Siksni nevēlas redzēt Latvijas Radio vadībā

© F64

Latvijas Radio (LR) no 15. janvāra būs jauna vadība: par valdes priekšsēdētāju izvēlēts sociologs Aldis Pauliņš, bet par valdes locekļiem – bijusī ziņu aģentūras BNS vadītāja Sigita Kirilka un Latvijas Valsts radio un televīzijas centra pārstāvis Uldis Lavrinovičs.

Pašreizējais LR vadītājs Jānis Siksnis, kurš arī piedalījās konkursā, nav izpelnījies Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) labvēlību.

Konkurss uz trim amatiem tika izsludināts vēl šogad, lai jau nākamajā gadā darbu varētu sākt jaunā valde.

Pieteikušies sākotnēji bija 19 cilvēki, un pēdējā – trešajā – kārtā palikušas patiešām «augstas raudzes» kandidatūras, arī līdzšinējais vadītājs J. Siksnis, skaidroja NEPLP par LR jautājumiem atbildīgais Dainis Mjartāns, norādot, ka atlase bijusi pamatīga – pēdējā kārtā izraudzītās sešas kandidatūras izvērtētas triju stundu garumā. Uz jautājumu, kāpēc esošais vadītājs palicis aiz borta, viņš kā vienu klupšanas akmeni minēja to, ka J. Siksnis pieteicis sevi tikai uz valdes priekšsēdētāja amatu. Ja viņš būtu sevi pieteicis arī valdes locekļa amatam, kas atbild par programmas attīstības vai nodrošinājuma jautājumiem, tad, iespējams, kādu no tiem arī būtu dabūjis. NEPLP valdes priekšsēdētāja krēslā vienbalsīgi vēlējusies redzēt A. Pauliņu (viņš pretendējis uz visiem trim amatiem). Viņš prezentējis skaidru vīziju par sabiedrisko mediju un arī par LR programmu attīstības iespējām. «Domāju, ka viņš būs labs saliedējošais posms, jo uz viņa pleciem gulsies gan satura, gan finansiālā atbildība, kā arī personāla atlases jautājumi. Viņš ir pieredzējis profesionālis – ar spēcīgu analītisko domāšanu, mediju politikas un finanšu lietu zināšanām,» A. Pauliņu slavēja D. Mjartāns, piebilstot, ka līdz šim viņš ar NEPLP sadarbojies dažādu pētījumu veikšanā. Arī abi pārējie – S. Kirilka, kurai ir pieredze medija vadīšanā, un U. Lavrinovičs – esot spēcīgas figūras.

Pats jaunais valdes priekšsēdētājs A. Pauliņš atturējās no savas vīzijas izgaismošanas: «Šobrīd, kamēr LR strādā esošā vadība, vēl izvairīšos no plašākiem komentāriem. Mēs tomēr valdē esam trīs cilvēki, nevis viens, kā līdz šim, tāpēc noteikti vispirms jātiekas ar NEPLP un jāizrunā kopējais redzējums. LR satura attīstībai ir divas līnijas: viena – sabiedriskais pasūtījums, otra – pašu radio darbinieku redzējums, tāpēc svarīgi ir satikties un izrunāties arī ar LR strādājošiem.» Viņš uzskata, ka LR lielas radikālas reformas nav vajadzīgas – tā ir stabila organizācija, tomēr zināmas pārmaiņas būtu nepieciešamas, kas gan īstenojamas, pirms tam visu rūpīgi izvērtējot.

J. Siksnis par notikušo rausta plecus: grūti esot komentēt notikušo. Viņš gan pieļauj, ka NEPLP nav aizmirsusi viņa kritisko attieksmi pret padomes bīdīto LTV un LR apvienošanos, tāpēc tagad arī atspēlējusies. D. Mjartāns gan noraida šādu scenāriju, sakot, ka viņam tas noteikti nebijis būtisks iebildums. Par A. Pauliņa priekšrocībām pašreizējais LR vadītājs arī nemākot teikt – katrā ziņā, mediju darba pieredzes viņam neesot. Nezinot arī, ko tik ģeniālu piedāvājis, ka spējis pārliecināt padomi.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais