Vairākās upēs joprojām applūdušas palienes

© f64

Augstā ūdens līmeņa dēļ joprojām ir applūdušas vairākas upju palienes, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Šorīt palieņu applūšanas līmenis bija pārsniegts Aiviekstē pie Lubānas un lejpus Aiviekstes HES, Lielajā Juglā pie Zaķiem, Ogrē pie Ogres novērojumu stacijas, Lielupē un Gaujas augštecē pie Velēnas.

Pagājušās diennakts laikā novērotas ūdens līmeņa svārstības upēs, tomēr daudzviet līmenis ir pazeminājies. Daugavā posmā no Daugavpils līdz Jēkabpilij līmenis svārstījies, Gaujā no Siguldas līdz Carnikavai tas pazeminājies ar intensitāti 9-14 centimetri diennaktī, Gaujas pietekās Tirzā, Palsā un Amatā ūdens līmenis pazeminājās ar intensitāti 1-12 centimetri diennaktī.

Lielupē un Mūsā līmenis krities ar intensitāti 3-25 centimetri, Bārtā 32-35 centimetri, Imulā 39 centimetri, Durbē 9 cm, Abavā 22 centimetri, Rojā 16 centimetri, Užavā 21 centimetri, Irbē 1 centimetrs un Rīvā - 36 centimetri. Dubnā pie Sīļiem, Ošā, Pededzē, Ogrē, Lielajā un Mazajā Juglā ūdens līmenis pazeminājās ar intensitāti 2-27 centimetri diennaktī.

Vairākās upēs izveidojusies ledus sega, vietām tā ir ar lāsmeņiem vai piesalām. Reta vižņu iešana novērota Gaujā pie Valmieras un Siguldas, kā arī Lielupē pie Staļģenes.

Hidrologi prognozē, ka tuvākajās dienās ir sagaidāma pakāpeniska ūdens līmeņa pazemināšanās, atsevišķos posmos līmenis svārstīsies. Joprojām saglabāsies atsevišķu palieņu applūšana, bet pazeminoties gaisa temperatūrai, atsāksies ledus veidošanās process.

Tikmēr ūdens līmeņa celšanās novērota Gaujā no Velēnas līdz Valmierai, Dubnā pie Višķiem, Aiviekstē un Rēzeknē.