Uz dopinga pārbaudi nokļūt var tikai veiksminieki

© www.menshealth.de

Vakar kļuva zināms, ka divi Igaunijā spēlējošie latviešu basketbolisti, kuri tika pieķerti dopinga jeb neatļautu vielu lietošanā, saņēmuši diskvalifikācijas – Robertam Stumbrim bez basketbola būs jāiztiek 9 mēneši, bet Kristeram Zeidakam par basketbolu būs jāaizmirst uz diviem gadiem. Arī Latvijā spēlējošajiem basketbolisti tiek pārbaudīti, taču apjoms kādā tas tiek darīts ir nepietiekams.

Dopinga pārbaužu skaits ir nepietiekams

Latvijā par dopinga kontroli atbild Valsts Sporta medicīnas centra Antidopinga nodaļa, kura tad arī veic dopinga kontroles Latvijā esošajiem profesionālajiem sportistiem. Iepazīstoties ar Antidopinga nodaļas mājaslapā publicētajiem statistikas datiem, ikgadu Latvijā tiek veiktas 200 dopinga analīzes 40 sporta veidos. Kā atzīst nodaļas vadītāja vietas izpildītājs Gatis Berķis, šādi apjomi priekš Latvijas nav pietiekami, „Skaidrs, ka šī brīža dopinga kontroļu skaits nav pietiekams, jo mēs nespējam objektīvi pārbaudīt tik daudz sportistu, cik tas būtu nepieciešams. Latvijas apstākļos nepieciešamas vismaz 500 dopinga pārbaudes.” Jāpiezīmē, ka šajā gadījumā tiek runāts par valsts apmaksātajām dopinga kontrolēm, jo jebkurai sporta veida federācijai ir iespēja par attiecīgu samaksu veikt individuālu dopinga kontroli, taču šādi gadījumi praksē ir reti.

Latvijas Basketbola līgas statistika

Latvijas Basketbola līgā ikgadu tiek veiktas no 8 līdz 15 dopinga pārbaudēm. Ja ņem vērā, ka šogad LBL startē 10 klubi, kuru sastāvos pieteikti 155 spēlētāji, un līdz jaunajam gadam aizvadīti 64 mači, tad iespējamība pieķert kādu dopinga lietotāju ir gaužām niecīga. Faktiski ir jābūt ļoti neveiksmīgam, lai „trāpītu” uz dopinga pārbaudi. Aptaujājot vairākus pieredzējušus Latvijas basketbolistus izdevās noskaidrot, ka pierede ir dažāda. Basketbola klubā „Ventspils” spēlējošais Māris Gulbis (LBL aizvadīti 207 mači) atzīst, ka karjeras laikā dopinga pārbaudēs pabijis 4 reizes, taču pēdējos pāris gados viņš nav ticis pārbaudīts. Septiņi gadi pagājuši kopš BK „Jelgava” kapteiņa Salvja Mētras (204 spēles LBL) pēdējās dopinga pārbaudes, bet šobrīd Igaunijā spēlējošais Jurijs Aleksejevs (226 spēles LBL) vaļsirdīgi atzīstas, ka dopinga kontroli izgājis vairākas reizes vēl „VEF” komandas sastāvā. Visveiksmīgākais šajā kompānijā ir pieredzējušais BK „Barons” centra spēlētājs Jēkabs Rozītis (237 spēles LBL), kuram savā ilgajā karjerā vēl ne reizi nav veikta dopinga kontrole.

Baumas ir, bet oficiālu rezultātu nav

Lai arī pēdējos pāris gados Latvijas Basketbola līgā neviens spēlētājs oficiāli nav pieķerts dopinga lietošanā, pēdējā laikā skaļākās baumas, kuras ir izskanējušas gan sociālajso tīklos, gan basketbola sabiedrībā ir 29. novembra spēles „Barons” – „Ventspils” kontekstā. Ja vēl ņem vērā, ka neilgi pēc tam pēkšņi savu profesionālo karjeru beidza viens no ventspilnieku līderiem Mairs Četmens, tad, ļoti iespējams, ka drīzmā tiks publicēti šīs spēles oficiālie dopinga pārbaužu rezultāti un tiks piespriestas diskvalifikācijas.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais