Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Latvija aicina uz nesteidzīgām baudām

© publicitātes

Starptautiskajā lauksaimniecības, dārzkopības un pārtikas industrijas izstādē Internationale Grüne Woche Berlin jeb Zaļajā nedēļā, kas šodien tiek atklāta Berlīnē, piedalās vairāk nekā 100 Latvijas uzņēmumu. Latvija šogad ir Zaļās nedēļas partnervalsts, kas garantē lielāku apmeklētāju uzmanību.

Latvija šajā izstādē piedalās jau divdesmito gadu, taču pirmo reizi Latvijai ir atvēlēts izaicinājums būt par pasaulē lielākās lauksaimniecības un pārtikas izstādes partnervalsti. Šogad Latvija sevi pasaulei izradīs 650 kvadrātmetru lielā stendā – dižākajā, kāds jebkad Latvijai ir bijis šajā izstādē. Parasti Latvijai bija jāiekļaujas nepilnos 100 kvadrātmetros.

Pērn partnervalsts statusā bija Igaunija, kuras kopstenda lielums bija 455 kvadrātmetri. Pagājušogad Igaunijai dalība Zaļajā nedēļā un partnervalsts pienākumu izpildīšana izmaksāja aptuveni vienu miljonu eiro, no kuriem lielākā daļa bija valsts budžeta līdzekļi.

Latvijas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) Latvijas dalības izmaksas šī gada Zaļajā nedēļā lēš aptuveni 1,3 miljonu eiro apjomā, un finansējuma avots ir gan budžeta, gan uzņēmēju līdzekļi un Eiropas Savienības fondu atbalsts. Ministrs ir pārliecināts, ka ieguldījums ar uzviju atmaksāsies, jo «šī Latvijai būs laba iespēja turpināt iepazīstināt pasauli ar mūsu valstī ražoto pārtikas produkciju un atpūtas iespējām laukos, demonstrēt plašai starptautiskai publikai, ka Latvija ir skaista un viesmīlīga valsts». Pērn šo izstādi apmeklēja aptuveni 0,5 miljoni interesentu.

Latvija izstādē startē ar devīzi Izbaudi Latviju nesteidzoties, un šī ideja dzīvo vairākos tematiskos blokos – Pļava, Amatniecība, Ēdināšana un tūrisms, Dārzs un drava, Zivju sēta, Mežs, kā arī Pieņemšanas mājā. Stenda teritorijā izbūvēta īsta koka māja, kurā jebkurš interesents varēs nobaudīt latvisku ēdienu Lido bistro piedāvājumā un iepazīties ar visu, ko Latvija spēj piedāvāt tūristiem. Kā katru gadu, arī šogad par Latvijas kopstenda ierīkošanu un māksliniecisko izpildījumu atbild un to veido Latvijas Valsts Agrārās ekonomikas institūts, bet par stenda būvniecības darbiem gādāja izstāžu stendu būvniecības uzņēmums SIA Lateca.