KNAB lems par tālāku rīcību Strīķes lietā

© f64

Pēc iepazīšanās ar tiesas motivāciju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lems par tālāku rīcību saistībā ar birojam nelabvēlīgo spriedumu bijušās KNAB priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes lietā.

Apstāklis, ka personai nav speciālās atļaujas darbam ar valsts noslēpumu, ievērojot KNAB likumā noteikto, faktiski var būt pamats lemt par amatpersonas atbrīvošanu no amata, aģentūrai LETA skaidroja KNAB preses pārstāve Laura Dūša.

Tādējādi ierobežojumu noteikšana esot uzskatāma par samērīgu preventīvu pasākumu, kas pēc iespējas nodrošina darbinieka tiesību un interešu ievērošanu.

KNAB vērš uzmanību, ka neviena KNAB amatpersona neatrodas ar Strīķi salīdzināmā situācijā, proti, Strīķe ir ar tiesas spriedumu atjaunota amatā, un ģenerālprokurors šogad maijā bija nolēmis atcelt Satversmes aizsardzības biroja lēmumu par pirmās kategorijas speciālās atļaujas izsniegšanu.

KNAB norāda, ka spriedums tiesvedībā ar Strīķi nav stājies likumīgā spēkā un pēc pilna sprieduma teksta izvērtēšanas KNAB lems par tālāku rīcību.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa vakar daļēji apmierināja bijušās KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka vietnieces Jutas Strīķes prasību par pazemināšanu amatā, atceļot šo lēmumu. Tomēr spriedums šajā daļā nestājas spēkā nekavējoties.

Tāpat tiesa nolēma, ka KNAB par labu Strīķei ir jāmaksā 7000 eiro liela kompensācija par morālo kaitējumu, algas starpība 706,90 eiro un jāsniedz rakstveida atvainošanās. Pārējā daļā par morālā kaitējuma kompensācijas piedziņu 18 000 eiro apmērā prasība tika noraidīta. Pilns spriedums šajā lietā būs pieejams 18.decembrī, un to varēs pārsūdzēt 20 dienu laikā.

Tiesa atcēla 11.jūlija rīkojumu, ar kuru Strīķe pazemināta amatā, kā arī 24.oktobra rīkojumu, ar kuru grozīts iepriekš minētais rīkojums. Tāpat tiesa atzina, ka KNAB vadītājs ir pārkāpis atšķirīgas attieksmes aizliegumu un tādā veidā radījis nelabvēlīgas sekas.

Streļčenoks 11.jūlijā parakstīja rīkojumu par toreizējās savas vietnieces Strīķes disciplinārsodīšanu un nolēma viņu pazemināt amatā uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem, sākot ar 21.jūliju. No šī datuma Strīķe tika iecelta par biroja Juridiskās un personālvadības nodaļas galveno speciālisti iesniegumu pieņemšanas jautājumos.

Svarīgākais