Vētra Fēlikss pulveri jau bija izšāvusi

Par spīti prognozēm, ka naktī uz svētdienu Latviju sasniegušais ciklons Fēlikss izraisīs kopš 2005. gada spēcīgāko vētru, stihija savu postošo spēku bija iztērējusi pa ceļam un nopietnus kaitējumus tā arī neradīja.

Sākotnēji tika prognozēts, ka ciklona nestās vētras vējš Latvijā plosīsies ar līdz pat 35 metru sekundē spēcīgu vēju, tomēr stiprākās vēja brāzmas, kas fiksētas Liepājas ostā, sasniedza 31 metru sekundē, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Tai pašā laikā Rucavā vēja brāzmas sasniedza 27 m/s, Ventspilī – 26 m/s, bet Liepājas pilsētā – 25 m/s.

Ostas, kuras vistiešāk pakļautas vējam un viļņiem, bojājumus nav guvušas, vien dažās apturēta kuģi kustība. Nopietnākus bojājumus cietušas elektrolīnijas, taču arī šie bojājumi ir krietni mazāki par vētras Bille nodarītajiem pirms mēneša. Proti, svētdienas rītā bez elektrības bija atstātas 1200 mājsaimniecības, bet Bille tumsā atstāja 38 tūkstošus mājsaimniecību. Vissliktākā situācija ar elektroapgādi svētdien bija Rucavas pusē, kur bez elektrības palikuši nepilni 400 klientu. Salīdzinoši vairāk bojājumu elektrotīklos ir arī Kuldīgas novadā un Jelgavas novadā. Turklāt, tuvojoties vētrai, akciju sabiedrība Sadales tīkls jau laikus paaugstināja personāla operatīvo gatavību visā Latvijā un svētdien uzņēmuma speciālisti strādāja pastiprinātā režīmā.

Arī Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienestam vētra nav sagādājusi lielas rūpes. Glābēji saņēmuši vien pāris izsaukumus, lai no kritušajiem kokiem atbrīvotu ceļus.

Tieši autovadītājiem vētras atnestais sniegputenis sagādāja vislielākās rūpes. Uz Latvijas ceļiem, kas daudzviet bija slideni un sniegoti, notika 131 satiksmes negadījums, kuros cietuši 15 cilvēki, liecina Valsts policijas apkopotā informācija.

Svētdienas rītā pārsteigumu gan sagādāja ūdens līmenis Daugavā. Hidrologi vispirms prognozēja, ka tas nepārsniegs 140 centimetru virs jūras līmeņa robežu, kuru pārsniedzot veidojas plašāku teritoriju applūšanas draudi. Pretēji prognozēm pusdienas laikā Daugavas ūdens līmenis pie Andrejostas jau sasniedza 143 centimetru atzīmi. Rezultātā Bolderājā, Vecmīlgrāvī un Vecdaugavā applūda atsevišķas ielas, tomēr iedzīvotāji evakuēties atteicās, jo māju pagalmos ūdens vēl nebija ienācis.

http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2015/01/12/felikss-pulveri-jau-bija-izsavis

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais