IZM grib atmaskot pedagogu algas

© f64

Valdība atbalstījusi Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumu publiskot pedagogu algas, minot gan vārdus, gan uzvārdus, tādējādi atklājot valsts budžeta izlietojuma patieso ainu. Nozares arodbiedrība gan iebilst pret šādu lēmumu, uzskatot to par nevajadzīga saspīlējuma radīšanu un netaisnību pret vienu no profesiju grupām, kas saņem valsts dotāciju.

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile skaidroja, ka «ar sagatavoto priekšlikumu vēlamies novērst dažādās spekulācijas par pedagogu darba samaksas apmēru un padarīt sistēmu pārskatāmu». Ministrija vērsa uzmanību, ka pedagogiem piešķirtajai dotācijai spēj izsekot līdz to nonākšanai pašvaldībās, bet ne tam, kas ar šo naudu notiek tālāk. Datu publiskošana ļaušot pārliecināties, cik godīgi līdzekļi sadalīti izglītības iestādēm. Turklāt finansējuma caurskatāmība esot viens no jaunā darba samaksas modeļa izstrādes nosacījumiem. IZM jau iepriekš informēja, ka pašvaldības un ministrijas reizi mēnesī publicēs savās mājaslapās tās dibināto izglītības iestāžu pedagogiem izmaksātu atalgojumu, bet privātajām izglītības iestādēm piešķirtā finansējuma apmērs tiktu ievietots IZM mājaslapā. Ministrija gan solījās par publicējamās informācijas apmēru un veidu vēl diskutēt ar sociālajiem un sadarbības partneriem, lai vienotos par atbilstošāko risinājumu.

Ministru kabineta sēdē viena daļa ministru IZM iesniegtos Izglītības likuma grozījumus vērtēja kā pozitīvu soli, akcentējot – ja reiz varot publiskot citu amatpersonu algas, tad kāpēc to nevar darīt ar pedagogu darba samaksu. Veselības ministrs Guntis Belēvičs pauda viedokli, ka tas ļaus kliedēt uzskatu, ka pedagogi saņem mazas algas. Ekonomikas ministre Dana ReiznieceOzola gan norādīja, ka vajadzētu arī fiksēt to, cik katrs saņem, apvienojot amatus.

Tiesībsargs Juris Jansons pieļāvis, ka šāda datu publiskošana varētu būt pretrunā ar Satversmi. Bet Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) uzsvērusi, ka negrib slēpt pedagogu algu lielumu, taču šaubās, vai šāds lēmums uzlabos jau tā nokaitēto gaisotni.

http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2014/12/08/izm-grib-atmaskot-pedagogu-algas