RECENZIJA: Bryan Ferry, "Avonmore”

© publicitātes

Britu slavenā dziedātāja, kādreizējā grupas „Roxy Music” līdera Braiena Ferija (starp citu, viņam ir jau 69 gadi!) kontā šis pēc skaita piecpadsmitais studijas soloalbums. Iepriekšējais albums „Olympia” iznāca pirms četriem gadiem, un to droši vien atceras liela daļa mūzikas cienītāju – ja ne pēc diskā iekļautā skaņu materiāla, tad pēc supermodeles Keitas Mosas uz CD vāka.

Lai gan arī šoreiz Ferijs turpinājis darboties savā elitārā poproka lauciņā, Rietumu mūzikas eksperti norāda, ka „Avonmore” no mārketinga viedokļa veidots it kā ar „gariem zobiem”, jo britu veterānam pašlaik daudz būtiskāka šķiet darbība viņa 2012. gadā savāktajā „The Bryan Ferry Orchestra”. Iespējams, taču darbam studijā Ferijs savācis nudien iespaidīgu pavadošo komandu, kurā ir tādi pazīstami vārdi kā Mailss Deiviss, Herbijs Henkoks, Markuss Millers, Marks Noflers („Dire Straits”), Ronija Spektora, Flī („Red Hot Chilli Peppers”), Džonijs Mars („The Smiths”), Neils Rodžerss (strādājis ar Madonnu, Deividu Boviju, „INXS”, „Duran Duran” u.c.), Fonzi Torntons, Pols Tērners („Jamiroquai”) un daudzi, daudzi citi. Jāpiebilst, ka albumā iekļautas desmit kompozīcijas, no kurām divas ir slavenu hitu kaverversijas – Stefena Sondheima „Send In The Clowns” un Roberta Palmera „Johnny And Mary”.

PAR. „Avonmore” – viegls un neuzbāzīgs darbs, kurš neliek lauzīt galvu par augstās mākslas aspektiem, taču tajā pašā laikā ne mirkli neliek šaubīties par savu elitārismu un kvalitāti. Pie tam septīto gadu desmitu teju jau sasniegušais Ferijs nebūt neizklausās pēc večukiņa, kuram šis būs pats pēdējais albums, tāpēc pērciet, kamēr vēl dzīvs (diemžēl daudzi veterāni bieži ķeras pie šādiem iežēlināšanas paņēmieniem) - drīzāk pēc laimi un pārticību sasnieguša, respektabla vīra, kuram klājas tik labi, ka viņš savā labajā noskaņojumā vēlas dalīties arī ar apkārtējiem. Ir lasītas kolēģu atsauksmes, ka šis ir Braiena Ferija labākais albums pēdējo 30 gadu laikā. Iespējams.

PRET. Nekāda īpaša vilinājuma klausīties „Avonmore” n-tās reizes pēc kārtas gan nav. No muzikāli izglītojošā viedokļa – ir OK, no izklaidējošā aspekta – laba fona mūzika, bet nekas vairāk.

Sandris Vanzovičs

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.

Latvijā

Latgales rajona tiesā Rēzeknē prokurore tiesu debatēs ir lūgusi piespriest vienu gadu un sešu mēnešu cietumsodu biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" projektu vadītājai Ievai Raubiško apsūdzībās par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu personu grupai.

Svarīgākais