Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Ziemassvētku mielasts jāēd gardu muti

© F64

Neiztrūkstoša Ziemassvētku sastāvdaļa ir mielasts, kad galdā likti dažādi ēdieni – sākot ar tradicionāliem zirņiem ar speķi un beidzot ar gardumiem, ar kādiem parasti ikdienā nemielojas. Lai saklātu skaistu un gardu Ziemassvētku galdu palielam radu pulciņam, šogad jārēķinās ar apmēram 60 eiro.

Katra saimniece, protams, galdā liks ēdienus, kas tuviniekiem garšo visvairāk – vieni mielosies ar karbonādēm, otri cels galdā zivju ēdienus, bet citi varbūt svētkos atļausies ko eksotiskāku. Taču gandrīz visās mājās Ziemassvētkos smaržos pēc piparkūkām.

Tā šogad smaržoja arī redakcijā, jo jau septīto gadu Ziemassvētku laikā Neatkarīgā lielveikalos lūko produktus, lai noskaidrotu, cik izmaksā svētku maltīte. Iegādājoties kilogramu štovētu kāpostu, zirņu ar speķi, cepeti, pildītu zosi, gaļas salātiņus, marinētus gurķus, vārītus apceptus kartupeļus, baltmaizi, desmit speķa pīrādziņus, piparkūkas, mandarīnus un konfektes Serenāde veikalā Maxima, rēķins būtu 60,58 eiro liels. Kad kolēģi jautā, kāpēc produktu apskatam izvēlos tieši šos ēdienus, atbildu, ka vēlos, lai nevienam no mums nebūtu nākamgad jāraud, lai mēs nekad nepadotos un lai mums pietiktu spēka un prieka.

Taču neatkarīgi no tā, kas tiks celts galdā, Ziemassvētku mielasts ir īpašs notikums, it sevišķi, ja to var baudīt kopā ar vistuvākajiem.

***

Neatkarīgās ticējumi Ziemassvētku maltītei

• zirņi, lai nebūtu jāraud;

• pīrāgi, lai būtu pārsteigumiem bagāts gads;

• maize, lai pietiktu spēka;

• štovēti kāposti, lai nekad nepadotos;

• augļi, lai netrūktu vitamīnu;

• piparkūkas, lai mīlestības pietiktu visiem;

• putnu gaļa, lai gūtu augstus sasniegumus;

• salāti, lai gads būtu daudzveidīgs un interesants;

• saldumi, lai netrūktu labu vārdu citiem;

• kartupeļi, lai pietiktu pamatīguma;

• marinēti gurķi, lai netrūktu asumiņa;

• cepetis, lai būtu pārticis gads.