Vilku medības apdraud vien cūku iznīkšana

© f64

Vienīgais iemesls apsvērt vilku medību stingrāku ierobežošanu Latvijā varētu būt mežacūku populācijas iznīkšana. Cūka ir galvenais medījums divām nozīmīgām Latvijas plēsēju sugām – vilkiem un medniekiem.

Ja Āfrikas mēris vai kāda cita sērga cūkas piebeigs, saasināsies arī konkurence cīņā par stirnām, aļņiem un briežiem. Bez valsts atbalsta pasākumiem vilki šo cīņu medniekiem varētu zaudēt. Tā aktuālo situāciju skaidro Latvijas Mednieku savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Baumanis. Bet pagaidām nekādas izmaiņas vilku medību kārtībā netiek plānotas, un arī zaļā pacifista Mareka Viļķina parakstu vākšana pret vilku medībām beigusies bez kādām tālākām konsekvencēm. Zemkopības ministrijas meža resursu un medību nodaļas darbinieks Jānis Bārs Neatkarīgajai apstiprina: «Vilkus medījam kā iepriekš – atbilstoši sugas aizsardzības plānam, stingri noteiktos medību termiņos un apjomos.»

Jāatgādina, ka Eiropā vilki ir aizsargājami dzīvnieki, vienīgi Baltijas valstīs to ir tik daudz, ka medības atļautas. Šis izņēmums iestrādāts ES Sugu un biotopu direktīvā. Savukārt citu dalībvalstu mednieki pie vilku medīšanas faktiski netiek. Zviedrija gan pirms pāris gadiem atsāka vilku medības, bet dabūja par to brāzienu no Eiropas Komisijas, un, kā ziņo LETA, nule medības apturētas arī ar tiesas lēmumu. Erebrū un Vermlandes reģioni uz savu galvu bija medniekiem izsnieguši licences, taču 9. janvārī 12 stundas pirms medību sākuma tās anulētas. Pašvaldības pārkāpušas pilnvaras, izdodot atļaujas tādu dzīvnieku medībām, ko aizsargā Eiropas tiesības. Tiesvedībā visticamāk sagaidāms turpinājums, jo šī bija tikai pirmā instance, un arī Zviedrijas valdība vilku medību jautājumā nav vienprātīga. Lauksaimniecības ministrs atbalsta vilku medības, vides ministrs vēlas tās aizliegt.

Latvijā mednieku intereses netiek apdraudētas, un arī vilku populācija esot gana labā stāvoklī. Pašlaik Latvijas mežos varētu būt ap 300 īpatņu. Kad pavasarī sadzims kucēni, kopējais vilku skaits varētu pieaugt līdz tūkstotim. Mednieku gan ir krietni vairāk. Vismaz reizi gadā šautenes laidi pie vaiga liek 23 000 mednieku. Šajā sezonā, kas turpinās no jūlija vidus līdz martam, kopumā nošauti 190 vilki. Vēl 60 ir nošaujami.

Tikmēr mežacūku mirstības intensitāte no Āfrikas cūku mēra, kas apdraudētu gan vilku, gan mednieku intereses, ir mazinājusies. Jānis Baumanis pieļauj, ka tas ir valstī ieviesto piesardzības pasākumu nopelns. Tajā skaitā darbojas aizliegums medībām ar dzinējsuņiem. Suņi vīrusu varēja aiznest no vienām medībām uz citām, no viena medību apgabala uz citu. Tagad tas legāli vairs nav iespējams. Virknē pagastu no 15. janvāra aizliegtas arī dzinēju medības – lai slimos dzīvniekus neiztrenkātu uz mēra vēl neskartajām teritorijām. Pilnīgi gan sērgas izplatīšanos apturēt nav izdevies, un veterinārārsti arī tādai laimei netic. Šogad konstatēti atkal divi jauni saslimšanas gadījumi – viens Madonas novada Ļaudonas pagastā, otrs Valkas novada Ērģemē. Pērn saslimšana konstatēta 217 mežacūkām 34 pagastos, pārsvarā Latgalē. Inficētas arī 72 mājas cūkas, bet slimības draudu dēļ iznīcinātas kopumā 564 mājas cūkas.