Ieva: esmu uzņemta gaidīšanas rindā

© f64

«Tagad man katru mirkli jābūt sasniedzamai pa telefonu, jo jebkurā brīdī var piezvanīt no Tartu universitātes klīnikas,» Neatkarīgajai atklāj Ieva Bišmeistare, kura gaida plaušu transplantācijas operāciju. Ieva slimo ar cistisko fibrozi, kas sabojājusi jaunās sievietes plaušas, un pašlaik vienīgā iespēja Ievai dzīvot ir plaušu transplantācija, kurai Latvijas iedzīvotāji jau ir saziedojuši lielāko daļu no operācijas izmaksām – 99 753 eiro.

Nu jau pagājušā gada oktobrī ar lūgumu palīdzēt un saziedot dzīvību glābjošai, bet dārgai operācijai pie sabiedrības vērsās tobrīd 31 gadu vecā Ieva Bišmeistare, labdarības fonds ziedot.lv un Ievas ārsti, kā arī Bērnu slimnīcas fonds, jo cistiskās fibrozes pacientu ārstēšana norit Bērnu slimnīcā. Ieva ar šo slimību sirgst jau no bērnības, taču, neraugoties uz smago kaiti, viņa ir ieguvusi augstāko izglītību, vienmēr bijusi sabiedriski aktīva. Cistiskā fibroze ir iedzimta slimība, kas izraisa dzīvībai svarīgu orgānu bojājumus, Ievas gadījumā tās ir plaušas. Ilgstošs klepus, plaušu iekaisums, novājināta imūnsistēma, svara deficīts – tas viss raksturo šo slimību. Zāles jālieto, taču pagaidām nekur pasaulē nav izdomāti tādi medikamenti, kas cistisko fibrozi izārstētu. Ievai slimība ir progresējusi, un viņa vairs ne dienu nevar iztikt bez skābekļa aparāta. Strādāt smagās slimības dēļ viņa vairs nevar.

Ārstu konsilijs nolēma, ka Ievas dzīvību var glābt plaušu transplantācija, un to apņēmusies veikt Tartu universitātes slimnīca Igaunijā. Valsts atbalsts šai operācijai tika atteikts, jo tā nav valsts apmaksāto pakalpojumu sarakstā. Ziedotāju atsaucība, lai palīdzētu Ievai, ir apbrīnojama, jo divu mēnešu laikā saziedota tikpat kā visa nepieciešamā summa operācijai, pēcoperācijas procesam, zālēm, un tie ir 99 753 eiro (dati 3. janvārī).

«Cilvēku atsaucība ir tik ļoti liela, ka es to saucu nekā citādi kā par brīnumu, un galvenais nav tikai nauda, jo es jūtu visu šo cilvēku, kuri ziedoja, labās domas, un tas man palīdz,» saka Ieva un vēlas personīgi pateikties visiem, visiem ziedotājiem, ikvienam cilvēkam, kurš Ievu atbalstījis. Tie ir arī draugi, paziņas, cilvēki, kuri interesējās, kā var palīdzēt, un veidoja labdarības akcijas. Jau decembrī Ieva bija uz kārtējām pārbaudēm Tartu universitātes klīnikā, kas ir vienīgā Igaunijā, kur veic transplantācijas. Viņa noslēdza vienošanos par uzņemšanu transplantācijas gaidīšanas rindā. «Tas nozīmē, ka man ik mirkli jābūt sasniedzamai pa tālruni, jo var atskanēt zvans un būs jādodas uz Tartu,» stāsta Ieva. «Satraukuma man pašlaik nav. Biju ļoti uztraukusies, kad gaidīju ziņas, vai mani uzņems šajā rindā, bet tagad ir iestājies zināms miers. Visticamāk, uztraukums būs, kad saņemšu zvanu no Igaunijas. Jau tagad, kad zvana telefons un parādās nepazīstams numurs, skatos, vai nav Igaunijas kods.»

Tartu klīnikā plaušu transplantācijas operācijas tiek veiktas kopš 2010. gada, nieru pārstādīšana kopš 1968. gada, aknu – kopš 1999. gada. Klīnikā veic arī cilmes šūnu transplantāciju, kā arī veic citas transplantācijas operācijas. Slimnīca sadarbojas ar Vīnes universitātes klīniku, kur plaušu transplantāciju veica Zanei Lazdiņai.