Brīvdienas Jelgavas novadā pavadīs 28 Ukrainas bērni

© f64

No šodienas līdz 14.janvārim Jelgavas novadā viesosies 28 bērni no Ivanofrankovskas apgabala Ukrainā, kuru tēvi piedalās karadarbībā, aizstāvot Ukrainas teritoriālo nedalāmību, informē Jelgavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone.

Viņa skaidroja, ka bērni no Ukrainas ieradīsies pēc Jelgavas novada pašvaldības uzaicinājuma un šajā laikā viņiem tiks organizētas ekskursijas pa Latviju, kā arī būs iespējas tikties ar interesantiem cilvēkiem un vienaudžiem no Jelgavas novada.

Lai nodrošinātu jauniešiem saistošas aktivitātes, Jelgavas novads ir uzrunājis dažādu iestāžu un uzņēmumu vadītājus atbalstīt ieceri, dodot iespēju bez maksas izmantot viņu piedāvātos pakalpojumus. Tā šai pašvaldības iniciatīvai jau atsaukusies Rundāles pils, kino "Cinamon", "Čili pica", "Lāču maize", kā arī ''Arēna Rīga", nodrošinot jauniešiem iespēju apmeklēt "Rīgas Dinamo" spēli, klāstīja pašvaldības pārstāve.

Tāpat šai iniciatīvai atsaukusies Jelgavas pilsētas pašvaldība, nodrošinot iespēju apmeklēt Svētās Trīsvienības baznīcas torni un piedalīties sveču darbnīcā, apmeklēt baseinu, ledus halli un boulingu.

Jelgavas novada pašvaldība aicina atsaukties arī uzņēmējus vai zemnieku saimniecības, kas varētu finansiāli atbalstīt grupas ēdināšanu ārpus novada teritorijas, pavēstīja Kaņepone.

"Domāju, gan Jelgavas novada iedzīvotāji, tāpat kā visa Latvija, atbalsta Ukrainas centienus pēc brīvības un neatkarības. Šis laiks nav viegls Ukrainas iedzīvotājiem, kas vistiešākajā veidā izjūt karadarbības sekas, kuri ir zaudējuši savas darbavietas un kurus karš ir skāris pavisam tieši, atņemot kādu no viņu tuviniekiem vai arī, kā tas ir šo bērnu gadījumā, viņu tēvi ir prom karā," pauda Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS).

"Ziemassvētki ir laiks, kad varam iepriecināt un palīdzēt tiem, kam ir grūti, tādēļ esam lēmuši uzaicināt uz Jelgavas novadu šos bērnus, lai dotu iespēju ziemas brīvlaiku pavadīt Latvijā, parādīt mūsu zemi un kaut nedaudz viņiem sniegt pozitīvas emocijas, cik nu tas šajos apstākļos ir iespējams," komentēja Caune.

"Laiku, ko jaunieši pavadīs šeit, centīsimies padarīt maksimāli piepildītu ar interesantām un reizē noderīgām aktivitātēm, katru dienu piedāvājot ko jaunu. Lai arī dienaskārtība joprojām tiek veidota, jau tagad skaidrs, ka apskates vietu vidū būs Jelgava - Sv.Trīsvienības tornis, Jelgavas pils, tāpat vietas Rīgā, Jūrmalā un Tērvetē. Domāju, nozīmīgs brīdis būs tikšanās ar Ukrainas vēstnieku Latvijā, kā arī vērtīgs būs kopīgi pavadītais laiks ar mūsu pašu novada jauniešiem," aprakstīja Jelgavas novada pašvaldības Izglītības pārvaldes speciāliste interešu izglītības jautājumos Anita Liekna.

Viņa informēja, ka viesošanās laikā jaunieši uzturēsies Zaļenieku Komerciālās un amatniecības vidusskolas dienesta viesnīcā. "Esam pateicīgi par atsaucību no uzrunāto uzņēmēju un iestāžu puses, kas, izprotot situāciju, neliedz savu atbalstu, lai kopīgiem spēkiem mēs varētu šo laiku padarīt vieglāku un priecīgāku tiem, kam tas šobrīd ļoti vajadzīgs," pauda Liekna.

Ivanofrankovska atrodas Ukrainas rietumos un ir Ivanofrankovskas apgabala centrs. Vēsturiski saukta Staņislavova, bet 1962.gadā pārdēvēta ukraiņu dzejnieka un sabiedriskā darbinieka Ivana Franko vārdā.

Latvijā

Veicot fokusēto atbilstības revīziju, Valsts kontrole secināja, ka Labklājības ministrijas pieprasītais papildu finansējums mērķdotācijai pašvaldībām garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta izmaksai 2023. un 2024. gadā nav pamatots. Ir konstatētas būtiskas un visaptverošas neatbilstības mērķdotācijas izmaksai pieprasītā papildu finansējuma plānošanā. Labklājības ministrija GMI pabalsta izdevumu līdzfinansēšanai nepieciešamo papildu finansējumu ir aprēķinājusi būtiski lielākā apmērā, nekā faktiski nepieciešams.

Svarīgākais