Lētāka degviela mudina braukt vairāk

© travelnews.lv

Benzīna cenas gada laikā samazinājušās par aptuveni 22 eirocentiem litrā, dīzeļdegvielas – par 20 eirocentiem litrā. Tik būtisks degvielas cenas kritums Latvijā līdz šim nav bijis pieredzēts. Lētāka degviela sekmēja arī auto vadīšanas prieku – degvielas patēriņš audzis teju par piektdaļu.

Benzīna cenas šobrīd ir atgriezušās 2010. gada janvāra līmenī, kad šo degvielu Latvijā varēja nopirkt par aptuveni vienu eiro litrā (vai 0,72 latiem litrā). Pēc tam turpmākos trīs gadus gan dīzeļdegviela, gan benzīns piedzīvoja cenu kāpumu. 2014. gads autovadītājiem, iespējams, paliks atmiņā kā laiks, kad benzīna uzpildes stacijās cenas slīdēja lejup. SIA Statoil Fuel & Retail Latvia aprēķini liecina, ka brauciens no Rīgas uz Liepāju un atpakaļ aizvadītajos gadumijas svētkos maksāja nedaudz mazāk nekā 34 eiro, savukārt ceļš uz Rēzekni un atpakaļ – tikai 36 eiro, pieņemot, ka auto patērē vidēji septiņus litrus degvielas uz 100 kilometriem. Pirms gada, veicot šādu pašu maršrutu, degviela izmaksāja attiecīgi 40 un 44 eiro. SIA Statoil Fuel & Retail Latvia sabiedrisko attiecību konsultante Ieva Stūre Neatkarīgajai skaidroja, ka, salīdzinot ar augstākajām cenām 2012. gada aprīlī, kad benzīns maksāja 1,485 eiro litrā, ģimene, kas mēnesī patērē 90 litru benzīna, patlaban var ietaupīt pat vairāk nekā 35 eiro. Tas ļauj ikmēneša tēriņus degvielai samazināt par trešdaļu.

«Kopumā 2014. gadā benzīna cenas augstāko punktu sasniedza jūnijā, kad litrs maksāja 1,384 eiro, savukārt dīzeļdegvielas cenas martā – 1,339 eiro litrā. Sekojot līdzi naftas produktu cenu izmaiņām pasaules biržās, benzīna un dīzeļdegvielas vidējās cenas 2014. gada decembrī nokritās līdz 1,090 eiro litrā,» stāstīja I. Stūre. Tas nozīmē, ka benzīna cena kopš jūnija ir samazinājusies par 21 procentu.

Arī pašmāju degvielas tirgotāja Virši-A aprēķini liecina, ka naftas cenas svārstību dēļ pusgada laikā degvielas mazumtirdzniecības cenas ir kritušās par vidēji 0,24 eiro litrā. Viens no lielākajiem cenu samazinājumiem novērots tieši decembrī, jo tagad 100 litru degvielas var iegādāties par 11–13 eiro lētāk nekā novembra beigās. Kopumā uzņēmumā lēš, ka autovadītājiem, iegādājoties 100 litru degvielas mēnesī, pusgada griezumā ir izdevies ietaupīt vismaz 24 eiro.

Ekonomikas ministrijas Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas referente Vita Skuja uzsvēra, ka kopš augusta, samazinoties auto degvielas cenām, straujš kāpums vērojams auto degvielas mazumtirdzniecības apjomam. 2014. gada novembrī auto degvielas mazumtirdzniecības apjomi gada griezumā pieauga par 14%. «Auto degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums nodrošināja lielāko devumu no kopējā mazumtirdzniecības apgrozījuma pieauguma,» secināja V. Skuja.

Arī Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktora vietniece Maija Straupmane atzīmē degvielas tirdzniecības apgrozījuma pieaugumu. Pēc Finanšu ministrijas aplēsēm, 2014. gada novembrī degvielas patēriņš salīdzinājumā ar 2013. gada novembri pieauga par 16,1 procentu. «Krītošā naftas cena pasaules tirgos pēdējā pusgadā atstāj savu ietekmi uz naftas produktu cenu un patēriņa apjomiem arī Latvijā. Degvielas cena Latvijas benzīna uzpildes stacijās jau kārtējo mēnesi samazinās, kas, visticamāk, ir galvenais iemesls atzinīgiem pieauguma tempiem degvielas tirdzniecībā pēdējos mēnešos,» skaidroja speciāliste.