SAB pērn izsniedzis 565 speciālās atļaujas darbam ar valsts noslēpumu

2009.gada laikā Satversmes aizsardzības birojs pēc personu pārbaudes veikšanas izsniedzis 565 speciālās atļaujas darbam ar valsts noslēpumu.

No tām: 213 1.kategorijas – darbam ar sevišķi slepenu informāciju, 207 2.kategorijas – darbam ar slepenu informāciju, 145 3.kategorijas – darbam ar konfidenciālu informāciju.

Norādītie dati neietver speciālo atļauju skaitu, ko izsniegusi Drošības policija un Militārās izlūkošanas un drošības dienests, kam ir tiesības izsniegt 2. un 3.kategorijas atļaujas.

Pēc pārbaudes veikšanas, SAB 34 personām atteicis izsniegt speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpumu. SAB lēmums neizsniegt pielaidi 14 gadījumos pārsūdzēts ģenerālprokuroram. Visos izskatītajos gadījumos ģenerālprokurors atzinis SAB lēmumu par pamatotu un atbilstošu likumu prasībām. Viens pārsūdzības gadījums vēl tiek izskatīts.

2009.gada laikā dažādu iemeslu, piemēram, pielaides termiņa beigu, amata maiņas, atbrīvošanas no amata, uzvārda maiņas, kā arī speciālās atļaujas kategorijas maiņas dēļ tikušas anulētas 715 speciālās atļaujas darbam ar valsts noslēpumu.

Pagājušā gada laikā SAB pēc pārbaudes veikšanas ir izsniedzis industriālās drošības sertifikātu 28 Latvijā reģistrētiem komersantiem, bet 4 komersantiem izsniegt industriālās drošības sertifikātu atteikts.

Kopš 2004.gada, kad SAB izsniedza pirmo industriālās drošības sertifikātu, kopumā izsniegti jau 164 sertifikāti. Industriālās drošības sertifikāts apliecina komersanta tiesības veikt darbu, kas satur valsts noslēpumu, starptautisko organizāciju vai ārvalstu klasificēto informāciju un komersanta spēju nodrošināt šīs informācijas aizsardzību.

2008.gada laikā SAB izsniedza 16 industriālās drošības sertifikātus un 871 speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpumu: 281 1.kategorijas, 363 2.kategorijas, 224 3.kategorijas.

2008.gadā tika anulētas 585 speciālās atļaujas darbam ar valsts noslēpumu.

Latvijā

Ar jaunu dziesmu “Domas negulēs” un tās videoklipu klajā nākusi Diona. “Dziesma ir dvēselisks stāsts par sirdssāpēm, pārdzīvotām emocijām un skumjām, kas neatstāj pat nakts klusumā. “Domas negulēs” sapratīs ikviens, kurš reiz ir cīnījies ar šķiršanās sāpēm un mēģinājis rast mieru nemierīgās domās,” vēsta dziedātājas komanda.