Arvien biežāk sūdzās par nepamatotu atlaišanu

2009. gadā Valsts darba inspekcijā (VDI) gandrīz divas reizes pieaudzis sūdzību skaits, kas saistītas ar darbinieku atbrīvošanu no darba.

VDI Darba tiesību nodaļas vadītāja Mārīte Noriņa uzsver: ja 2008.gadā par šo jautājumu inspekcijā saņemti 654 iesniegumi jeb 14% no kopējā skaita, tad pērn tie bija 1142 jeb 21% no kopējā skaita.

Saistībā ar darbinieku atbrīvošanu no darba inspekcija sastopas ar tendenci, ka uzņēmēji izbeidz savu darbību dienas vai nedēļas laikā un pēc tam vairs nav atrodami. Līdz ar to notiek uzteikumu termiņu neievērošana, nepamatots darba uzteikums, darba attiecību pārtraukšana mutiski, nevis rakstveidā un citi.

VDI arī norāda, ka kopumā pērn tāpat kā 2008.gadā lielākā daļa VDI saņemto sūdzību ir bijušas par darba tiesisko attiecību jautājumiem.

Kā liecina VDI apkopotā informācija, no 5558 inspekcijā saņemtajiem iesniegumiem 5278 jeb 95% bija par darba tiesisko attiecību jautājumiem. Salīdzinājumam, 2008. gadā VDI saņēma 4779 iesniegumus, no kuriem 4439 jeb 93% bija par darba tiesisko attiecību jautājumiem.

Visvairāk jeb 1016 iesniegumus par darba tiesisko attiecību jautājumiem VDI pērn saņēmusi no vairumtirdzniecībā, mazumtirdzniecībā, automobiļu un motociklu remonta nozarē strādājošajiem. Savukārt no būvniecības nozarē strādājošiem 2009.gadā saņemti 898 iesniegumi. Tāpat salīdzinoši daudz - 765 - iesniegumi saņemti no apstrādes rūpniecības nozarē strādājošajiem.

Vairumā gadījumu darbinieki savos iesniegumos norādījuši uz darba samaksas pārkāpumiem, piemēram, netiek ievēroti izmaksas termiņi, atbrīvojot no darba, netiek izmaksātas visas pienākošās naudas summas, kā arī pārkāpumiem, kas saistīti ar darba attiecību izbeigšanu.

Tāpat VDI informē, ka pērn visvairāk nereģistrēti nodarbinātie cilvēki strādājuši būvniecībā, jo apmēram 40% no visiem VDI atklātajiem nereģistrēti nodarbinātajiem jeb 484 cilvēki strādājuši bez rakstveidā noslēgta darba līguma tieši būvniecībā.

Kopumā 2009.gadā VDI atklāja 1209 personas bez rakstveidā noslēgta darba līguma. Salīdzinājumam, 2008.gadā pavisam tika atklāti 1623 nereģistrēti nodarbinātie, no kuriem 695 bija būvniecības nozarē strādājošie.

VDI uzsver, ka arī paši nereģistrētie nodarbinātie ir neaktīvi sadarbībā ar valsts institūcijām, lai novērstu darba devēju pārkāpumus attiecībā pret sevi. Līdz ar to ir problemātiski pierādīt nereģistrētās nodarbinātības faktu.