EM šā gada inflāciju prognozē 0,7% apmērā

© F64

Šogad kopumā gada vidējā inflācija būs 0,7%, prognozē Ekonomikas ministrija (EM).

EM Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vecākā referente Ieva Šnīdere aģentūrai LETA atzina, ka nākamgad vidējais patēriņa cenu līmenis būs augstāks nekā 2014.gadā, ko ietekmēs privātā patēriņa pieaugums un dažādi piedāvājuma puses faktori. Vienlaikus inflācija būs saistīta ar ārējiem faktoriem - naftas un pārtikas cenu dinamiku pasaulē.

Šā gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,3%. Precēm tas samazinājās par 0,3%, bet pakalpojumiem - par 0,1%. Novembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada novembri, patēriņa cenas palielinājās par 0,9%. Gada vidējā inflācija bija 0,6%.

EM eksperte norādīja, ka lielākā ietekme uz cenu samazinājumu novembrī bija degvielai. "Degvielai cenas samazinājās par 3,8%, kas kopējo cenu līmeni samazināja par 0,23 procentpunktiem. Pasaules naftas cenas novembrī turpināja samazināties - vidēji cenas mēneša laikā samazinājās gandrīz par 20%. Novembra beigās pasaules degvielas cenas bija noslīdējušas līdz zemākajam līmenim pēdējo piecu gadu laikā. Šī gada laikā pasaules naftas cenu kritums jau sasniedzis gandrīz 40%. Tomēr straujāku cenu kritumu degvielai kavē ASV dolāra kursa kāpums attiecībā pret eiro," sacīja Šnīdere.

Savukārt novembrī akciju ietekmē cenas samazinājās alkoholiskajiem dzērieniem - par 1,4%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni kopā samazināja par 0,07 procentpunktiem. Noslēdzoties sezonai, cenas būtiski samazinājās arī tūrisma pakalpojumiem par 9,8%, kas kopējo cenu līmeni samazināja par 0,07 procentpunktiem.

Šnīderes vērtējumā, lielākā paaugstinošā ietekme novembrī sezonālu faktoru ietekmē bija pārtikas cenu pieaugumam par 0,5%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,12 procentpunktiem.

"Novembrī tradicionāli liela ietekme ir cenu kāpumam dārzeņiem un augļiem. Šogad novembrī liela ietekme bija arī cenu kāpumam pienam un piena produktiem. Tas saistīts ar to, ka iepriekšējos mēnešos tirgū nonāca liels piena produktu apjoms saistībā ar Krievijas tirgum paredzēto produktu izpārdošanu, kas veicināja būtisku cenu samazināšanos piena produktiem. Savukārt, stabilizējoties piedāvājumam, cenas novembrī pieauga. Pasaules pārtikas cenas novembrī turpināja stabilizēties un, salīdzinot ar oktobri, gandrīz nemainījās. Pasaules pārtikas cenas pieauga gaļai, augu eļļām un graudaugiem, bet samazinājās cukuram un piena produktiem," teica EM eksperte.

Jau ziņots, ka vidējais patēriņa cenu līmenis 2014.gada novembrī, salīdzinot ar 2013.gada novembri, palielinājās par 0,9%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Precēm cenas nemainījās, bet pakalpojumiem pieauga par 3,1%.

2014.gada novembrī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas samazinājās par 0,3%. Precēm cenas samazinājās par 0,3%, bet pakalpojumiem - par 0,1%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 0,6%.

Svarīgākais