Sniegavīru un handbola citadele

© Ojārs Lūsis, Neatkarīgā

Dobele Latvijas mērogā, un ne tikai, kļūst arvien pazīstamāka ne tikai kā pilsēta ar labi attīstītu ražošanu, bet arī kā vieta, kur norit vērienīgi un kvalitatīvi kultūras un sporta pasākumi. Katrs gadalaiks tiek iezīmēts ar kādu notikumu, kas apmeklētājiem atmiņā paliek vēl ilgi.

Ar ceriņiem, sniegavīriem un strūklakām

Ja Latvijas iedzīvotājiem jautātu, ar ko tiem saistās Dobele, tad visticamākās atbildes būtu šādas: ceriņi, handbols, sniegavīri, Tenax, Dobeles dzirnavnieks un sveces. Un patiesībā tas būtu ļoti objektīvs vērtējums, jo lielie ražošanas uzņēmumi nes Dobeles vārdu plašā pasaulē un atbalsta arī pašvaldības iniciētos kultūras un sporta pasākumus.

Dobelē tūrisma un izklaides sezona ilgst visu gadu – katrā gadalaikā tradicionāli norit pasākumi, kas piesaista plašu apmeklētāju loku. Pavasarī, kad zied ceriņi, skan plašu popularitāti ieguvušais Latvijas Valsts Augļkopības institūta rīkotais Ceriņu koncerts, uz kuru ierodas cilvēki arī no citām valstīm. Vasaras sākumā atklājam Dobeles strūklaku sezonu Tirgus laukumā, un jūnija sākums ir arī novada svētku laiks. Vasaras vidū pilsdrupās svinam Senās pils svētkus ar dažādām spēlēm, koncertiem un zaļumballi. Rudenī svinam Ābolu un Ražas svētkus, bet ziema nu jau piekto gadu ir atnākusi ar Sniegavīru saietu.

Sporta notikumi šogad iezīmēsies ar Latvijas Handbola federācijas kausa izcīņas spēlēm Dobeles hallē, tradicionālo Nakts skrējienu novada svētku laikā, Tautas riteņbraucienu augustā un vēl daudziem citiem pašvaldības un sporta klubu rīkotajiem pasākumiem.

Dobeles novada Kultūras un sporta pārvaldes vadītāja Māra Krūmiņa teic: «Mēs ļoti rūpīgi analizējam katra pasākumi norisi, kā arī vērtējam, kas cilvēkiem patīk, kas nepatīk. Uzklausām arī kritiku. Kopumā varu secināt, ka esam uz pareizā ceļa! Paldies visiem uzņēmējiem, kas dažādos veidos atbalsta pasākumu norisi, jo bez viņu pleca mums tik lielus darbus izdarīt nebūtu pa spēkam.»

Jaunākajam lasītājam 4 mēneši

Vaicāta, vai mūsdienu interneta un TV laikmetā cilvēki lasa grāmatas, Dobeles novada centrālās bibliotēkas direktore Lana Augule apliecina: «Jā, lasa! Es priecājos, ka kopš laika, kad sāku strādāt bibliotēkā, esmu arī pati atgriezusies pie grāmatām un lasīšanas. Bibliotēkas vairs nav tikai vieta, kur izsniedz un nodod grāmatas. Tā ir kā kultūras un satikšanās vieta radošiem un dažādas mākslas cienošiem cilvēkiem.» Māra Krūmiņa redz labas perspektīvas bibliotēkas turpmākajā attīstībā, jo jaunā direktore ar savu darbību un konstruktīvu pieeju problēmu risināšanai ir spējusi saliedēt un motivēt kolektīvu radošam darbam, kā arī iesaistīt lasītājus jaunos un nebijušos notikumos.

Bibliotēkas jaunākais lasītājs ir 4 mēnešus vecs. Māmiņa pieņēmusi lēmumu pati lasīt bērniņam priekšā grāmatas, stāstīt un rādīt, neatstājot bērniņa augšanas un pasaules izpratnes veidošanos mūsdienu tehnoloģiju ziņā – vairāk grāmatu, mazāk TV un interneta.

Bibliotēka ir arī izstāžu vieta – patlaban šeit skatāmi bērnu invalīdu mākslas darbiņi, kas ir tik krāsaini un spēcīgi – gluži neticami, ka bērni to spēj! Tikpat svarīgi, kā mums caur mākslas darbiem saprast viņu skatījumu uz dzīvi, viņiem ir svarīgs mūsu vērtējums un atzinība.

Ik gadu pašvaldība lielus līdzekļus velta jaunāko grāmatu iegādei, turklāt ar iznākušajām grāmatām tiek nodrošināta ne tikai centrālā bibliotēka, bet arī 11 filiāles, kas izvietotas novada pagastos.

Stiprina sadarbību ar Latvijas Handbola federāciju

Dobele tradicionāli bijusi handbola citadele – jau vismaz pusgadsimtu viss, kas saistās ar handbolu, saistās arī ar Dobeli. Māra Krūmiņa atzīmē, ka sadarbība ar handbola federāciju kļūst arvien spēcīgāka. Dobeles halle ir vieta, kur tradicionāli norit Latvijas spēcīgāko vienību spēles, bet pagājušajā gadā arī pirmā Latvijas handbola zvaigžņu spēle. Esam gandarīti, ka Dobeles Sporta centrs ir arī starptautisko sacensību norises vieta. Lai arī turpmāk šeit varētu notikt augsta līmeņa sacensības, bija nepieciešami nelieli infrastruktūras uzlabojumi, kas nu jau pabeigti. Vienlaikus sporta un kultūras dzīves vadītāja atzīst, ka Dobeles sporta infrastruktūras vājais punkts ir stadions. Par to domē tiek daudz runāts, domāts un meklēti risinājumi.