Dukura ģimene piesakās ar jaunumiem

© f64

Pagājušā gada nogalē bez pienācīgās uzmanības klajā tika laists Mika Dukura jaunais albums Promise – diezgan labs EP, par kuru nez kāpēc nav lasīts plašāk.

Lai arī Miku Dukuru ierasts saukt par jauno dziedātāju, viņš jau sen tāds nav – albumu viņa CV vairāk nekā daudzām leģendārām rokgrupām. Arī viņa pirms pāris gadiem izdotais studijas garadarbs Crew bija kvalitatīvs darbs. «Albuma Crew izdošanas laikā man šķita, ka beidzot ir savākta komanda, ar kuru kopā strādāt, taču tā īsti, ka komanda nostabilizējusies, es izjūtu tikai tagad, ar šo albumu,» atzina Miks. Šobrīd bez viņa un tēva Edija grupā spēlē arī ģitārists Aigars Māls un bundzinieks Reinis Reķis. Ar ko jaunais albums ir citādāks? «Ar daudz ko!» uzreiz atsaka Miks. «Pirms Crew mēs sadarbojāmies ar Latvijā vairāk vai mazāk pazīstamiem producentiem, bet pats [ieraksta procesā] piedalījos tikai tik daudz, ka sarakstīju tekstus un melodiju, un tad ar idejām gājām pie producentiem. Ar Crew bija tā, ka uzmeklējām manu draugu Jāni Šmēdiņu un par daudz lētākām izmaksām un jautrākā gaisotnē pie viņa radījām albumu. Sapratu, ka pats tam varētu pievērsties. Šī albuma tapšanai nācās apgūt ļoti daudz mūzikas programmatūru un citādu lietu, ar kuru palīdzību rada mūziku. Beidzot ne tikai es, bet arī mēs visi varējām pilnībā piedalīties albuma veidošanā.»

Jāatzīst, ka tas nav viegli. «Jā, šobrīd tiešām jūtu, ka esmu uz saviem pleciem paņēmis drusku vairāk nekā vajadzētu. Pie šī albuma strādājot, esmu uzdrošinājies uz skatuves spēlēt arī ģitāru, bet, kā zināms, spēlēt kādu instrumentu – tas nudien nav viegli! Es dziedu jau no deviņu gadu vecuma un tikai tagad, pēc 16 gadiem, mani daudzmaz apmierina tas, kā es to daru. Bet ar ģitāru es vispār esmu tikai pašā, pašā sākumstadijā un ļoti labi to apzinos,» atzīst Miks. Taču, tā kā ģitārista pienākumus grupā ir uzņēmies Aigars Māls, par šo posteni jaunajam vokālistam it kā vairs nav jāuztraucas. «Pats jutu, ka es dzīvajā nevaru nospēlēt to, ko esmu iecerējis, un tieši tāpēc tika pieaicināts Aigars Māls, kurš paralēli spēlē arī metalcore grupā Enhet – tas ir ļoti smags gals. Bet Aigars ir ļoti muzikāls cilvēks, kurš nespēj aprobežoties tikai ar smago mūziku, un viņš, paldies dievam, atrada iespēju pievērsties arī mums.»

Albumā iekļautās dziesmas (tās gan ir tikai sešas) skan angliski. «Kad veidojām albumu, bija jau ierakstītas dažas dziesmas latviešu valodā, tad bija dažas idejas angliski. Kad likām kopā albumu, sanāca tā – latviski, angliski, latviski, angliski. Tāds savārstījums, ko nav iespējams pat uztvert! Skaties uz [dziesmu] sarakstu un domā – kā darīt? Tāpat kā iepriekšējā albumā likt kaut kādu latvisko sadaļu, tad – anglisko? Arī nav variants. Nolēmām, ka angļu valoda tomēr ir saprotama lielākam cilvēku skaitam, un Miks dažām latviskajām dziesmām speciāli pārstrādāja tekstus angliski,» klāstīja Edijs Dukurs.

Grupa saucas Miks Dukurs... «Jā, par to daudzi vīpsnā, bet...» prātoja Miks. «Kad laidām ārā Promise, sapratu, ka tā ir pēdējā iespēja kaut ko pamainīt, taču tas nebūtu īsti godīgi pret jau esošajiem faniem – kam gan atkal mēģināt kaut ko iestāstīt no jauna, kāpēc norakt to, pie kā ir strādāts jau gadu gadiem?! Izlēmām, ka turpinām startēt ar to pašu nosaukumu. Bez tam – ir iespējas kaut ko pamainīt. Proti, arī U2 sastāv no diviem burtiem, bet mums ir logotips MD. Ja nu gadījumā tiešām kaut ko nāksies mainīt, tad nākotnē, iespējams, mēs varētu būt MD!» pa pusei jokojot, pa pusei nopietni teica Miks.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)