Kuplām ģimenēm mazāka pirmā iemaksa

© f64

Banka Citadele ir pirmā banka Latvijā, kas jau ar šodienu sāk izsniegt hipotekāros kredītus Latvijas ģimenēm ar bērniem, atvieglojot nosacījumus par pirmo iemaksu.

Banka Citadele vakar parakstīja līgumu ar Latvijas attīstības finanšu institūciju Altum par dalību valsts atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem. Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola atgādināja, ka pirmskrīzes laikā Latvijā bija pieejama līdzīga atbalsta programma, kurā atbalsts tika sniegts aptuveni 260 ģimenēm ar bērniem. Jaunajā programmā pirmā mājokļa iegādei atbalstu iecerēts sniegt nedaudz vairāk kā 200 ģimeņu, un šim mērķim atvēlēti 332 678 eiro, kas ļauj uzņemties galvojumu saistības 1,33 miljonu eiro apmērā.

Ekonomikas ministrijas izstrādātā mājokļa atbalsta programma paredz sniegt valsts galvojumu ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei vai būvniecībai. Galvojuma maksimālā summa ir atkarīga no bērnu skaita ģimenē – jo tas ir lielāks, jo maksimālā galvojuma summa ir lielāka. Arī valsts galvotās programmas ietvaros pirmā iemaksa būs atkarīga no bērnu skaita ģimenē. Trīs bērnu ģimenes varēs saņemt hipotekāros kredītus ar 5% pirmo iemaksu, ģimenes ar diviem bērniem – 10%, bet ar vienu bērnu – 15% pirmo iemaksu.

«Ģimenes ar bērniem valsts programmas ietvaros hipotekāros kredītus sava pirmā mājokļa iegādei varēs saņemt ar būtiski mazāku pirmo iemaksu un bankas finansējumu līdz pat 95% no īpašuma vērtības. Pašreizējais hipotekāro kredītu piedāvājums tirgū paredz pirmo iemaksu ne mazāku par 25% no īpašuma vērtības. Tātad, ja ģimene vēlas iegādāties 60 tūkstošus eiro vērtu dzīvokli, pirmajai iemaksai nepieciešami vismaz 15 tūkstoši eiro. Taču diemžēl Latvijā ģimenēm ar bērniem maksātspēja nav tik augsta, lai varētu atļauties ievērojamu pirmo iemaksu, vienlaikus sedzot arī īres izdevumus par pašreizējo dzīvesvietu,» norādīja bankas Citadele Privātpersonu kreditēšanas daļas vadītāja Baiba Tētiņa.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Citadele bija vienīgā banka Baltijā, kas jau piedāvāja hipotekāro kredītu ar nolikto atslēgu principu, pirms Saeima pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz šādu principu. Citadeles klienti varēja izvēlēties, vai izmantot parastu hipotekāro kredītu vai ar iestrādātu nolikto atslēgu principu. Līdz ar grozījumu pieņemšanu nolikto atslēgu principam bija jākļūst par obligātu normu. Taču bankas šīs prasības dēļ palielināja pirmās iemaksas apjomu, un ģimenes vairs nevarēja atļauties iegādāties mājokli ar šādiem nosacījumiem. Šobrīd Maksātnespējas likuma grozījumu spēkā stāšanās atlikta līdz martam.

Svarīgākais