Ventspils pretendē uz Eiropas līmeņa IKT centra statusu

© F64

Ventspils ir pirmā pašvaldība Latvijā, kur ir izstrādāta un pieņemta informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozares attīstības stratēģija un tās īstenošanas rīcības plāns. Tas nozīmē, ka viena no Ventspils uzņēmējdarbības prioritātēm ir informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nozares attīstība.

Informācijas tehnoloģijas sāks mācīt no 1. klases

Ventspils pilsētas domes izpilddirektora vietnieks informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomā Egons Spalāns norāda: «Stratēģijas izstrādāšana ilga pusotru gadu, un 21. novembrī tā tika apstiprināta. Ar tās palīdzību ir jāpanāk, ka Ventspils kļūst par Eiropas līmeņa IKT centru.» Stratēģija paredz, ka līdz 2020. gadam IKT nozares apgrozījums Ventspilī pieaugs līdz 92 miljoniem eiro, strādājošo skaits IKT nozarē Ventspilī sasniegs 1150 cilvēku un tās īstenošanā tiks iesaistīta gan Ventspils augstskola, gan Ventspils profesionālās izglītības kompetenču centrs jeb Ventspils tehnikums, gan vispārizglītojošās mācību iestādes. Tiks veiktas aktivitātes, kas veicinātu skolēniem izvēlēties IKT profesijas. Ieplānots, ka vispārizglītojošajās skolās jau no pirmās klases tiks piedāvāta iespēja apgūt IKT nozares priekšmetus. Tas gan nebūs obligāti, bet palīdzēs augt un attīsties tiem bērniem, kam ir pastiprināta interese par šīm tehnoloģijām. «IKT nozares attīstībā vissvarīgākie ir cilvēkresursi – ja to nav, tad var darīt visu ko, bet panākumu nebūs. Tāpēc vislielākais akcents tiek likts tieši uz izglītību attiecīgajā nozarē visos līmeņos.»

Ventspils augstskola ir viens no nozīmīgākajiem partneriem nozares attīstībā. Plānots, ka augstskola izstrādās specifiskas studiju programmas, lai sagatavotu speciālistus konkrēta uzņēmuma vajadzībām. Līdz ar to uzņēmums varēs plānot ilgtermiņa attīstību, nebaidoties, ka mērķu sasniegšanai pietrūks speciālistu. Vaicāts, kur ir problēma, ka Latvijā trūkst IT speciālistu, kaut arī tos sagatavo ļoti daudzās mācību iestādēs, Egons Spalāns uzsver: «Panākumu gūšanai IT jomā ir nepieciešama maksimāli precīza domāšana. Tā ir galvenais ierobežojošais faktors, kas limitē IT speciālista izaugsmi. Precīzu domāšanu nevar iemācīties dažu semestru laikā – no vienas puses, to nosaka iedzimtās īpašības un indivīda rakstura īpašības, no otras puses, izglītības kvalitāte. Nozares izaugsmei ir vajadzīgi gan radoši cilvēki, kuri realizē savas kreatīvās idejas, īpaši nedomājot par to racionālu pielietojumu, gan cilvēki, kuri spēj precīzi veikt konkrētus, pragmatiskus uzdevumus.»

Stratēģijas ieviešanai ieplānotais budžets līdz 2020. gadam ir 60 miljonu eiro. No tiem četrus līdz astoņus miljonus plāno piešķirt pašvaldība, bet pārējo piesaistīs no dažādiem ES fondiem, kā arī citiem publiskiem un privātiem finansējuma avotiem. «Rīcības plānā ir paredzēts vairāk nekā 100 dažādu aktivitāšu, un to realizēšanā iesaistīs arī uzņēmējus un citas struktūras, lai rezultātā mēs būtu vēl solīti tuvāk nospraustajam mērķim. Atgādināšu, ka izstrādātā stratēģija ir rezultāts jau 2011. gadā parakstītajam sadarbības memorandam starp vairākām pašvaldībām, kā arī valsts un privātajām struktūrām. Tātad par stratēģijas īstenošanu jau šobrīd rūpējas ap 20 ieinteresēto dalībnieku, un ir paredzams, ka to skaits pieaugs.» Jau pirms stratēģijas izstrādes Ventspilī ir veiktas investīcijas piemērotas infrastruktūras izveidē, piemēram, pilsētā ir izveidots optiskais datu pārraides tīkls, kas aptver visas nozīmīgākās administratīvās un industriālās zonas.

Informācijas sabiedrības veidošana

Viena no galvenajām lomām IKT stratēģijas realizācijā ir Ventspils Digitālajam centram, kura pamatuzdevums ir informācijas sabiedrības veidošana, lai katrs ventspilnieks savā ikdienā un darbā sekmīgi spētu izmantot mūsdienu jaunākās informācijas un komunikāciju tehnoloģijas. Regulāri tiek organizēti dažādu līmeņu apmācību kursi, sākot no pavisam maziem bērniem, līdz pat senioriem. Vaicāts, cik aktīvi jaunāko tehnoloģiju apguvē ir gados vecākie ventspilnieki, Spalāns teic: «Seniori visbiežāk apgūst tehnoloģijas ārējo apstākļu spiesti – daudziem bērni un mazbērni ir izbraukuši strādāt uz ārzemēm, tāpēc nākas iemācīties rīkoties ar datoru, lai sazinātos ar ģimenes locekļiem, piemēram, caur Skype vai citām komunikācijas programmām.»

Visu iesaistīto pušu sadarbības rezultātā Ventspils kļūst par Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju centru ar šim statusam atbilstošu sabiedrību.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais