Sākas lielais balsojums; visi uz portālu nra.lv!

© f64

«Man ir ļoti liels prieks, ka Muzikālās bankas aptauja un lielā apbalvošanas ceremonija gadu no gada ir ļoti gaidīts notikums. 15 gadu laikā tas kļuvis par nozīmīgu notikumu latviešu popmūzikas dzīvē un mūzikas lauciņā jau ieņēmis savu vietu,» saka Latvijas radio 2 roka un popdziesmu aptaujas Muzikālā banka producents, Izklaides producentu grupas 7 direktors Aigars Dinsbergs.

Šodien plkst. 14.00 portālā nra.lv tiks publiskots šā gada 25 vērtīgāko dziesmu saraksts.

Muzikālās bankas apbalvošanas ceremonija ik gadu ir viens no krāšņākajiem un gaidītākajiem notikumiem mūzikas pasaulē. Par dalību apbalvošanas ceremonijā Ventspilī, kas jau tradicionāli notiks Olimpiskajā centrā Ventspils 24. janvārī pulksten 19, un gada populārākās dziesmas titulu šoreiz cīnīsies Musiqq, Dons, Jānis Stībelis, Igo, Aija Andrejeva, Andris Ērglis, RYGA un Ērika Eglija, Ainars Virga, Rassell & Sabīne Berezina, Astro’n’out, Roberts Pētersons, Mārtiņš Ruskis, Marta Ritova, Lauris Reiniks, Ivo Fomins, Ūdris & Balode, DigiDing, Jenny May, Opus Pro, Olga Rajecka, Jānis Bukums, Arturs Duboks, Andris Kivičs, Aminata, Rihards Bērziņš un Ravita Kreicberga, Dabasu Durovys un Dzelzs vilka Jauno Jāņu orķestris. Un tieši šodien pulksten 14 Latvijas radio 2 raidījumā Muzikālā banka tiks publiskots pilns lielā finālbalsojuma dziesmu saraksts, ko ar nepacietību ir gaidījuši gan visi mūzikas draugi, gan paši mūziķi.

Vienreiz dienā

Lielais finālbalsojums notiks divās kārtās: pirmā ilgs līdz 30. decembrim, kad izkristalizēsies, kuras 15 dziesmas turpinās cīņu par galveno balvu. Cīņa turpināsies no 1. līdz 15. janvārim, kad dziesmas punktus sāks krāt no jauna. Muzikālās bankas aptaujas producents Aigars Dinsbergs atklāj, ka par gada vērtīgāko dziesmu varēs balsot trīs veidos: Muzikālās bankas mājaslapā, kur, reģistrējoties caur vienu no sociālajiem tīkliem (draugiem.lv, twitter.com vai facebook.com), savu balsi par varēs atdot tikai vienreiz dienā; otrs variants – Neatkarīgās mājaslapā nra.lv, kur arī iespēja nobalsot būs vienreiz dienā; un trešais variants – portālā draugiem.lv. «Neslēpšu, ka šāda balsošanas sistēma radīta, lai izslēgtu iespēju mūziķiem pašiem organizēt balsošanu,» norāda Aigars Dinsbergs, piebilstot, ka jau tradicionāli vērtīgāko dziesmu noteiks gan klausītāji (50%), gan īpaša Muzikālās bankas ekspertu padome (50%), kurā darbosies 10 kompetenti, ar aptaujas fināldziesmām nesaistīti cilvēki, kuri, starp citu, ar īpašiem priekšnesumiem kuplinās arī apbalvošanas ceremoniju Ventspilī. Šogad ekspertu padomē darbojas operdziedātāja Sonora Vaice, diriģents Romāns Vanags, mūziķis, komponists un producents Ingus Ulmanis, komponists Gunārs Freidenfelds, džeza dziedātāja Inga Bērziņa, ģitārists un komponists Armands Alksnis, mūziķis un komponists Jānis Ķirsis, mūziķis, komponists un producents Atis Auzāns, mūzikas producents Armands Rušenieks un Neatkarīgās mūzikas žurnālists Sandris Vanzovičs.

Interesantāk skatītājiem

«Balstoties uz iepriekšējos gados novēroto, šogad Muzikālajā bankā vēl viens jaunums: tiem aptaujas dalībniekiem, kuriem finālā izdevies iekļūt ar divām vai vairākām dziesmām, esam lūguši izvēlēties tikai vienu dziesmu. Pirmkārt, tas nesadalīs viņu atbalstītāju intereses, un līdz ar to šai vienai dziesmai būs lielāka iespēja izvirzīties uz augšu. Otrkārt, tādējādi tiek dota iespēja finālā iekļūt vairāk izpildītājiem, solistiem vai grupām, kas interesantāk ir skatītājiem,» stāsta Aigars Dinsbergs. Viņš atklāj, ka šogad tādu mākslinieku, kuriem bija jāizvēlas, ar kuru dziesmu startēt finālā, bija pieci – Dons, Aija Andrejeva, Musiqq, Andris Ērglis un Sabīne & Rassel.

