DIENAS SVARĪGĀKO NOTIKUMU KOPSAVILKUMS

© f64

Šīsdienas nozīmīgāko norišu apskats.

LĒMUMS: Administratīvā apgabaltiesa šodien izbeigusi tiesvedību Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") prasībā par bijušā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža rīkojuma atcelšanu, ar kuru Lembergs tika atbrīvots no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas. Līdz ar to stāsies spēkā Lembergam labvēlīgs spriedums, ar kuru prasība pirmajā instancē tikusi apmierināta un attiecīgi rīkojums atcelts. Kā paskaidro apgabaltiesas priekšsēdētāja palīdze Līga Trubiņa, tiesvedība lietā izbeigta, jo atbildētāja atsauca savu apelācijas sūdzību. Tomēr šo nolēmumu vēl varēs pārsūdzēt no tā pilnas pieejamības dienas 22. decembrī.

IZVĒLE IZDARĪTA: Par Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentāro sekretāru iecelts Edvards Smiltēns (V). Jau ziņots, ka mēnesi pēc valdības apstiprināšanas Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) nebija izvēlēts parlamentārais sekretārs. Neskatoties uz to, ka parlamentārā sekretāra vārdu izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile bija plānojusi nosaukt jau pēc valsts svētkiem, neviens šajā amatā vēl netika apstiprināts. 

TAUTAS VĒLĒTS PREZIDENTS:  Šodien Saeimā iesniegts partijas "No sirds Latvijai" (NSL) sagatavotais un vairāku citu parlamentā pārstāvēto partiju deputātu parakstītais Satversmes grozījumu projekts, kas paredz, ka Valsts prezidentu ievēl tauta. NSL līdere Inguna Sudraba pieļauj, ka izšķiršanās par tautas vēlētu prezidentu nozīmēs arī pilnvaru pieaugumu valsts augstākajai amatpersonai.

ILGI GAIDĪTS LĒMUMS: Sākot ar 2015.gadu varētu tikt atcelti visi 2009.gadā pieņemtie sociālās apdrošināšanas pabalstu un ģimenes valsts pabalsta izmaksas ierobežojumi, liecina Labklājības ministrijas (LM) sagatavotais ziņojums valdībai "Par turpmāku valsts pabalstu izmaksas ierobežojumu noteikšanas pamatotību". Ņemot vērā, ka ar šo gadu ir atjaunota sociālās apdrošināšanas iemaksu objekta maksimālā apmēra noteikšana, sākot ar 2015.gadu, izmaksas ierobežojumi sociālās apdrošināšanas pabalstiem nav saglabājami, norāda LM. Tas nozīmē, ka no 2015.gada plānots atcelt ierobežojums ģimenes valsts pabalsta izmaksai, proti, tas vairs netiks izmaksāts 11,38 eiro apmērā par katru bērnu, bet tiks diferencēts atkarībā no bērnu skaita ģimenē. Tāpat tiktu atcelti no 2010.gada 1.janvāra noteiktie ierobežojumi slimības un bezdarbnieku pabalstam, kā arī no 2013.gada 1.janvāra jau divreiz samazinātie ierobežojumi maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstiem.