Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Pēc "Mazsalacas meteorīta" atbildību par viltus izsaukumiem rosina noteikt arī uzņēmumiem

Pēc gadījuma ar "Mazsalacas meteorītu" Iekšlietu ministrija (IeM) izstrādājusi grozījumu projektu Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), arī juridiskām personām paredzot atbildību par apzinātu sabiedrības vai speciālo dienestu maldināšanu, kā rezultātā dienesti ir iesaistīti reaģēšanā uz nepatiesu notikumu.

Minētais likuma grozījumu projekts šodien pieteikts izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē.

Kā aģentūru LETA informēja IeM preses pārstāve Sintija Virse, šādu APK grozījumu projekta izstrādāšana tika uzsākta pēc viltus meteorīta nokrišanas Mazsalacā, kā rezultātā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas un citu institūciju amatpersonas tika iesaistītas reaģēšanā uz nepatiesu notikumu.

Patlaban spēkā esošās normas par viltus izsaukumiem paredz atbildību tikai fiziskām personām, kas tieši veikušas atbildīgo dienestu izsaukšanu, bet atbildība nav paredzēta juridiskām personām, kuru interesēs apzināti nepatiesais izsaukums ir veikts, kā arī atbildība nav paredzēta par darbībām, ar kurām maldinātas citas personas, kā rezultātā atbildīgie dienesti ir iesaistīti reaģēšanā uz nepatiesu notikumu.

Likumprojektā paredzēts, ka šādus administratīvos pārkāpumus izskatīs Valsts policija.

Kā norādīja Virse, statistika liecina, ka 2008.gadā administratīvā pārkāpuma protokoli par viltus izsaukumiem noformēti 227 personām, no tām sodītas 154 personas, savukārt no 2009.gada 1.janvāra līdz 1.novembrim pēc APK noformēti 262 protokoli un sodītas 147 personas.

Vienlaikus izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē nodotajā likumprojektā APK iestrādāta arī virkne citu izmaiņu. Piemēram, tiek plānots, ka, konstatējot atsevišķus ugunsdrošības noteikumu pārkāpumus, drīkstēs piemērot arī brīdinājumu, ja atbildīgā persona pārbaudes laikā tos nekavējoties novērsīs vai veiks visas iespējamās darbības, lai pārkāpumus pēc iespējas īsākā laikā novērstu. Patlaban spēkā esošais regulējums paredz, ka jau no pirmā pārkāpuma konstatēšanas brīža pārkāpējam tiek piemērots naudas sods.

Lai sagatavotie APK grozījumi varētu stāties spēkā, tie vēl būs jāsaskaņo ar citām ministrijām un atbildīgajām institūcijām, pēc tam - jāatbalsta valdībā, bet visbeidzot - jāpieņem Saeimā.