Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Elektrības tirgū 35 dažādi tarifi

© NRA

Mājsaimniecībām, kuras vēlas aktīvi iesaistīties elektrības tirgū, šobrīd ir iespēja izvēlēties starp četru elektrības tirgotāju – Latvenergo, Baltcom TV, 220 Enerģija un WIN Baltic –piedāvātajiem kopskaitā 17 pamattarifiem. Taču īstenībā izvēles iespēja ir vēl lielāka.

Vairāki tirgotāji piedāvā nedaudz atšķirīgu cenu, piemēram, atkarībā no tā, vai rēķins tiek sūtīts elektroniski vai papīra formā, kādā veidā rēķins tiek apmaksāts, vai klients ir ar mieru veikt priekšapmaksu utt. Ņemot vērā šīs nianses, mājsaimniecību elektrības tirgū šobrīd ir pieejami 35 dažādi tarifi.

Lai palīdzētu orientēties šajā plašajā piedāvājumā, www.energija24.lv un www.elektroenergija.lv piedāvā savus kalkulatorus, kuros ievadot elektrības vidējo patēriņu mēnesī, var apjaust, cik liels rēķins mēnesī varētu būt jāmaksā, izvēloties katru no šobrīd tirgū esošajiem tarifiem.

Visi šie tarifi ir nosacīti sadalāmi divas daļās – fiksētās cenas tarifi, kas nozīmē to, ka visu līguma darbības laiku būs jāmaksā vienāda cena par patērēto kilovatstundu, un mainīgās cenas jeb biržas tarifs, kas, savukārt, nozīmē, ka katru mēnesi elektrības cena var būt savādāka, jo tā tiks aprēķināta, pamatojoties uz iepriekšējā mēneša vidējo biržas cenu. Iespējama situācija, ka cena samazinās, taču tāpat iespējams, ka tā kāpj.

Sliecoties par labu kādam no piedāvājumiem, bez lētākas cenas ir vērts pievērst uzmanību, vai konkrētais tarifs neparedz priekšapmaksu, cik garš ir līguma darbības termiņš un vai ir jāmaksā soda nauda, to laužot pirms laika, kādā veidā būs jāmaksā rēķins – tikai elektroniski vai arī to varēs izdarīt arī klātienē. Tāpat ir vērts painteresēties, kāds ir rēķina samaksas termiņš un cik liela soda nauda draud par rēķina samaksas kavēšanu. Izvērtējot visas šīs nianses, var izrādīties, ka ne vienmēr lētākais ir arī labākais variants konkrētai mājsaimniecībai.