Patversmēs mēdz nonākt ne tikai suņi un kaķi

© F64

Lai gan dzīvnieku patversmēs parasti nonāk suņi un kaķi, nereti patversmes darbiniekus pārsteidz ne tikai Latvijas savvaļas dzīvnieki, bet arī ļoti eksotiski „mīluļi”.

Rīgas dzīvnieku patversmes „Dzīvnieku draugs” vadītāja Solvita Vība stāsta, ka katru nedēļu ir aptuveni pieci gadījumi, kad patversmē nonāk dzīvnieki, kas nav suņi un kaķi- tā kā Rīgā nav specifisku patversmju citiem mājdzīvniekiem, tie nonāk parastajās patversmēs.

Daudzi no šiem dzīvniekiem galvaspilsētā vienkārši tiek atrasti uz ielas, vai arī primitīvā kastē, spainī vai burkā atstāti pie „Dzīvnieku draugs” patversmes durvīm. Patversmes vadītāja informē, ka visbiežāk tiek pamestas dekoratīvās žurkas, truši un kāmīši. Tā kā grauzēji  mēdz ātri vairoties, cilvēki ar to netiek galā un vienkārši pamet šos dzīvniekus. Truši, diemžēl, bieži bez apdomāšanās tiekot dāvināti tikai pamatojoties uz to skaistajām vizuālajām īpašībām- it īpaši Lieldienās. Taču vēlāk jaunie saimnieki gan saprot, ka trusis nav tikai „spalvaina, piemīlīga rotaļlieta”, bet dzīvnieks, kam patīk grauzt visu sev apkārt.

Solvita Vība stāsta, ka patversmē nonākuši arī bruņurupuči, ķirzakas un pat Boa žņaudzējčūska: „Īpašnieki to bija iegādājušies nelegāli, brauca ārā no Latvijas, un čūska nonāca pie mums.” Gadu gaitā vairāki cilvēki nesuši bruņurupučus no mājām, jo nav vairs vēlējušies tos paturēt. Viņa stāsta, ka esot arī bijis gadījums, kad Zasulaukā kādā dārziņā atrasts liela izmēra jūras bruņurupucis, kurš uz laiku nonācis "Dzīvnieku draugā".

Nav retums, ka patversmēs nonāk dažādi Latvijas savvaļas dzīvnieki. Juglas dzīvnieku patversmes vadītāja Astrīda Kārkliņa pastāstīja, ka patversmē  „Labās mājas” mēdz nonākt dažādi putni piemēram, no ligzdām izkrituši putnēni, ievainoti gulbji, baloži un pūces.

Savukārt Jelgavas dzīvnieku patversmes pārstāve Unda Ģēģere pavēstīja ka, tāpat kā „Dzīvnieku draugā”, uz patversmi tiek nogādātas arī notriektas stirnas un brieži, ievainoti eži un putni. Nereti Jelgavā tiekot atrasti noklīduši mājas seski un kazas. Ģēģere pastāstīja, ka bijis gadījums, kad pilsētas centrā notverts jauns bebrēns, savukārt vasarā patversmē vairākkārt nonākusi kāda iguāna, kas siltajā laikā turēta mājas pagalmā. Jelgavas dzīvnieku patversmes pārstāve īpaši izcēla kādu neparastu notikumu- pirms vairākiem gadiem uz patversmi atnesti pieci mazi vāverēni, kas atrasti ligzdā kādā nokritušā kokā. Mazuļus pieņēmusi un uzaudzinājusi kāda kaķene, un vēlāk tie palaisti savvaļā Tērvetes mežā.

Svarīgākais