Kalnmeiers: Tiek prognozēta arī Jūrmalas pilsētas tiesas likvidācija

© f64

Tiek prognozēts, ka nākamgad tiks veikta Jūrmalas pilsētas tiesas reorganizācija jeb likvidācija, līdzīgi kā tas notika ar Rīgas pilsētas Centra rajona tiesu, publiski norādījis ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

 

Ģenerālprokurors to pauda saistībā ar prokuratūras sagatavoto likumprojektu, kurā rosināts noteikt, ka rajona (pilsētu) prokuratūru darbības teritorijas nosaka ģenerālprokurors. Prokuratūras likuma izmaiņas sagatavotas saistībā ar gaidāmo Rīgas Centra rajona tiesas darbības izbeigšanu, un Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija 3.decembrī nolēma šo likumprojektu iesniegt izskatīšanai parlamentā.

Jūrmalas pilsētas tiesu varētu "iepludināt" Rīgas pilsētas tiesās, un reformas pamatā ir ideja par Rīgas tiesu nama izveidošanu, kas ļaus efektivizēt darbu, vienmērīgāk sadalot izskatāmās lietas. Par attiecīgo priekšlikumu izstrādi ir atbildīga Tieslietu ministrija, kura tos varētu virzīt 2015.gadā, aģentūrai LETA pieļāva Kalnmeiers. Līdzīgi risinājumi - virzīšanās uz tiesu namu veidošanu - nākotnē iespējami arī citur Latvijā.

Kā ziņots, Saeima 30.oktobrī otrajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus likumā "Par tiesu varu", nosakot ar 2015.gada 1.martu izbeigt Siguldas tiesas un Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas darbību, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Divu rajona tiesu reorganizācijas mērķis ir izlīdzināt tiesu noslodzi, tādējādi paaugstinot tiesas pieejamību, kā arī paaugstināt tiesas spriešanas kvalitāti. Būtiski reorganizācijas aspekti ir arī lietu nejaušas sadales principa ievērošana un tiesu prakses vienveidības un paredzamības veicināšana. Siguldas tiesas tiesnešus pēc reorganizācijas paredzēts pārcelt darbā Rīgas rajona tiesā, bet Rīgas Centra rajona tiesas tiesnešus - Vidzemes priekšpilsētas, Latgales priekšpilsētas un Ziemeļu rajona tiesās.

Svarīgākais