Novērotāji: šogad ziema būs vējaina

© F64

Ciklons Fēlikss vakarrīt bez elektrības bija atstājis 1500 mājsaimniecības Latvijā, un visu šo nedēļu meteorologi sola vējainu. Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs brīdina, ka visu ziemu, līdz pat aprīlim (ieskaitot), piedzīvosim vējainus laikapstākļus. Viņš saka – tautas ticējumi neesot tik precīzi, lai pateiktu – būs vētra, spēcīgas brāzmas, orkāns vai vienkārši vējš.

Savā prognozē viņš ir norādījis, ka janvāra pirmajai pusei jābūt nokrišņiem bagātai un bez barga sala. Un ne liels vējš, ne postošas vētras janvārī nav paredzamas, taču tuvāk jūrai gan būs vējaināks. Jāpiebilst, ka arī par Fēliksu meteorologi sākotnēji brīdināja – vētrai būs lielāks spēks, nekā pēcāk izrādījās. V. Bukšs tagad Neatkarīgajai stāsta, ka norādes par ziemas vējiem bija saskatāmas vasarā un rudenī. Augusta karstums norādīja, ka oktobris būs vējains, taču tradicionālo rudens vētru tā arī nebija. Toties ticējumi liecina: ja oktobris vējains, tad arī ziema būs tāda pati. Un šoziem aukstums mīsies ar siltumu un gaidāms vējains laiks.

Laika zīmju vērotājs janvāra pirmajā pusē prognozē pārejošus atkušņus. Īslaicīga sala pastiprināšanās iespējama vairāk uz mēneša beigām, kad Austrumlatvijā sals vietām var sasniegt mīnus 20, 25 grādu atzīmi. «Būs sniegs un atkusnis, un tā visu ziemu. Savukārt vējainumu izsauc strauja laikapstākļu maiņa – te silts, te auksts,» viņš skaidro. V. Bukšs nesenos laikapstākļus izvēlējies kā piemēru stāstījumam par šīs ziemas laiku – austrumu pierobežā bija sniegs un īslaicīgs putenis, iegriezās dienvidaustrumu vējš, kas pārgāja ziemeļrietumu vējā, un sāka piesalt. Kamēr mainīsies aukstās un siltās gaisa masas, tikmēr laiku pa laikam Latvijā ieskriesies plosīgs vējš.

Laikapstākļus varam mēģināt prognozēt arī paši, izmantojot tautas ticējumus. Tuvākais datums, kuram jāpievērš uzmanība, ir 14. janvāris – Vecā Jaungada diena. Ja šajā dienā pūš dienvidvējš, gaidāma silta vasara un dāsns gads; ja rietumvējš – būs labs piena un zivju gads; ja austrumvējš – būs laba augļu raža. Ja šajā datumā ir jauns Mēness, pavasarī būs lieli pali. Šogad, par laimi, 14. janvārī ir vecs Mēness.

Ja 15. janvārī Mēness ragi ir asi un spoži, būs sniegputeņi; ja taisni, stateniski – būs sals. Ja 17. janvārī snieg, 30. martā piedzīvosim palus.

Savukārt, ja 20. janvārī būs skaidrs laiks, būs sausa vasara; ja mākoņains un sniegains – būs laba raža. Un nu janvāra pēdējā diena – ja 31. janvārī dienas vidū spīd saule, pavasaris sāksies agri; ja ir sniegputeņi, tad gan būs vēls pavasaris.

http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2015/01/13/felikss-nebus-vienigais