DEGUSTĀCIJA: Kuri mārrutki ir vissīvākie?

© Scanpix

Jau se­no grie­ķu, ro­mie­šu un ēģip­tie­šu ēdien­kar­te ne­bi­ja ie­do­mā­ja­ma bez mār­rut­kiem. Šis garš­augs drau­dzē­jas ar ga­ļas ēdie­niem, zi­vīm, put­niem un dār­ze­ņiem. Tos iz­man­to kā­pos­tu skā­bē­ša­nā, sā­lī­ju­mos un mā­jas kon­ser­vos. Ja vē­las gar­šu pa­stip­ri­nāt, mār­rut­kiem pie­vie­no si­ne­pes, ķip­lo­kus vai pi­pa­rus. Asu­mu ne­daudz mīk­sti­na sal­dais vai skā­bais krē­jums, jo­gurts un ābo­li. Ja mār­rut­ki pras­tu ru­nāt, mums tie bū­tu jā­uz­ru­nā ar jūs, jo šis garš­augs sa­tur vai pus­i Men­de­ļe­je­va ta­bu­las, C, E, B gru­pas vi­ta­mī­nus un fo­lij­skā­bi.Šo­reiz žur­nāls Mā­ja tes­tē­ja des­mit da­žā­du ra­žo­tā­ju pie­dā­vā­tos mār­rut­kus.

Scan­di­a. Ta­fel Me­er­ret­tich. 90 g. Ra­žots Vā­ci­jā. Pro­duk­ta sa­stā­vā ir mār­rut­ki, deg­vī­na eti­ķis, rap­šu eļ­ļa, sal­dais sū­ka­lu pul­ve­ris, sta­bi­li­zē­tā­ji, jo­dē­tais sāls, cit­ron­skā­be un anti­ok­si­dants E223. 100 g pro­duk­ta ir 3,1 g ol­bal­tum­vie­lu, 8,6 g ogļ­hid­rā­tu un 7,  g tau­ku.

Par asu­mu do­mas at­šķī­rās, da­ži vē­lē­tos stip­rā­kus, ci­tiem šķi­ta pie­tie­ka­mi asi. De­gus­tē­tā­ji at­zi­na, ka iz­gar­šo­ja­ma gan eļ­ļas klāt­būt­ne, gan eti­ķis. Kon­sis­ten­ce va­rē­tu būt ne tik sau­sa.

Spil­va. Ar sal­do krē­ju­mu. 140 g. Ra­žots Lat­vi­jā. Pro­duk­ta sa­stā­vā ir 33% mār­rut­ku, ūdens, rap­šu eļ­ļa, 8% sal­dā krē­ju­ma pul­ve­ra, cu­kurs, etiķ­skā­be, cit­ron­skā­be, sāls, kar­tu­pe­ļu šķied­ras, aro­ma­ti­zē­tājs un anti­ok­si­dan­ti. 100 g pro­duk­ta ir 2,6 g ol­bal­tum­vie­lu, 15 g ogļ­hid­rā­tu, 18 g tau­ku un 1,9 g sāls.

Vēr­tē­tā­ji at­zi­na, ka mār­rut­ki ir mai­gi, va­rē­tu dot arī bēr­niem. Sal­dais krē­jums maz­liet iz­lī­dzi­na stip­ru­mu. Pra­sī­jās mār­rut­kiem tik pie­ras­tā asu­ma. Pa­tī­ka­ma, smal­ka kon­sis­ten­ce.

Smak. Mār­rut­ki ar dzēr­ve­nēm. Vieg­li asā mēr­ce. 175 g. Ra­žots Po­li­jā. Pro­duk­ta sa­stā­vā ir 35% mār­rut­ku, ūdens, cu­kurs, spir­ta eti­ķis, rap­šu eļ­ļa, 2,5% dzēr­ve­ņu, augu šķiedr­vie­las, sāls, anti­ok­si­dan­ti, as­kor­bīn­skā­be, nāt­ri­ja pi­ro­sul­fīts, cit­ron­skā­be, ksan­tā­na sve­ķi, mel­no bur­kā­nu su­las kon­cen­trāts, kar­mīn­skā­be un aro­ma­ti­za­to­ri. Pro­dukts var sa­tu­rēt olas, so­ju, pie­nu, se­le­ri­ju un si­nep­ju sēk­las, se­za­mu un lu­pī­nas. 100 g pro­duk­ta ir 1,6 g ol­bal­tum­vie­lu, 18 g ogļ­hid­rā­tu, 5,6 g tau­ku un 0,2 g sāls.

