Otrdiena, 14.maijs

redeem Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

arrow_right_alt Latvijā

DEGUSTĀCIJA: Kuri mārrutki ir vissīvākie?

© Scanpix

Jau se­no grie­ķu, ro­mie­šu un ēģip­tie­šu ēdien­kar­te ne­bi­ja ie­do­mā­ja­ma bez mār­rut­kiem. Šis garš­augs drau­dzē­jas ar ga­ļas ēdie­niem, zi­vīm, put­niem un dār­ze­ņiem. Tos iz­man­to kā­pos­tu skā­bē­ša­nā, sā­lī­ju­mos un mā­jas kon­ser­vos. Ja vē­las gar­šu pa­stip­ri­nāt, mār­rut­kiem pie­vie­no si­ne­pes, ķip­lo­kus vai pi­pa­rus. Asu­mu ne­daudz mīk­sti­na sal­dais vai skā­bais krē­jums, jo­gurts un ābo­li. Ja mār­rut­ki pras­tu ru­nāt, mums tie bū­tu jā­uz­ru­nā ar jūs, jo šis garš­augs sa­tur vai pus­i Men­de­ļe­je­va ta­bu­las, C, E, B gru­pas vi­ta­mī­nus un fo­lij­skā­bi.Šo­reiz žur­nāls Mā­ja tes­tē­ja des­mit da­žā­du ra­žo­tā­ju pie­dā­vā­tos mār­rut­kus.

Scan­di­a. Ta­fel Me­er­ret­tich. 90 g. Ra­žots Vā­ci­jā. Pro­duk­ta sa­stā­vā ir mār­rut­ki, deg­vī­na eti­ķis, rap­šu eļ­ļa, sal­dais sū­ka­lu pul­ve­ris, sta­bi­li­zē­tā­ji, jo­dē­tais sāls, cit­ron­skā­be un anti­ok­si­dants E223. 100 g pro­duk­ta ir 3,1 g ol­bal­tum­vie­lu, 8,6 g ogļ­hid­rā­tu un 7,  g tau­ku.

Par asu­mu do­mas at­šķī­rās, da­ži vē­lē­tos stip­rā­kus, ci­tiem šķi­ta pie­tie­ka­mi asi. De­gus­tē­tā­ji at­zi­na, ka iz­gar­šo­ja­ma gan eļ­ļas klāt­būt­ne, gan eti­ķis. Kon­sis­ten­ce va­rē­tu būt ne tik sau­sa.

Spil­va. Ar sal­do krē­ju­mu. 140 g. Ra­žots Lat­vi­jā. Pro­duk­ta sa­stā­vā ir 33% mār­rut­ku, ūdens, rap­šu eļ­ļa, 8% sal­dā krē­ju­ma pul­ve­ra, cu­kurs, etiķ­skā­be, cit­ron­skā­be, sāls, kar­tu­pe­ļu šķied­ras, aro­ma­ti­zē­tājs un anti­ok­si­dan­ti. 100 g pro­duk­ta ir 2,6 g ol­bal­tum­vie­lu, 15 g ogļ­hid­rā­tu, 18 g tau­ku un 1,9 g sāls.

Vēr­tē­tā­ji at­zi­na, ka mār­rut­ki ir mai­gi, va­rē­tu dot arī bēr­niem. Sal­dais krē­jums maz­liet iz­lī­dzi­na stip­ru­mu. Pra­sī­jās mār­rut­kiem tik pie­ras­tā asu­ma. Pa­tī­ka­ma, smal­ka kon­sis­ten­ce.

Smak. Mār­rut­ki ar dzēr­ve­nēm. Vieg­li asā mēr­ce. 175 g. Ra­žots Po­li­jā. Pro­duk­ta sa­stā­vā ir 35% mār­rut­ku, ūdens, cu­kurs, spir­ta eti­ķis, rap­šu eļ­ļa, 2,5% dzēr­ve­ņu, augu šķiedr­vie­las, sāls, anti­ok­si­dan­ti, as­kor­bīn­skā­be, nāt­ri­ja pi­ro­sul­fīts, cit­ron­skā­be, ksan­tā­na sve­ķi, mel­no bur­kā­nu su­las kon­cen­trāts, kar­mīn­skā­be un aro­ma­ti­za­to­ri. Pro­dukts var sa­tu­rēt olas, so­ju, pie­nu, se­le­ri­ju un si­nep­ju sēk­las, se­za­mu un lu­pī­nas. 100 g pro­duk­ta ir 1,6 g ol­bal­tum­vie­lu, 18 g ogļ­hid­rā­tu, 5,6 g tau­ku un 0,2 g sāls.

Vai­rā­kums vēr­tē­tā­ju at­zi­na, ka šie mār­rut­ki ar de­su ne­bū­tu drau­gos, bet ar ga­ļu gan. Vis­la­bāk de­rē­tu pie īs­ta Zie­mas­svēt­ku ce­pe­ša. Ori­ģi­nā­li, asi, sa­jū­ta­ma ogu gar­ša. In­te­re­sants ri­si­nā­jums. Arī bēr­niem va­rē­tu gar­šot.

 

Vi­ko krie­nai. 185 g. Ra­žots Lie­tu­vā. Pro­duk­ta sa­stā­vā ir 60% mār­rut­ku, ūdens, cu­kurs, sāls, skā­bu­ma re­gu­lē­tājs, sta­bi­li­za­tors, eļ­ļa, anti­ok­si­dants un kon­ser­vants. 100 g pro­duk­ta ir 2,8 g ol­bal­tum­vie­lu, 16 g ogļ­hid­rā­tu un 1,5 g tau­ku.

Vēr­tē­ju­mi bi­ja augs­ti, da­ži pat do­mā­ja, ka šie mār­rut­ki va­rē­tu būt la­bā­kie. Uz­teik­ta sa­ba­lan­sē­tā gar­ša ar vieg­lu, sal­du pie­si­tie­nu. To­mēr da­ži de­gus­tē­tā­ji at­zi­na, ka gri­bē­tos vai­rāk spi­cu­ma.

Smak. Mār­rut­ki rī­vē­ti. 175 g. Ra­žots Po­li­jā. Pro­duk­ta sa­stā­vā 61% mār­rut­ku, ūdens, cu­kurs, spir­ta eti­ķis, rap­šu eļ­ļa, anti­ok­si­dan­ti, as­kor­bīn­skā­be, nāt­ri­ja pi­ro­sul­fīts, sāls, augu šķiedr­vie­las, bie­zi­nā­tājs un skā­bu­ma re­gu­lē­tājs. Pro­dukts var sa­tu­rēt si­ne­pes, se­le­ri­ju, pie­nu, olas un so­ju, kas tiek iz­man­to­ta ra­žo­ša­nā. 100 g pro­duk­ta ir 2,1 g ol­bal­tum­vie­lu, 17 g ogļ­hid­rā­tu, 6,3 g tau­ku un 0,51 g sāls.

Vai­rā­ku­mam vēr­tē­tā­ju mār­rut­ki šķi­ta pā­rāk mai­gi, va­rot ēst ka­ro­tēm. To­mēr iz­jū­ta­mie do­mi­nē­jo­šie skā­ņie to­ņi ro­si­nā­ja at­zīt, ka šie mār­rut­ki pie auk­stās ga­ļas bū­tu pat ļo­ti la­bi. At­zīs­ta­ma gan garš­vie­las krā­sa, gan kon­sis­ten­ce.

Kok. Gal­da mār­rut­ki. 180 g. Ra­žots ES. Pro­duk­ta sa­stā­vā 60% mār­rut­ku, ūdens, cu­kurs, sāls, augu eļ­ļa, skā­bu­ma re­gu­lē­tājs un kon­ser­vants. 100 g pro­duk­ta ir 2 g ol­bal­tum­vie­lu, 10 g ogļ­hid­rā­tu un 0 g tau­ku.

Arī šie mār­rut­ki ar sa­vu stip­ru­mu sa­dzi­na asa­ras acīs. Pi­kan­tu ēdie­nu cie­nī­tā­jiem tie­ši lai­kā. Jū­ta­ma vieg­la sal­du­ma pie­gar­ša. Vēr­tē­tā­jiem pa­ti­ka gan krā­sa, gan kon­sis­ten­ce.

