Mediķi aicina svētku laikā pirotehniku lietot īpaši uzmanīgi

© F64

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi atgādina svētku laikā pirotehniku lietot īpaši uzmanīgi.

Kā informēja NMPD pārstāve Inga Vītola, pērn ap gadu miju palīdzība sniegta 11 cietušajiem, to skaitā četriem bērniem, kuri neuzmanīgas pirotehnikas izstrādājumu lietošanas rezultātā bija guvuši traumas. Petardes bija sprāgušas rokās, kā arī iesprāgušas sejā. Cietušie bija ne tikai tie, kas darbojās ar pirotehniku, bet arī tie, kas stāvēja netālu, uzsvēra Vītola.

Pagājušajā gadā kāda sieviete guvusi nopietnas traumas, kad petarde bijusi nepareizi novietota - pret cilvēkiem. Traumas bija, sākot ar dzirdes traucējumiem, sejas apdegumiem, plēstām brūcēm pirkstos, līdz smagiem sejas savainojumiem ar kaulu lūzumiem, acu traumām ar redzes traucējumiem.

Tāpat bijusi traumatiskas pirkstu amputācijas, kājas trauma ar lūzumu un citas nopietnas traumas, kas var atstāt paliekošas sekas uz turpmāko dzīvi, piebilda Vītola.

NMPD mediķi atgādina, ka pirotehniku iegādāties drīkst tikai veikalos, kur tas ir atļauts, kā arī vienmēr rūpīgi nepieciešams iepazīties ar lietošanas instrukciju. Tāpat nedrīkst pirotehniku dot lietot nepilngadīgajiem. Ja kādu raķeti neizdodas "iedarbināt", nedrīkst to palaist vēlreiz, uzsvēra Vītola.

Pirotehniku nekādā gadījumā nedrīkst vērst pret sevi vai apkārtējiem, jo raķete var ievainot ne tikai tuvumā esošos, bet arī ielidot māju logos, balkonos un malkas šķūņos un traumēt cilvēkus.

Svarīgākais