Ventspils kā mūris

Šogad Muzikālajai bankai ir jubilejas gads. Aptaujas producents saka: lai arī pusapaļš, tomēr patīkams skaitlis, jo 15 gadi ir pietiekami ilgs laiks, lai izvērtētu, kas ir padarīts un kāda vieta Latvijas mūzikas lauciņā atstāta. «Un man ir liels prieks, ka visus šos 15 gadus balsojums un svinīgā dziesmu apbalvošanas ceremonija varējusi notikt, pateicoties tikai Ventspils pilsētas lielajam atbalstam. Gadu gaitā visi pārējie atbalstītāji ir atkrituši, bet Ventspils ir stāvējusi kā mūris. Paldies par to!»

Aigars Dinsbergs nebaidās apgalvot, ka arī mūziķi ik gadu gaida šos svētkus un viņiem ir svarīgi būt šai labāko dziesmu topā. «Kad rudenī kopā ar mūziķiem braucām pa Latviju ar koncertprogrammu Manai dzimtenei, ar interesi vēroju, kā sestdienās, kad Latvijas radio 2 atskaņoja Muzikālās bankas nedēļas dziesmu topu, mūziķi pieplaka pie radio, lai dzirdētu, kurā vietā ir katra dziesma. Viņi dzīvo līdzi šai aptaujai, un tas nozīmē, ka mūziķiem tā ir vajadzīga, jo tā ir zināmas kvalitātes un auditorijas mīlestības rādītājs,» uzskata Aigars Dinsbergs. Viņš stāsta, ka arī Latvijas radio 2 Muzikālās bankas raidījumi no šodienas tiek pakārtoti balsojuma norisei – otrdienās un ceturtdienās pulksten 14 raidījumā viesosies aptaujas finālisti, bet sestdienās pulksten 12 dziesmas vērtēs aptaujas eksperti.

Pa spirāli uz augšu

Izklaides producentu grupas 7 direktors Aigars Dinsbergs neslēpj, ka, praktiski vienlaikus strādājot pie dažādiem muzikāliem un teatrāliem projektiem, reizēm jūtas ierauts nebeidzamā dzīves karuselī. «Mūzikas un teātra lauciņā es jūtos stabili un droši, un tā ir fantastiska sajūta, ka šis darbs sagādā prieku ne tikai man, bet arī skatītājiem un klausītājiem,» viņš saka un atklāj, ka Ziemassvētku gaidīšanas laikā viņa producentu kompānija atbild par diviem projektiem – par Vitas vēstulēm Ziemassvētkos un par Endijas Aleksandras un Daiņa Skuteļa koncertiem Latvijas dievnamos Pieskaries brīnumam, kur viņi muzicēs kopā ar Juri Kristonu un Māri Kupču.

Aigars Dinsbergs atklāj, ka darbu kalendārs saplānots jau tālu uz priekšu. Janvāris ir Muzikālās bankas laiks, bet februārī un martā tūrē pa Latvijas kultūras namiem dosies Muzikālā teātra 7 izrāde Padomi precētiem pāriem. Tajā darbosies psihoterapeite Aina Poiša, dramaturgs Kārlis Anitens un aktrise Zane Burnicka.

Savukārt 11. aprīlī liels pasākums plānots Arēnā Rīga – tā būs Latvijas radio 2 lielā 20 gadu jubilejas balle. «Paralēli domājam arī par nākamās vasaras izrādi, neiztrūkstošs būs arī valsts svētku koncerts novembrī. Vārdu sakot, mūsu darbība gadu no gada iet uz priekšu un pa spirāli uz augšu!» gandarīts ir Aigars Dinsbergs.

Visskaistākie, visgaišākie

Divas dienas Ziemassvētkos viņam būs brīvas, un tās viņš, protams, pavadīs kopā ar ģimeni – sievu Lindu un mazo Martu Gabrielu, kuram drīz pēc svētkiem gaidāma piektā dzimšanas diena. Ciemos atnāks arī abi lielie bērni – Mārtiņš un Madara. «Līdzīgi kā daudziem, arī man Ziemassvētki ir visskaistākie un visgaišākie svētki, jo tā nu ir reize, kad visa ģimene tiešām var sanākt kopā un izbaudīt mieru un harmoniju. Tāpēc neiztrūkstoša būs kopīga eglītes pušķošana, piparkūku cepšana, Ziemassvētku apsveikumu gatavošana draugiem un arī baznīcas apmeklējums,» atklāj Aigars Dinsbergs. Viņaprāt, nav otru tādu svētku, kas tik ļoti un pa īstam ļautu sajust un izbaudīt ģimenes pleca izjūtu. «Es Ziemassvētkos nealkstu pēc materiālām lietām – man tiešām svarīgāka ir man tuvo cilvēku mīlestība, sajūta, ka esi mīlēts. Paldies dievam, man šī sajūta ir, un es to varu dot arī saviem tuvajiem. Sirdsmiers, harmonija dvēselē un sajūta, ka esi vajadzīgs un ka tas, ko tu dari, kādam ir vajadzīgs – tas, manuprāt, ir pats galvenais, ko gan pats gribētu saņemt gadu no gada, gan citiem novēlēt!».

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais