Stradiņa slimnīca lielu daļu finansējuma atvēlēs kreditoru parādu segšanai

Lielu daļu no papildu naudas, kuru Veselības ministrija (VM) novirzījusi Paula Stradiņa Klīniskajai universitātes slimnīcai, slimnīca plāno ieguldīt kreditoru parādu segšanai, aģentūru LETA informēja Stradiņa slimnīcas finanšu direktors Modris Dzenītis.

Kā skaidroja Dzenītis, slimnīca no Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) papildus saņēmusi 1,23 miljonus latu.

Slimnīcā šo summu traktē kā VM atmaksu par pirmā pusgada pārstrādi, taču papildu summa ir pieskaitīta finansējumam augustam. Ar šo summu un iepriekš piešķirtās kvotas atlikumu slimnīca var turpināt neatliekamās palīdzības sniegšanu vēl septembrī.

Jau ziņots, ka neatliekamās medicīniskās palīdzības finansēšanai lielajās daudzprofilu neatliekamās palīdzības slimnīcās VM novirzījusi 3,2 miljonus latu. Līdzekļi novirzīti slimnīcām Daugavpilī, Valmierā, Rēzeknē, Jēkabpilī, Jelgavā, Liepājā, Ventspilī, kā arī Paula Stradiņa Klīniskajai universitātes slimnīcai un Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai.

Kā skaidro ministrijā, šie līdzekļi iegūti iekšējās pārdales rezultātā, jo vasaras periodā pacienti mazāk izmanto ambulatoro palīdzību, bet akūti un smagi pacienti saņem palīdzību slimnīcās.

Kā uzsver veselības ministre Baiba Rozentāle (TP), ar šo pārdali kritiskā situācija lielajās slimnīcās ir atrisināta un neatliekamās palīdzības saņemšana slimnīcās pacientiem nav apdraudēta, bet tas ir tikai īstermiņa risinājums.

Rudenī, kad saslimstība pieaugs un līdzekļi ambulatorajā aprūpē tiks izmantoti pilnībā, bez papildu līdzekļiem neatliekamās palīdzības nodrošināšanai slimnīcās iztikt nebūs iespējams, jo iekšējās rezerves ir izsmeltas, uzsver ministre.

Austrumu slimnīcā aģentūru LETA informēja, ka ar piešķirto papildu finansējumu, kas ir 1,2 miljoni latu, slimnīca varēs papildus strādāt vēl 20 dienas.

Kā ziņots, VM jau piektdien informēja, ka ar papildu finanšu līdzekļiem sākotnēji būs nepieciešams nodrošināt lielās neatliekamās medicīniskās palīdzības slimnīcas un 24 stundu traumpunktus, kur pacientiem neatliekamā palīdzība tiks sniegta, tos nestacionējot.

Svarīgākais