Vai­rā­kums vēr­tē­tā­ju at­zi­na, ka šie mār­rut­ki ar de­su ne­bū­tu drau­gos, bet ar ga­ļu gan. Vis­la­bāk de­rē­tu pie īs­ta Zie­mas­svēt­ku ce­pe­ša. Ori­ģi­nā­li, asi, sa­jū­ta­ma ogu gar­ša. In­te­re­sants ri­si­nā­jums. Arī bēr­niem va­rē­tu gar­šot.

 

Vi­ko krie­nai. 185 g. Ra­žots Lie­tu­vā. Pro­duk­ta sa­stā­vā ir 60% mār­rut­ku, ūdens, cu­kurs, sāls, skā­bu­ma re­gu­lē­tājs, sta­bi­li­za­tors, eļ­ļa, anti­ok­si­dants un kon­ser­vants. 100 g pro­duk­ta ir 2,8 g ol­bal­tum­vie­lu, 16 g ogļ­hid­rā­tu un 1,5 g tau­ku.

Vēr­tē­ju­mi bi­ja augs­ti, da­ži pat do­mā­ja, ka šie mār­rut­ki va­rē­tu būt la­bā­kie. Uz­teik­ta sa­ba­lan­sē­tā gar­ša ar vieg­lu, sal­du pie­si­tie­nu. To­mēr da­ži de­gus­tē­tā­ji at­zi­na, ka gri­bē­tos vai­rāk spi­cu­ma.

Smak. Mār­rut­ki rī­vē­ti. 175 g. Ra­žots Po­li­jā. Pro­duk­ta sa­stā­vā 61% mār­rut­ku, ūdens, cu­kurs, spir­ta eti­ķis, rap­šu eļ­ļa, anti­ok­si­dan­ti, as­kor­bīn­skā­be, nāt­ri­ja pi­ro­sul­fīts, sāls, augu šķiedr­vie­las, bie­zi­nā­tājs un skā­bu­ma re­gu­lē­tājs. Pro­dukts var sa­tu­rēt si­ne­pes, se­le­ri­ju, pie­nu, olas un so­ju, kas tiek iz­man­to­ta ra­žo­ša­nā. 100 g pro­duk­ta ir 2,1 g ol­bal­tum­vie­lu, 17 g ogļ­hid­rā­tu, 6,3 g tau­ku un 0,51 g sāls.

Vai­rā­ku­mam vēr­tē­tā­ju mār­rut­ki šķi­ta pā­rāk mai­gi, va­rot ēst ka­ro­tēm. To­mēr iz­jū­ta­mie do­mi­nē­jo­šie skā­ņie to­ņi ro­si­nā­ja at­zīt, ka šie mār­rut­ki pie auk­stās ga­ļas bū­tu pat ļo­ti la­bi. At­zīs­ta­ma gan garš­vie­las krā­sa, gan kon­sis­ten­ce.

Kok. Gal­da mār­rut­ki. 180 g. Ra­žots ES. Pro­duk­ta sa­stā­vā 60% mār­rut­ku, ūdens, cu­kurs, sāls, augu eļ­ļa, skā­bu­ma re­gu­lē­tājs un kon­ser­vants. 100 g pro­duk­ta ir 2 g ol­bal­tum­vie­lu, 10 g ogļ­hid­rā­tu un 0 g tau­ku.

Arī šie mār­rut­ki ar sa­vu stip­ru­mu sa­dzi­na asa­ras acīs. Pi­kan­tu ēdie­nu cie­nī­tā­jiem tie­ši lai­kā. Jū­ta­ma vieg­la sal­du­ma pie­gar­ša. Vēr­tē­tā­jiem pa­ti­ka gan krā­sa, gan kon­sis­ten­ce.

