Aicinājums ziedot divreiz – asinis un naudu

© f64

Šomēnes Valsts asinsdonoru centra (VADC) specializētais busiņš pie donoriem izbrauks kopumā 14 reižu un 2014. gadā pēdējoreiz – 30. decembrī.

VADC mājaslapā novembra beigās ievietots aicinājums būt atsaucīgiem pirms garajām ziemas brīvdienām decembra izskaņā, jo VADC ir jānodrošina ārstniecības iestāžu pieprasījums pēc asinīm un asins komponentiem. Tāpēc līdz Ziemassvētkiem, papildus ierastajai donoru plūsmai, asinis nepieciešams ziedot vēl 1500 donoriem. Ik dienu ir nepieciešami 10 trombocītu, 50 plazmas un 150 asins donori, lai ārstniecības iestāžu pacientiem netrūktu asiņu un asins komponentu.

Asins donoriem tiek maksāta kompensācija pusdienām – 4,27 eiro, bet plazmas donori saņem 17,07 eiro, savukārt, ziedojot gan plazmu, gan trombocītus, donors saņem kompensāciju 28,46 eiro. VADC pārstāve Zane Mistre uzsver, ka tā nav samaksa par nodotajām asinīm vai asins komponentiem, bet gan kompensācija, lai cilvēks varētu nopirkt, piemēram, uztura bagātinātājus vai kā citādi atjaunot zaudētās asins šūnas. Tāpēc Latvijas donori jau ir bezatlīdzības donori.

Latvija ir pievienojusies Pasaules veselības organizācijas izvirzītajam mērķim attīstīt bezatlīdzības donoru kustību un ieviest to visā pasaulē līdz 2020. gadam. VADC pērn uzsāka sadarbību ar labdarības portālu Ziedot.lv, aicinot donorus atteikties no valsts piešķirtās kompensācijas un ziedot to pieciem labdarības projektiem. Jo tā ir donoru brīvā griba, kā izmantot kompensāciju, taču tiek uzskatīts, ka donors, kurš nav ieinteresēts materiālajā atlīdzībā, ir drošāks, viņam nav iemeslu slēpt informāciju par savu veselības stāvokli. Turklāt daudzi no donoriem paši izvēlējās atteikties no kompensācijas.

Z. Mistre saka – cilvēki ir ļoti atsaucīgi, donoru centrā izvietotajās ziedojumu kastītēs nauda krājās un krājas joprojām. Precīzi dati tikšot apkopoti gada beigās, bet donori savu labo gribu izrāda, piemēram, sarīkojot uzņēmumā donoru dienu un visu naudu ziedojot kādam noteiktam projektam vai cilvēkam. VADC kopā ar Dinamo Rīga aicināja 6. oktobra spēles apmeklētājus ziedot asinis Arēnā Rīga pirms hokeja spēles. Asinis vēlējās ziedot 65 cilvēki, bet medicīnisku iemeslu dēļ asins ziedošana tika atļauta 50. Savukārt daļa no donoru saziedotajām kompensācijām izlietotas, lai uzlabotu pašu donoru apstākļus VADC – izremontēta uzgaidāma telpa, nopirkts velostatīvs.

***

Specializētā donoru autobusa izbraukumi

8. decembrī, plkst. 11–15, pie Dailes teātra,

9. decembrī, plkst. 9–13, lidostā Rīga,

10. decembrī, plkst. 11–15, Brīvības pieminekļa laukumā,

11. decembrī, plkst. 12–15, tirdzniecības centrā Spice,

12. decembrī, plkst. 10–14, RD Pašvaldības ieņēmumu pārvaldē,

15. decembrī, plkst. 11–15, pie Dailes teātra,

16. decembrī, plkst. 10–14, Zāļu valsts aģentūrā,

17. decembrī, plkst. 11–15, tirdzniecības parkā Alfa,

18. decembrī, plkst. 10–14, Statoil Latvija (Rīga, Duntes iela 6),

19. decembrī, plkst. 11–15, tirdzniecības centrā Rīga Plaza,

22. decembrī, plkst. 11–15, pie Dailes teātra,

23. decembrī, plkst. 11–15, Brīvības pieminekļa laukumā,

29. decembrī, plkst. 11–15, pie Dailes teātra,

30. decembrī, plkst. 11–15, tirdzniecības centrā Elkor (Rīga, Brīvības gatve 201).

Avots: VADC

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.