Dobeles 40 sniegavīri - augstvērtīga tēlniecība

© publicitātes foto

Pagājuši tikai pieci gadi (bet varbūt jāsaka: jau pieci gadi?), kopš Dobelē parādījās pirmie sniegavīri, kas, kā par brīnumu, nepakļāvās dabas kaprīzēm un spītīgi turpināja smaidīt arī tad, kad saulīte jau visu ziemas sniegu bija nokausējusi. Piecu gadu laikā Dobele kļuvusi par Sniegavīru galvaspilsētu, nu jau es pat teiktu – metropoli, jo ielās, pagalmos, skvēros un laukumos lielie, baltie vīri iedzīvojušies tā pa īstam, izskatās, ka uz palikšanu.

Tikai vasarā, lai nemulsinātu ļaudis, tie pārceļas uz mazāk redzamu teritoriju un pacietīgi gaida savu kārtējo uznācienu. Uz tiem skatīties brauc cilvēki no visas Latvijas un arī citām valstīm – sniegavīru slava plešas plašumā ātri, un, skat, vai tik no Sniegavīru saieta te neizveidosies viens kārtīgs starptautisks Dižvīru festivāls? Kas zina – reizēm piepildās visneprātīgākās idejas! Un vismazāk jau nu loģika un prāts attiecas uz tik mītiskām būtnēm kā sniegavīri.

Kamēr vieni vīri gaida nākamo ziemu, tikmēr mākslinieki strādā pie jaunām idejām un darina brāļus un māsas – katra skulptūra ir unikāla un izstrādāta līdz pašiem smalkumiem. Vislabāk par sniegavīriem zina idejas autors un atbildīgākais no atbildīgākajiem par dižo vīru saietu – pašvaldības arhitekts Jānis Kukša: «Sniegavīrus var ieraudzīt arī citās vietās, bet šis ir pavisam cits līmenis. Lai arī ar tenaporu ir vieglāk strādāt un tas neliekas tik monumentāls, Dobeles sniegavīri nav primitīvs pop art. Tā ir tēlniecība, patiešām laba tēlniecība. Mākslinieces strādā apbrīnojami, arvien meklēdamas jaunus ceļus. Sniegavīru kolekciju ik gadu papildina jaunas figūras, un tiek atjaunotas arī vecās. Arī tas ir milzīgs darbs, ko dara mākslinieki, nokasot figūrām veco kārtu, lai tās atkal būtu baltas un tīras. Tik daudz figūru un tik milzīga materiāla kubatūra, augstais mākslinieciskais līmenis un neparastais materiāls – tas patiešām ir iespaidīgi.»

***

Piedalies fotokonkursā Satiec savu Sniegavīru!

Dobeles pašvaldības rīkotā fotokonkursa mērķis ir iesaistīt novada iedzīvotājus un viesus atraktīvā ziemas ceļojumā pa Dobeli, satiekot Dobeles dižos Sniegavīrus un fotografējoties kopā ar tiem.

Konkursā var piedalīties ikviens neatkarīgi no vecuma, nodarbošanās un profesionālajām fotografēšanas iemaņām, kurš iesniedzis pieteikumu dalībai konkursā atbilstoši nolikumam. Ar nolikumu var iepazīties pašvaldības mājaslapā www.dobele.lv.

Konkursa norises laiks ir no 13. decembra līdz 22. februārim.

Konkursam iesūtītie fotoattēli tiks vērtēti divās nominācijās.

Nominācijas Sniegavīra veiksme veiksmīgāko fotogrāfiju autori tiks noteikti, vērtēšanas komisijai katru otro pirmdienu veicot izlozi, kurā piedalās iepriekšējo divu nedēļu laikā iesūtītie fotoattēli. Balvas – Sniegavīru lielie pārsteiguma grozi.

Uzvarētāju nominācijā Sniegavīru jubilejas bilde komisija noteiks, izvērtējot visus konkursa laikā saņemtos fotoattēlus. Noteicošais būs fotoattēla mākslinieciskās idejas kompozicionālais risinājums un sižeta atraktivitāte. Galvenā balva – vairāk kā divus metrus augsts Dobeles Sniegavīrs un divi ielūgumi uz vasaras koncertu Dobeles ceriņu dārzā.