Valsts policija šodien svin 96. jubileju

© f64

Valsts policija (VP) šodien svinēs 96.dibināšanas gadadienu, kurā tiks rīkoti vairāki svinīgie pasākumi.

 

Plkst.9 notika tradicionālā svinīgā ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa, kā arī Barikāžu laikā kritušo piemiņas vietās Bastejkalnā.

Plkst.10.30 Iekšlietu ministrijā sāksies Valsts policijas 96.gadadienai veltīta svinīga sanāksme. Pēc sanāksmes ievadā paredzētajām svinīgajām uzrunām notiks Iekšlietu ministrijas un Valsts policijas svinīgo apbalvojumu pasniegšana policijas darbiniekiem.

Sanāksmē piedalīsies Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece ((VL-TB/LNNK), Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane, Valsts policijas vadība un citas amatpersonas.

Latvijas Valsts policija sāka darbu nepilnas trīs nedēļas pēc Latvijas proklamēšanas - 1918.gada 5.decembrī, pamatojoties uz Tautas padomes pieņemtajiem pagaidu noteikumiem.

Ņemot vērā nestabilo situāciju valstī, jaunizveidotās Valsts policijas prefektiem un apriņķa priekšniekiem bija ļoti plašas pilnvaras. Policijas pamatuzdevumi bija sabiedriskās kārtības nodrošināšana, noziegumu izmeklēšana, robežapsardzība, kā arī iedzīvotāju uzskaite un reģistrācija. Lielu atbalstu policijas darbam sniedza arī aizsargu organizācija.

Attīstoties līdz ar Latvijas valsti un izejot cauri dažādām varām, 1991.gada janvārī, lai aizstāvētu Latvijas neatkarību, barikāžu laikā aizsargāt svarīgākos valsts objektus devās kārtībsargājošo iestāžu darbinieki no visas Latvijas. Tā laika milicijas nostāšanās tautas pusē bija svarīgs atbalsts neatkarīgas valsts nosargāšanā. Arī šobrīd Valsts policijā joprojām strādā 641 jeb nepilni 9% no visiem darbiniekiem, kuri dienestā bija arī vēsturiskajā 1991.gada pārmaiņu laikā.

1991.gada 4.jūnijā tika pieņemts likums "Par policiju", kas joprojām ir policijas darbības pamatā.

Valsts policija ir viena no lielākajām iestādēm Latvijā pēc darbinieku skaita, aptverot vairāk nekā 7000 darbinieku.

Svarīgākais