādu nodarbināto, kuru alga ir virs 700 eiro, esot apmēram 35%.

Kā vēstīts, Finanšu policija uzskata, ka ar restorānu tīkla "Gan Bei" īpašniekiem saistīta organizētā noziedzīgā grupa katru mēnesi no uzņēmuma kases aparātiem izzagusi aptuveni 700 000 līdz 800 000 eiro skaidras naudas jeb 50% no mēneša apgrozījuma. Finanšu policija 10.decembrī aizturēja septiņus šīs grupas dalībniekus.

Šodien plkst.11 notiek VID preses konference par 2014.gada darbības rezultātiem un 2015.gada aktualitātēm.

Latvijā

Joprojām jauna, vienmēr stilīga un tālredzīga – tā var raksturot Jūrmalas Valsts ģimnāzijas direktori Ievu Tarandu, kura Skolotāju dienā organizē zibakciju, lai atgādinātu sabiedrībai, ka ikviens skolotājs “ir jāatbalsta, jo viņš ir cilvēks, kas uzticīgi pilda savas valsts prāta un dvēseles uzlikto darbu”. Kādi šodien ir skolēni? Kā viņiem par daudz, bet kā pietrūkst? Par to un daudz ko citu – saruna ar Ievu Tarandu. Lai gaiša gandarījuma pilna Skolotāju diena!

Svarīgākais