HIV testēšanas nedēļā atklāj 22 jaunus infekcijas gadījumus

© scanpix

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) organizētās HIV testēšanas nedēļas laikā, kas notika no 21. līdz 28.novembrim, pozitīvs HIV eksprestesta rezultāts konstatēts 22 gadījumos, aģentūru LETA informēja SPKC pārstāve Laura Ševčenko.

Kopumā nedēļas laikā veikti 683 HIV eksprestesti, tai skaitā 373 eksprestesti veikti Rīgā, no kuriem pozitīvs rezultāts konstatēts 14 gadījumos.

Apkopotā informācija no 25 testēšanas vietām Latvijā liecina, ka liela daļa cilvēku, kuri veica testu, pieder riska grupai, tomēr iespēju bez maksas un anonīmi noskaidrot savu HIV statusu izmantoja arī citi interesenti.

HIV infekcijas paaugstinātai riska grupai pieder cilvēki, kuriem bijis dzimumakts bez prezervatīva ar vairākiem dzimumpartneriem vai bijis dzimumakts bez prezervatīva ar partneri, kuram bijuši vairāki citi dzimumpartneri. Tāpat šai grupai pieder cilvēki, kuriem bijis dzimumakts bez prezervatīva ar partneri, kurš iepriekš lietojis vai šobrīd lieto injicējamās narkotiskas, kā arī tie, kuri paši lietojuši vai šobrīd lieto injicējamās narkotiskas.

Tāpat saslimt iespējams, ja bijis kontakts ar svešām asinīm, piemēram, negadījuma vai kādas traumas dēļ.

Salīdzinājumā ar HIV testēšanas nedēļas pagājušā gada rezultātiem šogad iedzīvotāju atsaucība veikt eksprestestu ir divkāršojusies, uzsvēra Ševčenko. 2013.gadā tika veikti vidēji 300 šādi testi, no kuriem neviens neuzrādīja pozitīvu rezultātu.

Kā norāda SPKC direktore Inga Šmate, centrs priecājas par šā gada iedzīvotāju aktivitāti, - tas liecinot par lielāku atbildību pret savu, savu partneru un apkārtējo veselību.

"Pozitīvs HIV eksprestests nav galīga diagnoze, tomēr pozitīva testa gadījumā cilvēkam obligāti ir jādodas uz Latvijas Infektoloģijas centru, lai apstiprinātu testa rezultātu, veicot atkārtotu asins analīzi," uzsvēra Šmate.

Viņa skaidroja, ka cilvēku interese par HIV testa veikšanas iespējām HIV profilakses punktos turpinās arī pēc HIV testēšanās nedēļas.

Svarīgākais