Kuh­ne. Mār­rut­ki ar krē­ju­mu. 250 g. Ra­žots Vā­ci­jā. Pro­duk­ta sa­stā­vā mār­rut­ki, augu eļ­ļa, 10% krē­ju­ma, spir­ta eti­ķis, cu­kurs, sāls, lak­top­ro­te­īns, bie­zi­nā­tā­ji, že­lan­tīns, cit­ron­skā­be, vīn­skā­be, ābol­skā­be, da­bī­gas aro­māt­vie­las, anti­ok­si­dants. 100 g pro­duk­ta ir 2,3 g ol­bal­tum­vie­lu, 12 g ogļ­hid­rā­tu un 25 g tau­ku.

Kon­sis­ten­ce kā ma­jo­nē­zei vai jo­gur­tam. Vēr­tē­jums po­zi­tīvs, pa­tī­ka­ma mēr­ce ar mār­rut­ku pie­gar­šu, de­rē­tu kā pie­de­va uz­ko­dām. Var­būt va­rē­tu būt ne­daudz asā­ki. Dro­ši var pie­dā­vāt bēr­niem. Vē­rī­gā­kie de­gus­tē­tā­ji iz­ju­tu­ši vieg­lu rūg­tu­mi­ņu.

Va­ležs. Mār­rut­ki. 180 g. Ra­žots Po­li­jā. Pro­duk­ta sa­stā­vā mār­rut­ki, cu­kurs, sāls, skā­bu­ma re­gu­lē­tājs un garš­vie­las.

Šie mār­rut­ki va­rē­tu būt bie­zā­ki. Gar­šā do­mi­nē cu­kurs un skā­bums, mār­rut­ki jū­ta­mi ti­kai ne­daudz. Jū­ta­ma sav­da­bī­ga pēc­gar­ša. Kā vie­nī­gā garš­vie­la šķiet pā­rāk mai­ga, ko­pā ar si­ne­pēm vai pi­pa­riem bū­tu la­ba.

Gar­dner. Mār­rut­ki. 165 g. Ra­žots Po­li­jā. Pro­duk­ta sa­stā­vā 50% mār­rut­ku, ūdens, cu­kurs, eti­ķis, augu eļ­ļa, pie­na pul­ve­ris, sāls, skā­bu­ma re­gu­lē­tājs, kon­ser­van­ti. Sa­tur sul­fī­tus. 100 g pro­duk­ta ir 2 g ol­bal­tum­vie­lu, 14,5 g ogļ­hid­rā­tu un 11,6 g tau­ku.

Pa­ti­ka mār­rut­ku stip­rums un pēc­gar­ša. Jū­tams ne­liels rūg­tu­miņš. Vai­rā­kums de­gus­tē­tā­ju at­zi­na garš­vie­lu par la­bu un pie­mē­ro­tu trek­nai ga­ļai, ga­ler­tam un zi­vīm.

Mā­ja ie­sa­ka

Spil­va. Mār­rut­ki kla­sis­kie. 200 g. Ra­žots Lat­vi­jā. Pro­duk­ta sa­stā­vā 54% mār­rut­ku, ūdens, cu­kurs, sāls, skā­bu­ma re­gu­lē­tā­ji, rap­šu eļ­ļa un anti­ok­si­dan­ti. 100 g pro­duk­ta ir 1,3 g ol­bal­tum­vie­lu, 15,2 g ogļ­hid­rā­tu, 1 g tau­ku un 2,2 g sāls.

Pa­tī­ka­ma kon­sis­ten­ce, la­ba, asa gar­ša. Vēr­tē­tā­ji šos mār­rut­kus at­zi­na par īs­tiem, stip­riem mār­rut­kiem. Da­žiem de­gus­tē­tā­jiem pat asa­ras sa­skrē­ja acīs. Uz­tei­cams rup­jais ma­lums: la­ba daudz ne­va­jag, pie­tiek ar na­ža ga­lu mār­rut­ku, lai iz­bau­dī­tu pil­nu gar­šas bu­ķe­ti.