Kuh­ne. Mār­rut­ki ar krē­ju­mu. 250 g. Ra­žots Vā­ci­jā. Pro­duk­ta sa­stā­vā mār­rut­ki, augu eļ­ļa, 10% krē­ju­ma, spir­ta eti­ķis, cu­kurs, sāls, lak­top­ro­te­īns, bie­zi­nā­tā­ji, že­lan­tīns, cit­ron­skā­be, vīn­skā­be, ābol­skā­be, da­bī­gas aro­māt­vie­las, anti­ok­si­dants. 100 g pro­duk­ta ir 2,3 g ol­bal­tum­vie­lu, 12 g ogļ­hid­rā­tu un 25 g tau­ku.

Kon­sis­ten­ce kā ma­jo­nē­zei vai jo­gur­tam. Vēr­tē­jums po­zi­tīvs, pa­tī­ka­ma mēr­ce ar mār­rut­ku pie­gar­šu, de­rē­tu kā pie­de­va uz­ko­dām. Var­būt va­rē­tu būt ne­daudz asā­ki. Dro­ši var pie­dā­vāt bēr­niem. Vē­rī­gā­kie de­gus­tē­tā­ji iz­ju­tu­ši vieg­lu rūg­tu­mi­ņu.

Va­ležs. Mār­rut­ki. 180 g. Ra­žots Po­li­jā. Pro­duk­ta sa­stā­vā mār­rut­ki, cu­kurs, sāls, skā­bu­ma re­gu­lē­tājs un garš­vie­las.

Šie mār­rut­ki va­rē­tu būt bie­zā­ki. Gar­šā do­mi­nē cu­kurs un skā­bums, mār­rut­ki jū­ta­mi ti­kai ne­daudz. Jū­ta­ma sav­da­bī­ga pēc­gar­ša. Kā vie­nī­gā garš­vie­la šķiet pā­rāk mai­ga, ko­pā ar si­ne­pēm vai pi­pa­riem bū­tu la­ba.

Gar­dner. Mār­rut­ki. 165 g. Ra­žots Po­li­jā. Pro­duk­ta sa­stā­vā 50% mār­rut­ku, ūdens, cu­kurs, eti­ķis, augu eļ­ļa, pie­na pul­ve­ris, sāls, skā­bu­ma re­gu­lē­tājs, kon­ser­van­ti. Sa­tur sul­fī­tus. 100 g pro­duk­ta ir 2 g ol­bal­tum­vie­lu, 14,5 g ogļ­hid­rā­tu un 11,6 g tau­ku.

Pa­ti­ka mār­rut­ku stip­rums un pēc­gar­ša. Jū­tams ne­liels rūg­tu­miņš. Vai­rā­kums de­gus­tē­tā­ju at­zi­na garš­vie­lu par la­bu un pie­mē­ro­tu trek­nai ga­ļai, ga­ler­tam un zi­vīm.

Mā­ja ie­sa­ka

Spil­va. Mār­rut­ki kla­sis­kie. 200 g. Ra­žots Lat­vi­jā. Pro­duk­ta sa­stā­vā 54% mār­rut­ku, ūdens, cu­kurs, sāls, skā­bu­ma re­gu­lē­tā­ji, rap­šu eļ­ļa un anti­ok­si­dan­ti. 100 g pro­duk­ta ir 1,3 g ol­bal­tum­vie­lu, 15,2 g ogļ­hid­rā­tu, 1 g tau­ku un 2,2 g sāls.

Pa­tī­ka­ma kon­sis­ten­ce, la­ba, asa gar­ša. Vēr­tē­tā­ji šos mār­rut­kus at­zi­na par īs­tiem, stip­riem mār­rut­kiem. Da­žiem de­gus­tē­tā­jiem pat asa­ras sa­skrē­ja acīs. Uz­tei­cams rup­jais ma­lums: la­ba daudz ne­va­jag, pie­tiek ar na­ža ga­lu mār­rut­ku, lai iz­bau­dī­tu pil­nu gar­šas bu­ķe­ti.

 

Latvijā

Latvijā gadā ir 12 papildu brīvdienas (Lieldienās, Jāņos, Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, Latvijas Republikas Proklamēšanas dienā, Darba svētkos, Ziemassvētkos un Jaungadā). Lielākā daļa cilvēku, izņemot darbaholiķus, labprāt iegūtu vēl pāris papildu brīvdienas, piemēram, Lāčplēša dienu un 15. augustu. Arī darba nedēļa varētu būt īsāka. Ekonomisti gan krata pirkstu – papildu brīvdienas Latvijai izmaksājot dārgi.

Svarīgākais