Rosina Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas sēdēm nodrošināt videotranslāciju

© f64

Zolitūdes lielveikala "Maxima" traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas atklātajām sēdēm vajadzētu nodrošināt videotiešraidi, ņemot vērā sabiedrības lielo interesi par šo lietu un nepieciešamību iedzīvotājiem sniegt iespēju sekot līdzi darba procesam, kas nodrošinās atklātību, uzskata komisijas priekšsēdētājs Ringolds Balodis (NSL).

Politiķis rosinās Saeimas Prezidiju izskatīt jautājumu, vai ir iespējams tehniski nodrošināt komisijas nākamās sēdes 15.decembrī videotranslāciju un pēc tam arī videoieraksta pieejamību iedzīvotājiem. Balodis aicinās komisiju lemt, vai videotranslācija atklātajām sēdēm jānodrošina pastāvīgi, un viņš sagaida, ka iebildumu nebūs.

Savu video atspoguļojumu vienai no sēdēm ir sniedzis komisijas deputāts Arturs Kaimiņš (LRA). Ja Saeima nodrošinās savu videoformātu, tad to varētu vērtēt kā konkurenci Kaimiņa informācijas kanālam, piebilda komisijas priekšsēdētājs.

Komisijas pirmajā sēdē ideju par iespēju Saeimai veikt sēdes videotranslāciju izteica deputāts Kaimiņš, novēroja aģentūra LETA. Toreiz Balodis atbildēja, ka video nodrošinās Kaimiņa raidījums "Suņu būda".

Komisijas priekšsēdētājs gan iepriekš ir norādījis, ka parlamentārās izmeklēšanas laikā var tikt rīkotas arī slēgtas komisijas sēdes.

Plānots, ka 15.decembra komisijas sēdē piedalīsies gan ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, gan Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis. Lai palīdzētu komisijai darbā ar nepieciešamajām izmaiņām Būvniecības likumā un citos jautājumos, Juridiskais birojs ir deleģējis juridisko padomnieku Edgaru Pastaru, un Balodis aģentūrai LETA uzsvēra Pastara augsto kvalifikācijas līmeni.

Kā ziņots, Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija 15.decembra sēdē plāno vienoties par darba prioritātēm jeb pamatblokiem.

Balodis iecerējis rosināt atbalstīt šodienas komisijas sēdē izskanējušo piedāvājumu, kas paredz strādāt pie četriem pamatblokiem, tostarp pie būvniecības likumdošanas un kontrolējošo institūciju vērtēšanas. Pārējie divi pamatbloki varētu būt valsts gatavība ārkārtas un krīzes situācijām, kā arī sociālais bloks, tostarp pabalstu un kompensāciju izmaksas.

Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisija izveidota, lai vērtētu Latvijas valsts rīcību pēc traģēdijas. Plānots vērtēt valsts darbības traģēdijas seku novēršanā, kā arī darbības, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu nelaimju atkārtošanos.

Svarīgākais