Piepildīti vairāk nekā 800 maznodrošināto ģimeņu bērnu sapņi

© f64

Ziemassvētku laikā vairāk nekā 800 maznodrošināto daudzbērnu ģimeņu atvašu sirdis ielīksmojās dubultpriekā – viņus ne tikai apciemoja Ziemassvētku vecītis, bet katrs mazais ķipars saņēma arī savu viskārotāko dāvanu.

 Šis svētku brīnums varēja notikt, pateicoties sabiedrības lielajai atsaucībai un labajai gribai iesaistīties saldumu ražotāja Laima labdarības akcijā. Tā aizsākās pērnā gada Pirmajā adventē un ilga līdz 2015. gada 6. janvārim, kuras laikā ikviens iedzīvotājs varēja apmeklēt Laimas Mīlestības un sirds siltuma mājiņu pie Laimas pulksteņa Rīgā un ar gaišām domām paveikt labu darbu, izvēloties bērnu veidotu kartīti un palīdzot īstenot maznodrošināto daudzbērnu ģimeņu atvašu kvēlākos sapņus par Ziemassvētku dāvanām, kuras pati ģimene nevar atļauties.

Lielā atsaucība

Laimas zīmola vadītāja Maija Brūkle stāsta, ka sabiedrības atsaucība pārspēja jebkuras cerības, jo jau pirmajā nedēļā kopš Laimas Mīlestības un sirds siltuma mājiņas atklāšanas tika paņemtas visas (sākotnēji 500) bērnu veidotās kartītes.

«Labdarības akcija apliecināja, ka Latvijas sabiedrība ir ļoti atvērta, gatava dalīties un iepriecināt citus. Tā kā jau pirmajā nedēļā visas kartītes bija paņemtas un iedzīvotāji lūdza papildināt to klāstu, operatīvi uzrunājām sociālos darbiniekus un sadarbības partneri – biedrību Ascendum, projektā iesaistījām arī Bērnu slimnīcas fondu un kopīgi apzinājām vēl citas Latvijas maznodrošinātās daudzbērnu ģimenes, aicinot bērnus veidot svētku kartītes. Pateicoties līdzcilvēku sirds dāsnumam, mums visiem kopā ir izdevies sarūpēt svētku sajūtu vairāk nekā 800 maznodrošināto ģimeņu bērniem, piepildot mazo sirsniņu sapņus,» gandarīta ir M. Brūkle.

Prieks abām pusēm

Bērni šajos svētkos zem eglītes vēlējās visdažādākās dāvanas, piemēram, našķus, rotaļlietas, grāmatas, galda spēles, drēbes, apavus un velosipēdus, norāda biedrības Ascendum valdes locekle Eva Ikstena-Strapcāne. Bet viņai visspilgtāk atmiņā palicis kāda zēna lūgums dāvanā saņemt futbola bumbu. «Tā vietā viņš saņēmis ko īpašāku: divas futbola bumbas – vienu, lai spēlētu, bet otru, lai noliktu plauktiņā, jo to parakstījuši futbolisti no Madrides Real, viņi puikam bija arī nosūtījuši video sveicienu. Bija jūtams, ka cilvēki, gādājot dāvanas, patiešām bija padomājuši, lai tā saņēmējam sniegtu brīnišķīgas emocijas. Arī mēs ar vīru raudzījāmies, lai mūsu gādātā dāvana bērnam sniegtu prieku un atbilstu viņa izteiktajai vēlmei. Mūsu gadījumā puika vēlējās enciklopēdiju latviešu valodā par Latvijas zvēriem. Izrādījās, ka tāda līdz šim nav izdota, tāpēc mums nācās rūpīgi pameklēt ko līdzvērtīgu. Tomēr gan no savas, gan citu pieredzes varu secināt, ka prieks ir ne tikai dāvanas saņēmējam, bet arī pašam sarūpētājam, jo dāvanas meklēšanas process sniedz lielu gandarījumu un pozitīvu emociju buķeti,» akcentē Eva Ikstena-Strapcāne. Viņa cer, ka šādas labdarības akcijas kalpo arī kā ieguldījums labākas sabiedrības veidošanā. «Iespējams, ka tad, kad šie bērni kļūs par pieaugušajiem, viņi piepildīs citu Latvijā dzīvojošo sapņus, jo paši to ir piedzīvojuši!» ir pārliecināta biedrības Ascendum valdes locekle.

Ziemassvētku vecīti sagaida pirmoreiz

Šogad labdarības akcijā tika iesaistīti arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mazie pacienti, kuriem svētki bija jāpavada slimnīcā – viņi tika aicināti izgatavot savas kartītes, lai arī viņiem tiktu sarūpēts svētku brīnums. «Ir ārkārtīgi aizkustinoši, ka sveši cilvēki, nepazīstot konkrētos bērnus, kas norādījuši savas vēlmes, apņēmās un sapņus piepildīja. Pateicoties šai akcijai, tika iepriecināti daudzi, tostarp arī kāds puisēns, kas atzina, ka iepriekš viņam nekad nav bijusi dāvana zem eglītes,» stāsta Bērnu slimnīcas fonda valdes locekle Inese Dābola. Viņa uzsver, ka bērnu prieks dāvanu saņemšanas brīdī ir vārdos neaprakstāms.

To apstiprina arī sociālā darbiniece Sandra Nikolajeva, kura kopā ar Ziemassvētku vecīti apciemoja 45 bērnus Viesītes novadā. «Katrs bērns, saņemot kāroto dāvanu, bija patiesi laimīgs. Bērnu acīs bija prieka dzirksteles – to nevarēja nepamanīt. Prieks bija ne tikai par dāvanām, bet arī par Ziemassvētku vecīti, kuru savās mājās daudzi bērni uzņēma pirmo reizi. Ja vien būs šāda iespēja, labprāt arī citus gadus iesaistīšos šādā projektā, jo diemžēl, bet arī Viesītes novadā ir vēl daudz bērnu, kam nepieciešams sagādāt Ziemassvētku brīnumu,» secina S. Nikolajeva.

Laimas zīmola vadītāja sola, ka labdarības akcijai turpinājums būs – jau pēc nedaudz vairāk kā 300 dienām Laimas Mīlestības un sirds siltuma mājiņa atkal vērs savas durvis ikvienam, kam sirdij ir tuvs dāvināšanas prieks.

Jāpiebilst, ka labdarības akcija tika aizsākta 2012. gada decembrī. Šo trīs gadu laikā dažādas dāvanas sarūpētas jau vairāk nekā 1500 bērniem no daudzbērnu ģimenēm.

Svarīgākais