JAUNS RAIDĪJUMS: Atklāti par seksu

© no personīgā arhīva

«Es neesmu pārgulējis ar tūkstoš sievietēm, un mana personīgā seksa pieredze nav super interesanta. Vienīgais, ar ko atšķiros no citiem – ka par jebkuru tēmu, kas saistīta ar seksu, varu runāt bez aizspriedumiem,» saka skandalozais kailfoto meistars Aleksandrs Sokolovs, kurš sabiedrības atpazīstamību ieguvis, pateicoties provokatīvajiem un drosmīgajiem erotiskās fotomākslas darbiem.

No 16. janvāra piektdienu vakaros pulksten 22 kanālos TV6 un TVPlay viņš vadīs jaunu sarunu šovu Sokolovs par seksu. Tā mērķis ir mazināt aizspriedumus par cilvēku intīmo dzīvi, kā arī izglītot un izklaidēt skatītājus. Akcents tiks likts uz atklātību un intimitāti, vienlaikus radot rotaļīgu, mazliet nenopietnu gaisotni. Raidījuma vadītājs ir gatavs dalīties ar neordināriem, amizantiem un pat šokējošiem stāstiem, kas uzklausīti fotosesiju laikā. Katrā raidījumā tiks apskatīti dažādi temati, sākot ar pāragras nevainības zaudēšanu līdz dzimumaktam ar grūtnieci, un par tiem savās pārdomās dalīsies konkrētās jomas eksperti – seksologi, seksopatologi, psihoterapeiti, ginekologi, urologi, proktologi, andrologi.

Nav eksperts

«Izrādās, ka būt raidījuma vadītājam ir ļoti specifisks darbs. Šonedēļ man katru dienu uz sejas bija ļoti bieza meikapa kārta, un, to nomazgājot un atkal ieraugot savu seju, es sāku justies kā neglīta sieviete,» Aleksandrs Sokolovs pasmaida par savām sajūtām, pirmoreiz iejūtoties TV raidījuma vadītāja lomā. Viņš neslēpj, ka pirmais raidījums – tā tēma bija «grūtnieču seksualitāte» – nepavisam nebija viegls. Otrajā jau juties pārliecinošāk, bet trešajā bijis jau trīsreiz vieglāk.

Lai arī statistikas dati liecina, ka TV6 skatās pamatā vīrieši aktīvajā vecumā, Aleksandrs Sokolovs pie TV ekrāniem aicina arī sievietes – jo jaunais šovs būšot interesants ne tikai vīriešiem. «Piemēram, raidījumā par grūtnieču seksualitāti, kurā mēs runājām gan ar pašām grūtniecēm, gan viņu vīriem, gan ar ārstiem, to izpētījām no visām pusēm, un patiesībā man pašam tagad ir sajūta, ka turpmāk gribēšu mīlēties tikai ar grūtniecēm. Jo tas esot tik labi, tik forši un grūtniecēm tas esot jādara pēc iespējas biežāk...» stāsta jaunā šova vadītājs, neslēpjot, ka viņam tas bijis atklājums.

Taujāts, vai viņš ir eksperts seksa jomā, ja reiz uzņēmies vadīt tādu šovu, pazīstamais kailfoto meistars atzīstas, ka nepavisam nē. «Esmu tikai raidījuma vadītājs. Mans uzdevums ir aicināt cilvēkus runāt par seksu, ieklausīties viņos, uzklausīt ekspertu viedokli un tad izdarīt secinājumus.»

Vairs neuzbudina

«Varbūt esmu pārāk jauns vai gluži otrādi – vairs neesmu tik jauns, bet seksam manā dzīvē nav pārāk lielas nozīmes. Es esmu erotikas fotogrāfs, es katru dienu redzu kailas sievietes – vairāk kailas nekā apģērbtas, bet seksuālās sajūtas man nav tik aktuālas. Mani vairāk interesē psiholoģiskais aspekts – kas sievietei notiek galvā,» apgalvo Aleksandrs Sokolovs. Tāpēc pirms katras privātās fotosesijas viņš vismaz stundu velta sarunai ar sievieti. «Tā kā ar fotografēšanu nodarbojos jau četrpadsmit gadu, esmu runājis ar tūkstošiem sieviešu un esmu dzirdējis ļoti daudz interesantu stāstu – par viņu attiecībām, pieredzi, sajūtām, emocijām. Gadiem ejot, man arvien vieglāk ir runāt par seksu – kamēr citiem tā ir intīma tēma, man tā jau kļuvusi par rutīnu,» fotogrāfs secina, piebilstot, ka ikdienā viņš par seksu vairāk runā nekā nerunā.

Vai šo «rutīnas» sarunu dēļ viņš kaut ko nezaudē savā privātajā dzīvē? Aleksandrs Sokolovs atbild pavisam vaļsirdīgi: protams, zaudē. «Dzīvē neko nevar sasniegt, kaut ko neupurējot, kaut ko nezaudējot,» viņš uzskata un ļoti labi apzinās, ka tā ir viņa lielākā problēma – ka kails sievietes ķermenis viņu vairs neuzbudina. Bet fotogrāfs tāpēc nesūdzas, sakot, ka visam ir savi plusi un savi mīnusi. «Ja man pret sievieti, kuru fotografēju, nav seksuālas intereses, viņa nejūtas apdraudēta.»

Tāpēc «apdraudēta» nejūtas arī viņa draudzene Laura, ar kuru kopā Aleksandrs Sokolovs ir jau pusgadu. «Eju uz rekordu!» viņš nosmej, paskaidrojot, ka šīs viņam ir līdz šim ilgākās attiecības. «Daudzi man jautā par manām attiecībām ar draudzeni. Mums viss ir labi, jo – man ir jūtas pret viņu! Un viņai nemaz nevajag izģērbties, lai es uzbudinātos – viņai atliek vien man tikai pieskarties...» fotogrāfs ir pārsteidzoši atklāts.

Kļūt par virsnieku

Aleksandra Sokolova kameras priekšā atkailinājušās daudzas pašmāju slavenības, viņam pozējusi modele Marta Bērzkalna, vieglatlēte Laura Ikauniece, dziedātājas Linda Leen, Olga Rajecka, Jenny May, Aija Andrejeva, Aija Vītoliņa, Ella.

«Es neesmu no fotogrāfiem, kuram ir fototehnikas fetišs, piemēram, milzīga objektīvu kolekcija. Tam nav nekādas nozīmes. Es ar vienu fotoaparātu fotografēju jau astoņus gadus, un man fotoaparāts ir tikai instruments, kā sievietei izdarīt labi, kā padarīt viņu priecīgu. Tas ir līdzīgi, kā pagatavot viņai ko garšīgu vai aizvest uz kino,» stāsta slavenību fotogrāfs. «Man ļoti patīk, kā sieviete mainās pēc fotosesijas – ja viņa atnāk pie manis mazliet nobijusies, uztraukusies, tad aiziet augsti paceltu galvu, pašpārliecinātāka un ar sevi apmierināta. Un tas ir fantastiski forši!» stāsta erotiskā foto meistars, piebilstot, ka jo īpaši viņam patīk fotografēt sievietes, kuras to dara pirmo reizi, kurām tas ir liels notikums.

Aleksandrs Sokolovs fotografē galvenokārt sievietes, arī pārus. Bet nefotografē vīriešus, jo, kā pats saka, nejūt vīrieša seksualitāti. «Es neesmu gejs, tāpēc nevaru viņu nofotografēt kā vīrieti. Es ļoti labi zinu visas sieviešu pozas, kustības, tāpēc domāju: ja fotografēšu vīrieti, viņš būs ļoti sievišķīgs.»

Trauma Milānā

Aleksandrs Sokolovs atklāj, kā radusies interese par fotografēšanu. «Jau no agras bērnības zināju, par ko kļūšu, un uz savu mērķi gāju ļoti apzināti. Mans mērķis bija dienēt armijā un kļūt par virsnieku. Tāpēc, pabeidzis 11. klasi krievu skolā, speciāli pārgāju uz latviešu skolu – atpakaļ uz 10. klasi, lai kārtīgi apgūtu latviešu valodu un neko nezaudētu mācībās. Bet, kad vajadzēja stāties Aizsardzības akadēmijā, pēkšņi sapratu, ka mani ļoti interesē sievietes un fotografēšana... Un es aizbraucu uz Milānu, kur iestājos fotomākslas institūtā [Istituto Italiano di Fotografia].»

Dzīve Itālijā jaunietim bijusi pamatīga dzīves skola, jo pirmoreiz tik tālu prom no mājām. «Tas bija smagi,» viņš neslēpj un saka, ka Itālijā vairs negrib atgriezties. «Man tur nepatika, tā man bija trauma.» Turklāt fotografēt viņš iemācījies nevis Milānā, bet atgriežoties mājās – praktiskā darbā, sadarbojoties ar žurnālu Pastaiga.

Nekādas erotikas

Vai fotogrāfs nenožēlo, ka nav piepildījis savu sapni par virsnieka profesiju? «Nē. Atbraucis no Milānas, es iestājos zemessardzē un kādu laiku biju ļoti aktīvs zemessargs. Pat piedalījos parādēs pie Brīvības pieminekļa. Tagad tas mani vairs neinteresē, vairs neredzu jēgu. Tagad mani vairāk interesē sports, nevis politika,» saka Aleksandrs Sokolovs. Tāpēc viņš gandrīz katru dienu trenējas svaru zālē, apgūst boksa cīņas mākslu un reizi nedēļā kopā ar domubiedriem projekta Riga Rangers ietvaros dodas pārgājienos.

Bet tuvākajā nākotnē fotogrāfs plāno pāriet uz kino. Viņš, protams, apzinās, ka uzņemt filmu nepavisam nav vienkārši – tam vajadzīga gan pieredze, gan liels finansējums. Tāpēc Aleksandrs Sokolovs cer, ka jaunais TV šovs būs vērtīgs starpposms ceļā uz pašam savu filmu. Kāds būs tās žanrs? «Psiholoģiska drāma. Un nekādas erotikas!»

ALEKSANDRS SOKOLOVS

- Erotikas, kailfoto un modes fotogrāfs, kuram ir neparastākā fotostudija Baltijā

- Dzimis 1982. gada 11. septembrī Rīgā

- Izglītība: mācījies Rīgas 13. un Rīgas 66. vidusskolā; modes fotogrāfiju gadu studējis Istituto Italiano di Fotografia Milānā

- Nekad nefotografē kāzas, bēres, ģimenes, sporta veidus, netaisa fotoreportāžas no pasākumiem

- Nofotografējis jau ap 3000 sieviešu

- Mīl dabu un dzīvās radības: viņam ir divi kaķi, ķirzaka, tritoni, zivtiņas, bruņrupucis un daudz augu

- Veģetārietis

- Gandrīz katru dienu apmeklē svaru zāli; trenējas boksā; ir izveidojis projektu Riga Rangers un reizi nedēļā dodas pārgājienos

- Neprecējies, bet ir draudzene Laura. «Pusgadu jau. Eju uz rekordu!»

- Mājaslapa internetā: sokolovstudio.com

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais