Prezidents Bērziņš neatbalsta Sudrabas sagatavoto variantu par tautas vēlētu prezidentu

© F64

Valsts prezidents Andris Bērziņš pašlaik neatbalsta partijas "No sirds Latvijai" (NSL) sagatavoto Satversmes grozījumu projektu par tautas vēlētu Valsts prezidentu.

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" viņš teica, ka pašlaik sagatavotie grozījumi neko neizsaka. Būtu nepieciešams skaidri pateikt, kas ar tiem ir domāts.

Viņaprāt Latvijai vairāk ir piemērota parlamentārā sistēma, jo tā pasargā no iespējas pāriet uz diktatūru.

Parlamentārā sistēma paredz balansētāku lēmumu pieņemšanu un plašāku cilvēku iesaisti, skaidroja Valsts prezidents.

Jau ziņots, ka Saeima nākamnedēļ parlamenta sēdē lems, vai nodot izskatīšanai komisijās deputātu iesniegto Satversmes grozījumu projektu par tautas vēlētu Valsts prezidentu.

Lai veiktu izmaiņas Satversmē, Saeimas sēdē jāpiedalās vismaz divām trešdaļām jeb 67 deputātiem. Izmaiņas jāpieņem ar vismaz divu trešdaļu klātesošo deputātu atbalstu. Tas gan neattiecas uz likumprojekta nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās, jo tad pietiek ar vienkāršu balsu vairākumu.

Partijas "No sirds Latvijai" (NSL) sagatavoto likumprojektu parakstīja arī vairāku citu parlamentā pārstāvēto partiju deputāti - "Saskaņas", Latvijas Reģionu apvienības (LRA), nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS).

Priekšlikuma iesniedzēji uzskata - ir jāveic grozījumi Satversmē, nosakot, ka Valsts prezidentu ievēl Latvijas tauta, un līdz ar to dodot prezidentam plašākas pilnvaras. Prezidents kļūst atbildīgs par savu rīcību tautas, nevis atsevišķu partiju priekšā, nepieļaujot tautai nepieņemamu lēmumu īstenošanu.

Sabiedrībā cienīts prezidents var veicināt sabiedrības saliedētību, kā arī kļūt par nozīmīgu tautas interešu aizstāvi, īpaši ņemot vērā ekonomiskos un ģeopolitiskos apstākļus, kādos atrodas Latvija.

Svarīgākais