Neretas "kauslīgajam" mācītājam piespriež 20 dienu nebrīvi

© Scanpix

Tiesa lēmusi, ka Romas katoļu baznīcas mācītājam Uldim Cēsniekam 20 dienas jāpavada ieslodzījumā. Saskaņā ar krimināllietas materiāliem viņš ir apsūdzēts par cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgajiem. Piespriesto sodu mācītājs neizcieš.

Neretā, kuras katoļu draudzē kalpo priesteris, saka – Ulda Cēsnieka vainai neticot. Mācītājs vairākas reizes reibumā esot sitis mazgadīgos māsas bērnus, kliedzis uz viņiem, licis kaktā tupēt uz zirņiem. Šādi viņš uzvedies aiz dusmām par, viņaprāt, bērnu nepareizo uzvedību un rīcību ar savām mantām. Romas katoļu baznīcā norāda – Ģenerālprokuratūras izplatītās ziņas virsraksts var maldināt, ka priesteris sit bērnus, nevis ka ir bijis, iespējams, konflikts ģimenē. Notikumi risinājušies pirms aptuveni četriem gadiem – 2010. gadā, tiesā lieta nonāca 2012. gadā. Neatkarīgā Aizkraukles rajona tiesā vēlējās noskaidrot, kādā veidā dažus gadus pēc notikumiem iespējams pierādīt, piemēram, tupināšanu uz zirņiem. Neizdevās. Neatkarīgā gan uzklausīja viedokli, ka šādās lietās tiek vērtēta arī cilvēka morālā stāja. Kā noprotams, priesterim pārmesta sēšanās reibumā pie stūres un iepriekš viņš ticis uz kādu laiku atstādināts no priestera amata pienākumu pildīšanas, taču bīskaps Antons Justs viņam atkal ļāvis kalpot. Jelgavas diecēzes tagadējais bīskaps Edvards Pavlovskis savukārt teica, ka prāvests Cēsnieks pēc pilnā sprieduma saņemšanas konsultēsies ar savu advokātu un lems, vai spiedumu pārsūdzēt apelācijas kārtībā. Tikmēr baznīca viņa kalpošanai šķēršļus neliek.

Neretas vidusskolas direktore Laima Grebska stingri uzsver, ka U. Cēsnieku uzskata par gaišu un mūsdienīgu cilvēku, kurš dzīvē izbridis smagu ceļu. Neretā viņš nedzīvo pirmo gadu, skolā māca ticības mācību, un viņai kā direktorei pretenziju nav. Māsu ar bērniem pie sevis uz Neretu uzaicinājis, lai palīdzētu. Arī brāli izmitinājis pie sevis. Līdz miestiņā sākušās runas, kā tad tā – kādi cilvēki ir mācītājam līdzās, jo radinieki nav tikuši galā ar atkarību problēmām. Mācītājs par māsas bērniem gādājis, bet vēlāk aizbildnība tika noformēta viņu vecmammai. Vietējie izsaka aizdomas, ka konflikta pamatā bijusi nauda, jo nu pabalstus saņēma aizbildne. L. Grebska noteic: «Kad bērnus veda prom no ģimenes, viņi ķērās Uldim klāt, raudāja. Ja jau viņiem pie vecākiem dzīve bija tik laba, kāpēc tad bērni arī nedzīvo pie vecākiem?» Bērnu tēvs strādājot ārzemēs. Pēcāk gan atbraucis uz Neretu pēc dēla un meitas. Bērnu māte no Neretas pazudusi, līdzko sākusies tiesāšanās. Mācītāja māsas dzīvesvietas bāriņtiesā šos notikumus nekomentēja, bet Neretas novada bāriņtiesas darbinieki pēdējās dienas bija vai nu izbraukumā, vai ražošanas apspriedē. Par to, vai mācītājam nāksies doties uz cietumu vai turpināt tiesāties, varēs spriest pēc 19. decembra, kad jāsaņem pilnais spriedums.